Suomalaiskodeissa huono sisäilma

Suomalaiskotien sisäilma on tuoreen tutkimuksen mukaan usein liian tunkkainen. Myös sisälämpötilat ovat liian korkeita.

Suomalaisten kodeissa on usein liian lämmintä ja tunkkaista. Väitöstutkimuksen mukaan myös homeongelmia on puolessa asunnoista.

FM Marja Tuomaisen tuoreen väitöskirjan mukaan suomalaisten kodit ovat usein liian lämpimiä ja tiiviitä. Kolmessa neljästä asunnossa on huono ilmanvaihto, ja puolessa merkkejä kosteus- tai homevaurioista.

Tuomaisen mukaan terveyden kannalta ongelmallisinta on asuntojen huono ilmanvaihto. Se on usein järjestetty vain puolittain eli niin, että ilma menee ulos, mutta tilalle ei tulekaan uutta.

Myös liika lämpö aiheuttaa ongelmia. - Asunnon sisäilman lämpötila pitäisi olla 20-22 astetta. Hengityssairaille suositellaan, että ainakin makuuhuoneessa lämpötila laskettaisiin vielä pari astetta alemmaksi, sillä se helpottaa oireita, Tuomainen sanoo.

Tutkimustaan varten Hengitysliitto Helissä (entisessä Keuhkovammaliitossa) sisäilmatutkijana toimiva Tuomainen tutki 128 asuntoa Pohjois-Karjalassa. Tutkimusaineistoon kuului myös Kuopioon rakennettu koetalo, jossa hyvän sisäilman puolesta on tehty kaikki mahdollinen.

Väitöskirja tarkastetaan 22. helmikuuta Kuopion yliopistossa.

(MTV3)

Lisätietoa sisäilmasta:
Sisäilmayhdistys
Hengitysliitto Heli

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja