Mainos

Olkiluodon kolmosyksikköä tutkitaan tuoteväärennösten varalta

Teollisuuden Voima jatkaa selvityksiä Olkiluodon ydinvoimalan kolmosyksikössä varmistaakseen, ettei rakenteilla olevaan yksikköön ole toimitettu laitteiden osia, joiden laadusta ei voida olla täysin varmoja. 

Säteilyturvakeskus ilmoitti keskiviikkona, että käynnissä olevista Fortumin ja TVO:n voimaloista ei ole tähän mennessä löytynyt mitään ongelmallista. Fortum ilmoitti kuitenkin tarvitsevansa lisää aikaa tarkastustyöhön. Lisätietoja Loviisasta odotetaan maaliskuun loppuun mennessä. 

STUK pyysi yhtiöiltä selvitystä kesäkuussa. Ranskalainen ydinvoimayhtiö Areva ja Ranskan säteilyturvaviranomaiset olivat silloin ilmoittaneet asiasta. Tuolloin ilmeni, että Ranskan ja mahdollisesti muiden maiden ydinvoimalaitoksiin toimitettujen laitteiden valmistuksen ja tarkastuksen dokumentaatioissa oli puutteita, laiminlyöntejä ja väärennöksiä. Ongelmalliset osat ovat peräisin ranskalaiselta Le Creusot -tehtaalta, jonka Areva osti viime vuonna. 

TVO antoi Olkiluodon ykkös- ja kakkosyksikköä koskevan selvityksen STUKille lokakuun lopussa. Kummastakaan yksiköstä ei löytynyt väärennettyjä tuotteita, ja kaikki tarkastetut laitteet ovat olleet vaatimusten mukaisia. 

Ei vaikutusta aikatauluun 

STUKin toimistopäällikkö Martti Vilpas ei pidä todennäköisenä, että laatuongelmia löytyisi myöskään kolmosyksikköä koskevissa jatkoselvityksissä. TVO ja STUK ovat valvoneet osien valmistamista, ja STUK on myös tarkastanut osat asennusten yhteydessä. 

– Pienimmällekään epäilykselle ei kuitenkaan saa olla sijaa, joten TVO:n ja laitostoimittajan on selvitettävä asia juurta jaksain, Vilpas sanoi. 

STUK edellyttää, että tarkentavat selvitykset valmistuvat huhtikuun loppuun mennessä. Ilman hyväksyttävää selvitystä ei laitokselle voida myöntää käyttölupaa. 

Jos ongelmia ei löydy, ei Olkiluodon nykyiseen valmistumisaikatauluun ole tämän johdosta aiheutumassa lisäviivästyksiä, Vilpas sanoi STT:lle. 

– Tällä hetkellä ei näytä olevan niin pahoja ongelmia, Vilpas sanoi.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.