Suomalaiskoomikon ongelma: Kauanko voin vitsailla lapsellani?

Vajaan puolentoista vuoden ikäisen lapsen isä, koomikko André Wickström pyrkii pitämään perheensä poissa vitseistään. Lapsiperheen arki kuitenkin houkuttelee oiviin aiheisiin.

Stand up -koomikko André Wickströmistä tuli isä syyskuussa 2011. Koomikot ammentavat juttujaan usein juuri omaa elämää mullistavista tapahtumista, joten myös isyys ja pienen lapsen kanssa eläminen on tuonut Wiclströmin esityksiin sisältöä. Lähtökohtaisesti André pyrkii kuitenkin pitämään perheensä poissa vitseistään.

– Yritän pitää heidät poissa jutuista, koska he eivät pysty puolustautumaan millään tavalla. Sanomani on yleisön mielestä totta ja usein sitä tulee kuitenkin liioiteltua. En ole viitsinyt sekoittaa perhettäni siihen, sillä sitten he eivät pääse oikaisemaan, että tämä nyt ei ole ihan totta.

Ollessaan sinkku Wickström vitsaili sinkkujen elämäntavoilla, mutta enää aihe ei tunnu luontevalta. Wickström kuitenkin myöntää käyttäneensä lapsiperheen arkea isyyden kautta jutuissaan. Pojan ollessa pieni vitsailu vielä onnistuu, mutta kohta moraali on koetuksella.

– Minulla on sama ongelma kuin äideillä, jotka bloggaavat. Eli milloin lapsi on siinä iässä, että hänestä ei viitsi enää julkaista kuvia tai kertoa hänen kommelluksistaan? Koska on liikaa hänen reviirillään ja laittaa hänen elämänsä likoon siinä, mihin hän ei ole periaatteessa suostunut. Nyt hän on vielä niin pieni, että pystyy. Kouluiässä viimeistään pitää lopettaa, Wickström pohtii.

Isyys muutti rennommaksi

Riemukaksikon paluu -esityksessä Lilla Teaternissa nähtävä Wickström on seurustellut puolisonsa kanssa usean vuoden ajan. Parin on-off-suhde vakiintui syksyllä 2010. Lapsen synnyttyä isän rooliin totutellut koomikko toteaa muuttuneensa.

– Olen rennompi. Onhan tämä ihan erilaista elämää, kun on yksi tyyppi, joka on yhtäkkiä minua tärkeämpi. Kyllä se muuttaa ihmistä, löytää sisäisen mielenrauhan eikä niin stressaa. Jos stresssaa, niin siitä, että lapsi voisi hyvin ja hänelle ei tapahtuisi mitään. Kaikki ei enää pyöri itseni ympärillä, nyt kierrän aurinkoa kuten kaikki muutkin.

Wickström kokee keikkatyöläisenä olleensa lapsensa kanssa enemmän tekemisissä, kuin virka-aikoina työskentelevät. Poika on nyt noin puolitoistavuotias ja isyyssuhde on lujittunut hänen vartuttua.

– Ensimmäinen vuosi on äidin vuosi. Miehen tai siis isän ainoa tehtävä on pitää äiti tyytyväisenä, ei siinä ole lapsen kanssa mitään tekemistä. Nyt on hauskempaa, kun lapsi alkaa ymmärtää että hän on poika ja minä olen poika. Ja että isän leikit ovat ronskimpia ja välillä halutaan olla isän kanssa ja välillä äidin.

Onko parilla haaveissa vielä perheenlisäystä?

– Olemme avovaimon kanssa puhuneet, että kyllä hänelle veli tai sisko pitää vielä saada. En sitten osaa sanoa, että montako, Wickström heittää.

André Wickström vieraili torstaina myös Huomenta Suomen lähetyksessä:

(MTV3–HEINI KANGASLUOMA)

Lue myös:

    Uusimmat