Mainos

Suomalaisilta murska-arvio sata päivää presidenttinä toimineelle Trumpille: Ehtinyt jo heikentää maailman turvallisuutta

5:02

Huomenna sata päivää Yhdysvaltain presidenttinä toiminut Donald Trump ei ole Suomessa kovassa huudossa. MTV:n tilaamaan kyselyyn vastanneista suomalaisista 74 prosenttia uskoo, että Trump on jo ehtinyt heikentämään maailman turvallisuutta.

Jo ennen valintaansa Trump jakoi mielipiteitä jyrkästi eri puolilla maailmaa, myös Suomessa.

Tällä hetkellä lähes kolme neljäsosaa suomalaisista kokee, että Trump on ollut huono tai melko huono presidentti. Hyvänä tai melko hyvänä häntä pitää vain joka kymmenes.

MTV Uutiset poimi parhaita paloja kyselyyn vastanneiden perusteluista. Juttuun lainattuja avoimia vastauksia on editoitu yleiskielisiksi.

"Hämmentyneen läntisen maailman hovinarri"

Trumpiin kriittisesti suhtautuvat eivät säästelleet sanojaan vastauksissaan kyselyn avoimiin kysymyksiin. Kommenteissa Trumpia kuvailtiin muun muassa äkkipikaiseksi, ailahtelevaksi, arvaamattomaksi, kokemattomaksi ja ”hovinarriksi”.

– Arvaamatonta, ihmisarvoista ja totuudesta piittaamatonta politiikkaa ja päätöksentekoa. Tulee vaikutelma diktaattorihallinnon rakentamisesta pikkuhiljaa, vapauksia pikkuhiljaa rajoittaen, eräs vastaaja kirjoitti.

– Hän vaikuttaa ennalta-arvaamattomalta, tuskin välittää ihmisoikeuksista ja heikentää näillä näkymin maailman kykyä ehkäistä ilmastonmuutosta. Lisäksi tuntuu, että hän aikoo lietsoa sotaa ja ei yhtään kanna vastuuta tai tunne syyllisyyttä tekemisistään. Pelottaa, toinen tunnusti.

– Jo ryhtyminen presidenttiehdokkaaksi vaikutti reality-ohjelmalta, Diilin sivuhypyltä. Jatkon me kaikki tiedämme: impulsiivinen, ex-tempore-henkinen show lisäsi absurdeja ja häkellyttäviä aineksia kiihtyvällä tahdilla kampanjan loppuun asti, mutta ikävä kyllä vakava presidentillinen työ ei ole alkanut vieläkään. Trump on hämmentyneen läntisen maailman hovinarri, kolmas linjasi.

"Koko maailma tarvitsee Trumpin linjaa"

Kannattajiakin kuitenkin on. Kyselyn mukaan noin 10 prosenttia suomalaisista pitää trumpia hyvänä tai melko hyvänä presidenttinä.

Tunteita herättävän johtajan positiivisina puolina nähtiin muun muassa tämän suorasanaisuus ja jämäkkyys. Osa vastaajista piti Trumpia tervetulleena vaihtoehtona perinteisen valtaeliitin edustajille. Kiitosta saivat myös kova maahanmuuttolinja ja ”reipas tyyli”.

– Hän sanoo mitä ajattelee, eikä kumartele ketään.

– Hän tekee oikeita asioita. Keskeyttää ihmisten höpinän ilmastonmuutoksesta.

– On tehnyt asioille jotain, toisin kuin suomalaiset velliperseet.

– Trumpin linja on minusta se, jota Amerikka ja koko maailma tarvitsee.

– Hän tuo rehellisyyttä ja aitoa oikeaa valtionjohtamista. Hillary Clinton olisi ollut katastrofi, korruptoitunut valehteleva diktaattori.

Trumpin ei nähdä vaikuttaneen Suomen turvallisuuteen

Trumpin henkilökohtaisista kytköksistä Venäjälle kohistaan jatkuvasti. Suomalaisista 43 prosenttia kuitenkin kokee, että Valkoisen talon ja Kremlin suhteet ovat heikentyneet Trumpin valtakauden aikana. Lähes sama määrä ihmisiä katsoo, että tilanne on sama tai parempi kuin presidentti Barack Obaman aikana.

Suomeen saakka Trumpin vaikutus ei ole sen sijaan juurikaan yltänyt, suurin osa vastaajista katsoo. Heidän mukaansa Suomen turvallisuustilanne ei ole Trumpin myötä heilunut suuntaan tai toiseen.

– Lähinäköpiirissä ei muutosta.

– Ei ole Suomen kannalta tapahtunut mitään olennaista. Trumpin ja Putinin suhde on aika ”auki”, eli mitään konfliktiin viittaavaa ei ole sillä rintamalla, ja se tietenkin vaikuttaa myös meille. Toisaalta Korean tilanne on tulenherkkä ja Putin, samoin Kiina on varoittanut molempia osapuolia.

– En ole havainnut mitään Trumpista johtuvaa muutosta. Suomen turvallisuudesta vastaavat presidentti ja viranomaiset, joihin luotan täysin.

Suurin osa ei usko Trumpin jatkoon

Kolmasosa vastaajista  kokee, että turvallisuustilanne on Trumpin johdosta heikentynyt Suomessa.

– Hänen asenteensa ei ole rauhanomainen ja hän käyttäytyy monissa tilanteissa täysin mielivaltaisesti, joten ei voi koskaan tietää, mitä ja miten hän kommentoi, eikä sitä, miten muut valtiot ja heidän päämiehensä reagoivat.

– Mies joka on kuin tuuliviiri. Onneksi byrokratian rattaat jauhavat pahimmat aivoitukset pois päiväjärjestyksestä ennen niiden täytäntöönpanoa.

– Trump voi tehdä ihan mitä vain pelkästään omaa etuaan ajatellen. Mitään säännöt eivät Trumpia koske.

Yli puolet vastanneista ei usko, että Trump selviää nelivuotisen presidenttikautensa loppuun saakka. Reilu neljännes on toista mieltä.

Tutkimus tehtiin huhtikuun lopulla verkkopaneelissa hieman yli tuhannen ihmisen otannalla. Tutkimuksen toteutti Corefiner Oy MTV:n toimeksiannosta. Tutkimuksen virhemarginaali on suurimmillaan 3 prosenttia suuntaansa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.