Suomalaiset Taika ja Linda lähtivät ihmisoikeustarkkailijoiksi keskelle Israelin ja Palestiinan konfliktia – "Tunteet kuumenevat nopeasti kaupunkiolosuhteissa"

Ihmisoikeustarkkailijat Israel-Palestiina-konfliktin keskellä 14:42

Ihmisoikeustarkkailijat havainnoivat ja raportoivat, ettei esimerkiksi Länsirannalla tapahdu ihmisoikeusloukkauksia. Suomesta paikalle lähetetään EAPPI-ohjelman kautta vuosittain 12-14 tarkkailijaa.

– Teemme työtä kaiken keskellä. Raportoimme havaituista ihmisoikeusloukkauksista eri järjestöille ja paikallisille toimijoille ja tarjoamme suojelevaa läsnäoloa siviileille, kertoo EAPPI-ohjelman kautta Länsirannalle matkannut Taika Vuori Huomenta Suomen sohvilla.

Suojelevalla läsnäololla Vuori tarkoittaa jo pelkästään ihmisoikeustarkkailijoiden läsnäolollaan tuomaa suojelua.

– Läsnäolo auttaa siihen, etteivät tilanteet pääse eskaloitumaan väkivaltaisiksi.

Ongelmia vedenjakelussa

Ihmisoikeusloukkauksia voivat olla esimerkiksi ihmisten fyysisen koskemattomuuden loukkaukset, heidän omaisuuteensa kohdistuvat loukkaukset ja loukkaukset perusoikeuksissa, kuten esimerkiksi oikeudessa terveydenhuoltoon ja koulunkäyntiin.

EAPPI-ohjelman kautta Jordanlaaksoon ihmisoikeustarkkailijaksi päätynyt Linda Nyholm kertoo, että olosuhteet aavikkomaisella maanviljelysalueella ovat varsinkin kesäaikaan karut.

– Suurin ongelma Jordanlaaksossa on vedenjakelun kanssa. Vesivaroista 80 prosenttia on Israelin hallitsemaa ja 20 prosenttia menee palestiinalaisten käyttöön. Valitettavasti tämä ei toteudu alueella. Jordanlaaksossa vesirakenteita tuhotaan jatkuvasti ja esimerkiksi kaivosten uudelleenrakentamista rajoitetaan, hän kertoo.

Fyysinen väkivalta läsnä

Hebronin kaupungissa Länsirannalla ollut Vuori kertoo, että kaupunkiolosuhteissa tarkkailijoiden raportit näyttävät erilaisilta.

– Miehitys näkyy kaupunkitilassa selkeämmin. Joidenkin arvioiden mukaan kaupungissa on jopa tuhansia sotilaita, ja heidän lisäkseen 10 000 Israelin siirtokunnan siviiliä. Nämä tuovat soppaan ihan omat mausteensa ja tunteet kuumenevat nopeasti kaupunkiolosuhteissa, hän toteaa.

Vuoren mukaan fyysistä väkivaltaa kohdistuu erityisesti palestiinalaisiin siviileihin.

– Paljon näin fyysistä väkivaltaa ja sotilaiden harjoittamaa mielivaltaa.

Lue myös:

    Uusimmat