Suomalaisissa asunnoissa tikittää aikapommi: Vuokraustoimintaan on syntynyt raju rahakuoppa – vuokranantajat huolissaan

Vuokraustoiminta ei ole enää yhtä kannattavaa kiinteistökustannusten nousun vuoksi.

Kiinteistöliiton hiljattain julkaisema vuosittainen Indeksitalo-selvitys herättää vakavaa huolta Suomen Vuokranantajat ry:ssä Selvityksessä on vertailtu kuntakohtaisia kiinteistökustannuksia ja niiden kehitystä.

Indeksitalo-vertailussa kustannukset ovat nousseet keskimäärin 2,6 prosenttia vuodessa. Kustannusten nousu on ollut huomattavaa erityisesti Helsingissä ja Espoossa.

– Kiinteistökustannusten jatkuva nousu vaikuttaa jo vuokraustoiminnan kannattavuuteen. Yksityiset vuokranantajat ovat muutenkin tulleet jo viime aikoina huomattavasti varovaisemmiksi. Nyt voimakkaasti kasvavat hoitokulut tuovat lisää tummia pilviä vuokraustoiminnan kannattavuudelle, toteaa Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomas Viljamaa tiedotteessa.

Hoitokulujen nousu aiheuttaa ongelmia asuntomarkkinoille

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna edellisvuotta voimakkaammin. Nousua selittää erityisesti sähkön ja lämmityksen kallistuminen.

– Yksityisille vuokranantajille ei tappiin asti vedetty vuokra ole ollut mikään itseisarvo. Yksityiset vuokranantajat ovat vuokramarkkinoiden joustavin toimija ja pystyvät markkinatilanteen mukaan joustamaan myös vuokrissa.

– Hoitokulujen jatkuva reipas nousu haastaa tällä hetkellä vuokraustoiminnan kannattavuutta. Tämä aiheuttaa pitkällä aikavälillä ongelmia asuntomarkkinoille, Viljamaa pohtii.

"Tärkeitä korjauksia lykätään"

Erityisesti Suomen suurimpien kaupunkien Helsingin ja Espoon kustannukset ovat nousussa.

Viidessä vuodessa Helsingin kustannukset ovat nousseet 23 prosenttia. Espoon kustannusnousu on ollut 14 prosenttia, mikä on kaksinkertainen koko maan keskiarvoon nähden.

– Yksityisten vuokranantajien verotus on korkeaa, mikä on jo kannattavuuden kannalta iso kivi kengässä. Yksityisten vuokranantajien investoinnit asuntoihin ovat viime aikoina merkittävästi laskeneet, mikä johtuu osittain hoitokulujen kasvusta. Asuntoja rakennetaan vähemmän ja tärkeitä korjauksia lykätään eteenpäin”, toteaa Viljamaa. 

Lue myös:

    Uusimmat