"USA katsoisi vierestä, jos Venäjä hyökkäisi" – "Ei yksi mies voi ihan kaikkea tuhota": Suomalaisten Trump-pelolla eri asteita MTV-kyselyssä

Monet niistä, jotka arvioivat MTV:n kyselyssä Donald Trumpin heikentävän presidenttinä Suomen turvallisuutta, näkevät suhteiden Venäjään ja Vladimir Putiniin liittyvän kuvioon olennaisesti. Osa pelkää Trumpin katsovan vain vierestä, jos Venäjä alkaa uhitella Suomea.

– Koska Trump on hyvää kaveria Putinin kanssa, niin he voivat keskenään sopia, että Suomi jätetään ulos Nato-keskusteluista eikä Yhdysvallat tulisi auttamaan, jos Venäjä päättäisi hyökätä Suomeen, sanoi yksi vastaajista.

Eräs vastaajista arvioi, että Venäjä alkaa uhitella kovemminkin kuin ilmatilaloukkauksilla.

– Jos ja kun USA:n ja Venäjän välit lämpenevät, niin Venäjä tulee varmasti harrastamaan härskimpää toimintaa naapurimaihinsa kuin ilmatilaloukkauksia, eikä sen silloin tarvitse ajatella, että USA reagoisi asiaan, toisin sanoen pitäisi sitä niin tärkeänä että siihen puuttuisi.

MTV:n kyselyssä lähes puolet eli 47 prosenttia uskoo, että Trumpin presidenttiys heikentää maamme turvallisuutta. 40 prosenttia katsoo, ettei tilanne muutu. Vain neljä prosenttia katsoo, että tilanne paranee:

– Venäjän tarve uhitella lähialueillaan vähenee, kun se saa suhteet Yhdysvaltain kanssa paremmalle tolalle.

Mutta edelleen, suurin osa näkee asian päinvastoin:

– Jos Trump alkaa veljeillä Venäjän kanssa, saa Putin helposti valttikortteja uhitella lähialueilleen.

Moni näkee myös Naton roolin heikkenevän.

– Naton apuun ei voida enää luottaa Venäjän vastaisissa toimissa pätkääkään tämän piparkakkumiehen ollessa puikoissa. 

– Trump on antanut ymmärtää, että Yhdysvallat ei välttämättä noudattaisi Naton artikloja avunannosta. 

Monet vastaajista kuvaavat Trumpia arvaamattomaksi muun muassa Barack Obamaan verrattuna.

– Obama vaikutti järkeä käyttävältä presidentiltä, Trump temperamentisemmalta tunneihmiseltä, joka ei välttämättä seiso sanojensa takana. 

Venäjän uhittelun uskotaan lisääntyvän

Ne, jotka arvelevat Trumpin presidenttiyden jopa parantavan turvallisuutta Suomessa uskovat Trumpin valinnan vakauttavan suhteita.

– Luultavasti jännitteet Venäjän ja lännen välillä saattavat lientyä.

– Ei yksi mies voi ihan kaikkea tuhota.

Osa arvioi Trumpin valinnan aktivoivan Suomeakin uuteen ajatteluun.

– Trumpin näkökulma pakottaa Suomen ajattelemaan omilla aivoilla ja kehittämään omia puolustusratkaisuja. Ei pidä odottaa, että joku muu tulee pelastamaan tämän tai Baltian maita pulasta. 

– Toivottavasti johtaisi siihen, että Eurooppa heräisi ja huomaisi voivansa hoitaa puolustuksensa ihan itse. 

Ei vaikutusta suuntaan tai toiseen

Moni, eli 40 prosenttia vastaajista, oli myös sitä mieltä, että Trumpia ei voisi vähempää kiinnostaa pieni Pohjolan maa, eli vaikutusta turvallisuuteen ei olisi.

– Amerikan presidentti ei vaikuta Suomen turvallisuuteen mitenkään.

– Ei puutu suoranaisesti Suomen asioihin. Välilliset vaikutukset arvaamattomia.

Osa arvioi, ettei presidentillä ole niin paljon valtaa kuin voisi luulla...

– Ei Trump ihan kaikkeen pysty, onhan siinä muillakin, kongressilla esimerkiksi jotain sanomista. Ei Suomella ja USA:lla toisaalta ole mitään hampaankolossaan toisiaan vastaan!

...tai aikaa keskittyä ulkopolitiikkaan.

– Hänellä tulee olemaan kädet töitä oman maan asioiden hoitamisessa. Uskon, että ulkopolitiikan hoitavat käytännössä muut ihmiset.

Osa pitää Trumpin kovia puheita vain puheina.

– Kampanjan aikana puheet kovat, jotta pysyy otsikoissa. Kun on valittu virkaan, niin voi höllentää näkemyksiä. Lisäksi saa ympärilleen esikunnan, joka todennäköisesti suitsii pahimpia linjauksia. Samaan tyyliin Suomessakin toimitaan vaalien kohdalla, ensin luvataan ja vaalien jälkeen tehdäänkin toisin.

Eräs vastaaja on sitä mieltä, että Suomen turvallisuus ei lopulta ole kiinni Yhdysvalloista ollenkaan.

– Suomen sisäinen yhteiskunnallinen kehitys on paljon suurempi tekijä. Ja toki oma vahva puolustus, kahdenkeskiset suhteet Venäjään ja se miten Suomi suhtautuu Lähi-idän kriiseihin ja tilanteisiin. Toki USA:n suhteet myös ovat mukana, mutta ei päällimmäisenä tai edes toisena tekijänä.

Marraskuun alkupuolella tehtyyn kyselyyn vastasi 1 215 henkilöä.

Lue myös:

    Uusimmat