Kierrätysprinsessat loihtivat muotia vanhoista sarjakuvista ja tuolinjaloista

Ekologisuus on aina tervetullutta muotia. Ekotekojen edelläkävijät sekä muotialan uudet toivot Netta Kervinen ja Mari Himmanen ovat ympäristöystävällisyyden puolestapuhujia, joiden luomukset ovat uniikkeja ja ennen kaikkea eettisiä. Ihastu ensisilmäyksellä ainokaisiin muotiluomuksiin!

Vanhan ajan glamouria ja eettistä ajattelua – siitä on luontoystävällinen muoti tehty. Boutique 18 -putiikin katon alla on kolme designyritystä, joissa tiivistyy kolme komeaa aatetta: ekologisuus, kotimaisuus sekä pitkäikäisyys. Kierrätysprinsessat ja korsettikuningattaret ovat yhdistäneet voimansa.

Ainokainen ja First Crush ovat molemmat ekologisia design-merkkejä, jotka tekevät ainutlaatuisia muotiluomuksia. Suunnittelijoiden Netta Kervisen ja Mari Himmasen mukaan ekologisuudesta ovat kiinnostuneet etenkin 25–45-vuotiaat naiset.

Lisäksi saman katon alta löytyy kotimaisten korsettien mekka, Belle Modeste, jolle tuotteiden pitkäikäisyys ja kestävyys ovat tärkeitä elementtejä.

Koruja pöydänjaloista, rintakoruja kravateista

Ainokaisen ekosuunnittelija Netta Kervinen, 27, on jo niittänyt mainetta maailmallakin korkealuokkaisella designillaan ja ympäristöystävällisillä käsitöillään. Hänen aikaansaannoksiaan on nähty Berliinin muotiviikoilla.

– Inspiraationi lähteet ovat vanhat elokuvat ja musiikki, kaikki paikat, joilla on tarina kerrottavanaan. Nuo tarinat yhdistyvät visuaalisuuden kanssa, Kervinen kuvailee luomuksiaan.

Ainokaisen valmistuksessa käytetään kierrätysmateriaaleja sekä teollisuuden ylijäämistöä – vanhat tarinat heräävät henkiin nuoren mutta kokeneen suunnittelijan käsistä.

– Kiertelen kierrätyskeskuksilla, kirppareilla ja saan materiaalini muun muassa eräästä lopettaneesta kangasliikkeestä, Kervinen kertoo.

Materiaaleina Kervinen käyttää verho- ja varastokankaita, vanhaa ja romanttista pitsiä sekä pellavaa. Myös nostalgisista kasarivillapaidoista sekä vilteistä saa aikaan vaikka mitä – hyväkuntoisella materiaalilla on pitkä ikä.

Rikkimenneitä villahameitakaan ei tulisi Kervisen mukaan heittää pois:

– Vanhoista vaatteista saa tehtyä erittäin laadukkaita tuotteita.

Näistä materiaaleista syntyvät Kervisen suunnittelemat ainutlaatuiset mekot, bolerot, puserot ja pussihameet. Vanhasta tehdään tai muokataan uutta – ja ennen kaikkea uniikkia.

Kervisen kädentaitoihin kuuluvat myös korut. Osa koruista on tehty vanhoista tuolin- ja pöydänjaloista. Divareista Kervinen on löytänyt vanhoja nuottivihkoja, joiden soinnut saavat uuden elämän kaulakorujen puupinnoilla. Pöydänjaloista leikatut kiekot hiotaan, kuvat kiinnitetään pinnalle ja korut lakataan pariin kertaan.

– Valmis puukoru kiinnitetään vanhoihin helmiin, Kervinen kuvailee.

Myös lasten leikeissä käytetyt marmorikuulat killuvat Kervisen tekemissä nikkelivapaissa korvakoruissa.

Ainokaisen luomukset ovat yhtä herttaisia kuin runotyttömäinen suunnittelijansa.

– Tyylini on naisellinen, leikkimielinen, nostalginen, Kervinen luettelee ja luo katseensa henkarissa lepäävään vaaleanruskeaan mekkoon, jonka olkaimet ovat vanhaa pitsiä.

Sarjakuvat kertovat tarinansa laukun kyljessä

Mari Himmanen, 27, suunnittelee pitkälti asusteita kuten laukkuja, patellavöitä, korvakoruja ja avaimenperiä, joita voi katsoa hyvällä omatunnolla pintaa syvemmälle – pinnat ovat vanhojen painotuotteiden kavalkadia ja sisältöä myöten kierrätettyä materiaalia. Vaatteita Himmanen luo kierrätetyistä miesten kauluspaidoista – naisille.

