Suomalaisille myydään verkossa pikatestiä koronatartunnan selvittämiseksi – MTV tavoitti yhden firman edustajan, joka jo "odottelikin soittoa"

Korona erikoislähetys: Miten toimia, jos tulen ulkomailta, entä jos olen vähän yskässä – näin toimit, mikäli tunnet olosi sairaaksi tai saavut ulkomailta 3:34
Toimi näin jos epäilet itselläsi koronatartuntaa.

Verkossa kaupataan nyt pikatestejä koronavirustartunnan selvittämiseksi. Virolainen yritys myy testejä Suomeen. Lääketurvallisuusvirasto Fimea kehottaa ostajia varovaisuuteen.

Virolainen yritys kertoo verkkosivuillaan tuoneensa Suomen markkinoille tänään pikatestin koronaviruksen testaamista varten. Testi perustuu yrityksen mukaan uuden koronaviruksen vasta-aineiden määrittämiseen verestä.

Päällisin puolin hieman raskaustestiä muistuttavan testin ideana on, että siihen ilmestyy viivoja, mikäli testiin syötetystä verinäytteestä löytyy merkkejä koronaviruksen vasta-aineista. Vasta-aineita muodostuu vereen, kun tautia sairastaa.

Yrityksen mukaan testi antaa tuloksen 15 minuutissa testin tekemisen jälkeen.

Yhteistyössä kiinalaisten kanssa

Virolaisyrityksen nettisivuilla kerrotaan, että yritys toimii yhteistyössä kiinalaisen laboratorion kanssa. Testejä myydään muutaman kymmenen euron hintaan. Yritys kertoo toimittavansa ne asiakkailleen kirjeenä Postin välityksellä.

MTV Uutiset soitti puhelinnumeroon, jonka yritys ilmoittaa verkkosivuillaan. Puhelimeen vastannut henkilö kertoi odotelleensa "tällaista soittoa" ja toivoi, ettei aiheesta kirjoitettaisi uutista "missään nimessä" ainakaan tänään.

Henkilön mukaan yritys on saanut Tullilta luvan myydä tuotteita Suomessa. Hänen mukaansa kyse on Kiinan Wuhanissa laboratoriossa testatuista tuotteista, jotka on testattu myös sertifioidussa saksalaisessa laboratoriossa. 

Puhelimeen vastannut henkilö ei kuitenkaan kertomansa mukaan ole vielä saanut testejä haltuunsa.

– Perjantaina THL on luvannut testin käteeni ja pääsen viemään sen suomalaiseen laboratorioon ja testaamaan sitä ihmisillä, jotka ovat saaneet tartunnan.

– Älä pliis heitä juttua vielä mihinkään lehteen. Venataan pikkasen, yrityksen asiakaspalvelunumerosta vedotaan. 

Toimittajan tarkempiin kysymyksiin testeistä henkilö ei halua enää vastata. Henkilön mukaan hän vastaa ainoastaan tuotteiden internet-markkinoinnista, eikä hänellä ole vastauksia kaikkiin kysymyksiin. Hän välitti MTV Uutisille yhteystiedot yrityksen "legal-asioista" vastaavalle henkilölle, jota MTV Uutiset ei kuitenkaan välittömästi tavoittanut.

"Ei oikein auta infektion alkuvaiheessa"

Lääketurvallisuusvirasto Fimean ylitarkastaja Nelli Karhu kehottaa testin verkosta ostavia varovaisuuteen.

Hänen mukaansa vasta-aineisiin perustuvia koronatestejä on olemassa. Niistä ei hänen mukaansa kuitenkaan ole hyötyä taudin alkuvaiheessa, vaikka testillä voisikin todeta saaneensa viruksen.

– Vasta-aineiden muodostumisessa kestää aikansa. Vähintään viikko, ellei kaksikin. Vasta-aineet havaitseva testi ei oikein auta infektion alkuvaiheessa, kun vasta-aineita ei ole ehtinyt tulla havaittavaa määrää.

Terveydenhuollon piirissä tällä hetkellä käytettävät koronatestit perustuvat Karhun mukaan täysin toisenlaiseen menetelmään, jossa näytteestä pyritään löytämään viruksen perimäainetta. Näissä kokeissa tartunta on mahdollista havaita jo taudin varhaisessa vaiheessa.

Markkinoilla olevat testit tarkoitettu ammattikäyttöön

Karhun mukaan korona-pikatestejä on tällä hetkellä markkinoilla useampia. Hänen mukaansa yhtäkään ei kuitenkaan ole tarkoitettu kotitestaukseen, vaan kyse on ammattilaiskäyttöön tarkoitetuista tuotteista.

– Vaatimusten mukaisia laillisia kotitestejä ei tiettävästi vielä ole markkinoilla.

Ammattikäyttöön tarkoitetun testin tilaaminen omaan käyttöön ei sinänsä ole kiellettyä. Karhun mukaan laitteiden kanssa tulee kuitenkin olla tarkkana.

– Vaikka laite olisi sinänsä asianmukainen ammattikäyttöön, se ei maallikon käsissä välttämättä toimi luotettavasti.

Britanniassa maan terveysviranomainen on kehottanut välttämään pikatestejä, sillä niiden tarkkuudesta ei sen mukaan ole tarpeeksi tietoa.

Lue myös:

    Uusimmat