Suomalaisinnovaatio! Älyimplanttiin perustuva reisiluun pidennysleikkaus onnistui Helsingissä – Yrityksellä kova visio: Kymmenien tuhansien potilaiden globaali markkina

Suomalaislähtöinen yritys Synoste on aloittanut kliinisen tutkimuksen yhdessä HUS Testbedin kanssa, jossa selvitetään Suomessa kehitetyn älyimplantin soveltuvuutta alaraajojen erimittaisuuden hoitoon.

Töölön sairaalassa on jo saatu onnistuneesti tasattua ensimmäisen potilaan alaraajojen erimittaisuus ja nyt seurataan pidennyksen jälkeistä luutumista.

Synoste tähtää maailman huipulle.

– Puhutaan kymmenistätuhansista potilaista, jotka tarvitsee vuodessa tätä jalanpidennyshoitoa. Se on merkittävä markkina ja merkittävä impakti, mitä me voimme yrityksenä siinä tehdä kentässä, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Harri Hallila.

Yritys tavoitti merkittävän virstanpylvään, kun 16 potilasta sisältävän tutkimuksen ensimmäinen potilaan reisiluu leikattiin onnistuneesti.

Pidennys tehtiin kehonsisäiseen älymateriaaliteknologiaan perustuvan teleskooppimaisen luuydinnaulan avulla.

Luu pitenee kotisohvalla

Operaatio tapahtuu niin, että reisiluu katkaistaan ja implantti asetetaan katkaistun luun luuydinkanavaan. Itse luuta venytetään katkaisukohdasta millin verran päivässä kotisohvalta käsin kotihoitolaitteen avulla.

Laitetta voi kutsua vaikkapa magneettikenttää hyödyntäväksi energiaa lähettäväksi kelaksi.

Implantin sisällä on lämpöön reagoivaa nikkelititaani-älymateriaalia. 

– Älymateriaali saa aikaan sen voiman, joka tarvitaan jalan pidennykseen ja se reagoi lämpöön. Eli kun lämmitämme tätä materiaalia, se lähtee supistumaan ja se palaa takaisin alkuperäiseen muotoonsa. Tämä supistuminen saa aikaan sen työntävän voiman, mikä tarvitaan sen implantin pidentämiseen, kertoo Hallila.

Tavallisesti pidennykset on tehty mekaanisen kivuliaasti. Potilasystävällisemmän innovaation tarkoitus on parantaa elämänlaatua.

Leikkaus mahdollistaa urheilun

Myös Töölön sairaalassa on havaittavissa iloa uuden tutkimuksen myötä. Tasaamisleikkauksilla on selkeä elämänlaatua parantava vaikutus, kertoo asiantuntija.

– Jokainen voi kuvitella, jos toinen raaja on 3-4 senttiä lyhyempi, miten hankalaa on juosta. Mutta näiden leikkausten jälkeen yleensä ihminen pystyy ihan normaalisti harrastamaan liikuntaa ja urheilua, toteaa osastonylilääkäri Jan Lindahl.

Menetelmä mahdollistaa luun pidentämisen jopa seitsemällä senttimetrillä.

​​​​​​​Lindahl avaa operaatiota, potilaita ja innovaation mahdollisia vaikutuksia alla olevassa klipissä.

Osastonylilääkäri Jan Lindahl avaa luunpidennysoperaatiota 9:06

Lue myös:

    Uusimmat