Himmanen kertookin, että First Crush -tuotteissa tärkeää on vastuun kantaminen.

– Nahka on ongelmajätettä. Vanhoista nahkatakeista voi nostaa arvon esiin tekemällä niistä jotain uutta, Himmanen kuvailee. Uuden nahan parkitsemiseen käytetään yleensä myrkyllisiä raskasmetalleja, kuten kromia, joka kuormittaa ympäristöä ja vesistöjä. Kaikissa Himmasen suunnittelemissa laukuissa ja vöissä käytetäänkin kierrätettyä nahkaa ja materiaaleja – jopa vuorta myöten.

– Suunnittelijana minulle on tärkeää kestävyys ja laatu.

Himmanen on antanut ekologisten laukkujen ja vöiden myötä uuden elämän vanhoille, unohdetuille Modesty Blaise - ja Mustanaamio-sarjakuville ja muille musteen tahrimille papereille. Tuotteissaan Himmanen käyttää rikkoutuneita tai unhoitettuja nuottipapereita, 1950-luvun aikakauslehtiä, 1960-luvun Muumeja. Nämäkin eri vuosikymmenien aarteet löytyvät kirpputoreilta ja antikvariaateista.

– Tuotteille tulee lisäarvoa, kun osaa kertoa mistä ja miltä ajalta ne ovat peräisin, Himmanen kertoo.

Joskus kellareitten pölyttyneet aarteet vievät suunnittelijan mennessään: Himmanen kertoo unohtuvansa usein menneiden A4:sten keskelle. Mutta miten paperi kestää kovassa käytössä?

– Papereiden kestävyyttä parannetaan laminoimalla niiden pinta, Himmanen kuvailee.

Laminoiminen suojaa laukkuja ja koruja kosteudelta ja kulumiselta. Laminointi sisältää myös UV-suojan, joten paperi ei haalistu.

– Korvakorut kestävät myös vettä – unohdin vahingossa tekemäni korvakorut korviin, kun kävin suihkussa! Voinkin sanoa, että tuotteet ovat testattu, Himmanen nauraa.

Kanna yllä omia muistoja

Oliko lempipiirrettysi lapsena ihastuttava Tao Tao tai kuuluuko poikaystäväsi lapsuuden sankareihin Batman? Ainokainen ja First Crush tekevät töitä myös tilauksesta.

– Tein itse laukkuni vanhasta merikartasta, jossa on Espoon rannikko. Oma mummolani sijaitsee siellä päin ja olen käynyt siellä melontaretkillä, Himmanen luonnehtii ja kehottaakin asiakkaita tuomaan itselleen tärkeitä kuvia, joiden muistot voi herättää henkiin.

– Myös omista digitaalisista kuvista voin tehdä eri tuotteita – kuvat painetaan kierrätetylle paperille, Himmanen kertoo.

Kollega Mari-Pilvi Junikka intoutuukin esittelemään uusia korvakorujaan, joissa komeilee hänen upea siamilainen kissansa.

Annoitko miehellesi joka isänpäivä uuden värikkään kravatin, jotka ovat unhoittuneet kaapin pohjalle? Netta Kervinen puolestaan on luonut kravateista ruusukkeita, joita voi käyttää niin rintakoruna kuin vyökoristeena.

– Asiakas voi tuoda esimerkiksi hänelle itselleen tärkeän kravatin, joka saa uuden elämän ja tarkoituksen, Kervinen selittää.

Suunnittelijoiden mukaan erityisesti nuottikuvio vetoaa asiakkaisiin.

– Nuoteista löytyy lähes jokaiselta tarina. Se on klassinen ja kuviona helppo yhdistää muihin asukokonaisuuksiin, Himmanen kertoo.

Molemmista suunnittelijoista näkee, että he seisovat sanojensa ja ajattelumalliensa takana – molemmat ovat sonnustautuneet omiin luomuksiinsa. Ekologinen ajattelutapa ei olekaan vaikeaa – se vain vaatii ripauksen mielikuvitusta, tarinoiden metsästystä ja ainutlaatuisuuden arvostamista.

Teksti: Katri Koskinen

Kuvat: Katri Koskinen, First Crush, Ainokainen

Lue myös:

    Uusimmat