Kiovan pormestari Vitali Klitshko MTV:n haastattelussa: "Taistelemme myös jokaisen suomalaisen puolesta" – lähettää suuret terveiset Tampereelle

Kiovan pormestari Vitali Klitshko kertoo MTV Uutisten haastattelussa olevansa täysin varma, että venäläiset yrittävät tulla Kiovaan uudelleen 2:11
Kiovan pormestari Vitali Klitshko kertoo MTV Uutisten haastattelussa olevansa täysin varma, että venäläiset yrittävät tulla Kiovaan uudelleen.

Kiovan pormestari Vitali Klitshko kertoo MTV Uutisille olevansa varma, että venäläiset yrittävät Ukrainan pääkaupungin valtaamista uudelleen.

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen tapasi Klitshkon Kiovassa.

Klitshkon mukaan Kiova on koko ajan ollut ja on edelleen venäläisten kohteena. Klitshko kertoo olevansa täysin varma, että venäläiset yrittävät tulla Kiovaan uudelleen.

– Meidän on oltava varautuneita uuteen hyökkäykseen. Meidän on oltava vahvoja, ja siksi pyydämme aseita puolustautumiseen. Me puolustamme kotejamme. On myös syytä muistaa, ettemme me puolusta ainoastaan omia kotejamme, me puolustamme juuri nyt kaikkia teitä.

Klitshko toteaa, että Venäjän toimissa on kyse kansanmurhasta.

– Venäläiset yrittävät tuhota kriittisen infrastruktuurimme. He ampuvat raketteja tuhotakseen rakennuksia. Pystytkö kuvittelemaan, että kotikaupungissamme on tänä vuonna tuhoutunut 650 rakennusta, Klitshko sanoo.

Klitshko kommentoi, että ukrainalaisten on oltava sodan etulinjassa voimakkaita. Menestystä on hänen mukaansa saatava niin poliittisesti, taloudellisesti kuin rintamillakin.

Klitshkon mukaan Ukrainan on laskettava mukaan kaikki otettavissa olevat mahdollisuudet: myös pahimpaan mahdolliseen uhkakuvaan on oltava valmiina.

– Sen vuoksi teemme lujasti töitä asevoimiemme eteen. Ja siksi pyydän eurooppalaisilta kumppaneiltamme apua. Se on elintärkeää ja kriittistä Euroopan rauhalle.

Klitshkon mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaa Neuvostoliiton imperiumin takaisin.

– Ei ole mikään salaisuus, että venäläiset puhuvat Ukrainan lisäksi myös Baltian maista, Puolasta ja muusta Neuvostoliiton vanhasta omaisuudesta. Tässä ei pidä unohtaa, että Suomi on kuulunut Venäjän imperiumiin.

Klitshko huomauttaa, että Ukrainan tulevaisuus on kuitenkin eurooppalaisessa perheessä.

Suomi saa kiitosta

Klitshkon mukaan Ukrainalta oli iso virhe olla liittoutumatta. Hän kertoo toivovansa, että Suomi pääsee Natoon.

– Se voi taata maanne jokaiselle kansalaiselle paljon enemmän turvallisuutta.

Klitshko lähettää samalla suuret terveiset Tampereen kaupungille.

– Juuri muutama päivä sitten vastaanotimme Tampereelta linja-autoja, joissa oli myös avustustarvikkeita.

Lisäksi Klitshko kiittää koko Suomea poliittisesta tuesta, humanitaarisesta avusta ja sotilaallisesta tuesta.

– Meille on hyvin tärkeää, ettemme tunne olevamme yksin. Yhdessä olemme paljon vahvempia. Me emme taistele vain oman kotimaamme puolesta, me taistelemme myös jokaisen suomalaisen puolesta.

Klitshko toteaa, että hänen suurin toiveensa on saada rauha palaamaan.

– Me maksamme tästä toiveestamme ja itsenäisyydestämme valtavan hinnan – Ihmishenkiä.


Lue myös:

    Uusimmat