Olkiluodon ydinvoimalaitoksen tehostettu valvonta jatkuu – suojarakennukseen ruiskutettiin varotoimena vettä: "Vaarana on, että laitteita on kastunut"

1:44
Katso yllä oleva video: MTV Uutiset Live uutisoi Olkiluodon ydinvoimalan häiriötilanteesta tuoreeltaan.

Teollisuuden Voima (TVO) kertoi aamulla, että torstaina häiriötilanteen seurauksena alasajettu Olkiluodon ydinvoimalan kakkosreaktori saataneen takaisin toimintaan sunnuntaina.

Vaikka tilanne laitoksessa on hallinnassa ja häiriön syy selvinnyt, Säteilyturvallisuuskeskus (STUK) jatkaa tehostettua valvontaansa.

STUKin paikallistarkastajat ovat Olkiluodossa päivittäin normaalistikin, mutta nyt STUKin asiantuntijat tarkkailevat tämän tapauksen hoitoa loppuun saakka.

STUK oli valmiustilassa yön yli, ja aamulla valmiustilaa alettiin purkaa.

– Seuraamme, että luvanhaltija (TVO) huolehtii, että asiat on tarkistettu niin, että laitosta voidaan alkaa ajaa ylös. Koska luvanhaltija kantaa vastuun turvallisuudesta, odotamme, että se on tehnyt tarvittavat toimenpiteet ja perustelee ne huolellisesti. Tämä on meidän tapamme valvoa, kertoo STUKin apulaisjohtaja Tomi Routamo.

Häiriön syyksi paljastui se, että reaktoriin pääsi sinne kuulumattomia aineita.

– Yksi suojatoimenpide oli ruiskuttaa vettä suojarakennukseen, ja vaarana on, että siinä on kastunut laitteita, jotka eivät normaalikäytössä saa kastua. Täytyy varmistua, että ne ovat edelleen kunnossa.

Nollatasonkin tapahtuma kiinnosti

Kansainvälinen ydinlaitosten poikkeustapahtumien vakavuusasteikko kulkee yhdestä seitsemään. Onnettomuuksista puhutaan vasta nelostasolla.

– Olkiluodon tapaus oli tällä asteikolla nolla, koska radioaktiivisia aineita ei päätynyt minnekään, missä niitä ei kuulu olla eikä kukaan altistunut säteilylle. Mutta tapahtuma indikoi sitä, että olisi tapahtunut polttoaineen vaurioituminen, ja sitä varten turvallisuustoimenpiteet käynnistettiin. Onneksi ei ollut kyse sellaisesta tapahtumasta, mikä selvisi joidenkin tuntien kuluessa, Routamo sanoo.

STUK teki ilmoituksen kansainväliselle atomienergiajärjestö IAEA:lle kuuden aikaan torstai-iltana.

Routamon mukaan tyypillisesti nollatason tapahtumat eivät herätä kansainvälistä kiinnostusta, mutta Olkiluoto kiinnosti.

IAEA ehti myös käynnistää oman valmiusorganisaation.

– Tässä käynnistyi niin merkittäviä turvallisuustoimintoja, että kyselyitä on tullut laajalti. Tapahtuma on kiinnostanut laitoksia ja viranomaisia kansainvälisesti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja