Olkiluoto 3:n uusimmat vauriot ovat poikkeuksellisia, sanoo asiantuntija – tästä jatkuvat viivästykset voivat johtua

Olkiluoto 3:n vauriot ovat poikkeuksellisia – asiantuntija arvioi syytä 2:38
Asiantuntija arvioi poikkeuksellisten vaurioiden syytä.

Olkiluoto 3 -ydinvoimalan toistuvat ongelmat ovat poikkeuksellisia, sanoo asiantuntija.

Teollisuuden Voima tiedotti myöhään maanantai-iltana, että Olkiluoto 3:n säännöllisen sähköntuotannon aloittaminen viivästyy jälleen ensi tammikuulle.

Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikön turbiinilaitoksen syöttövesipumppujen juoksupyörissä havaittiin lokakuussa vaurioita, joiden selvitystyöt jatkuvat vielä viikkojen ajan. 

Ydinvoimatekniikan professori Juhani Hyvärinen pitää Olkiluodon toistuvia ongelmia poikkeuksellisina.

– Se, että uusissa pumpuissa esiintyy ihan lyhyen käytön jälkeen mekaaninen vika, särö, on kyllä harvinaista.

Hyvärisen mukaan pumput ovat olleet asennettuina noin kymmenen vuoden ajan. Syöttövesipumpuilla pumpataan vesi syöttövesitankista höyrystimiin

Lokakuussa havaittujen vaurioiden syynä voivat olla esimerkiksi mitoitus- tai valmistusvirheet tai se, että laitteita on käytetty tavalla, joihin niitä ei ole suunniteltu.

– Laitteet ja rakenteet rikkoutuvat, jos ne on mitoitettu tai valmistettu väärin tai jos niitä käytetään väärin. Ei kukaan pysty sanomaan tällä hetkellä, mikä on todennäköisin syy. Tietysti erilaisia veikkauksia liikkuu ammattipiireissä, mutta odotetaan nyt, että tutkimukset valmistuvat.

Hyvärinen ei usko, että osat olisi mitoitettu väärin. Myös tahallinen sabotaasi on käytännössä epätodennäköinen vaihtoehto, koska vaurioituneet osat sijaitsevat pumppujen sisällä. Yhtä lailla virheet valmistus- tai käyttövaiheessa eivät vaikuta todennäköisiltä, vaikkakaan Hyvärinen ei halua arvioida eri vaihtoehtojen todennäköisyyttä.

– Kyseessä on aika tavallinen osa, ja vaikka voimalaitos on iso, ei se nyt valtavan iso ole verrattuna siihen mitä laitosvalmistaja ja heidän pumppuvalmistajansa ovat aiemmin tehneet. 

Olkiluoto 3:n piti alun perin valmistua jo vuonna 2009. Sittemmin säännöllisen sähköntuotannon aloittaminen on viivästynyt lukuisia kertoja muun muassa testauksessa ilmenneiden häiriöiden ja säätötarpeiden vuoksi.  

– Ei tämä (viivästyminen) ole kyllä mikään luonnonlaki. Maailmalla on hankkeita, joissa laitoksia on tehty paljon nopeammassa tahdissa, että kyllähän tämä on ollut jossain määrin poikkeuksellista.

Hyvärinen arvelee, että Olkiluoto 3:n toistuvat viivästykset voivat osittain johtua siitä, että Euroopassa ei ole pitkään aikaan rakennettu uusia ydinvoimaloita. 

– Olkiluoto 3:n edellä oli aika pitkä tauko ydinvoimarakentamisessa Euroopassa. Teollisen toiminnan tavat ovat muuttuneet tässä välissä. Monet näistä ovat olleet ydinvoima-alan uudelleen käynnistämisen kipuiluja.

Olkiluoto 3 -voimalaitoksen omistaa Teollisuuden Voima (TVO). Laitostoimittaja on Arevan ja ja Siemensin muodostama konsortio, jolta Olkiluoto 3 on tilattu avaimet käteen -periaatteella.

– Eiköhän tässä ole kaikilla osallisilla aihetta katsoa peiliin, Hyvärinen arvelee.

TVO:n mukaan se osallistuu aktiivisesti yhdessä laitostoimittajan kanssa syöttövesipumppujen selvitystyöhön.

– Totta kai se harmittaa, että emme ole päässeet koekäytössä maaliin. Meillä ei ole valitettavasti mitään tietoa, mistä säröt johtuvat. Nyt keskitymme täysillä selvitystyöhön, jonka tulokset saamme joulukuussa, sanoo TVO:n viestintäpäällikkö Johanna Aho.

Lue myös:

    Uusimmat