Kansanedustaja Kontula kritisoi Suomen asekauppoja Israelin kanssa: "Pitäisi katsoa, mikä on meidän kädenjälki konfliktissa"

Debatti: Gazassa soditaan taas - kuka on konfliktin syypää? 9:25
Gazassa soditaan – kansanedustajat Anna Kontula (vas.) ja Sari Tanus (kd.) keskustelivat konfliktista.

Kansanedustaja Anna Kontulan mukaan Suomen pitäisi tarkastella rooliaan Israelin ja Palestiinan välisessä konfliktissa. 

Israel syyllistyy parhaillaan kansainvälisen lain vastaisiin rikoksiin, toteaa vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula.

– Minusta se iso kysymys on, että Suomen hallitus käy asekauppaa koko ajan sellaisen toimijan kanssa, jota kansainvälinen rikostuomioistuin tutkii parhaimmillaan sotarikoksista. Pitäisi katsoa, mikä on meidän kädenjälki siinä konfliktissa, Kontula sanoo. 

Suomen puolustusvoimat on pitkin 2000-lukua tehnyt useita asekauppoja Israelin kanssa. Suomi tuomitsi viikko takaperin siviileihin kohdistuvan väkivallan Israelin ja Palestiinan alueilla.  

Konfliktista hyötyvät lähinnä Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puolueineen, maan aseteollisuus ja EU:n terroristijärjestöksi luokittelema Hamas, Kontula katsoo. 

– Puhutaan palestiinalaisten ja israelilaisten välisestä konfliktista. Kysymys ei asetu niin, vaan molemmilla puolilla on ihmisiä, jotka haluavat elää rauhassa, mutta on myös niitä, jotka hyötyvät siitä, että konflikti jatkuu. 

"Surullinen tilanne"

Kontulan kanssa keskusteluun MTV:n Uutisaamussa osallistui kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus. Hänen mukaansa Israelin toimet ovat seurausta Hamasin raketti-iskuista. 

– Tosi, tosi surullinen tilanne, että ihmishenkiä menee puolin ja toisin, mutta suuri ongelma on, että Gazaa hallitsee ääri-islamistinen terroristijärjestö, joka käyttää siviilejä välikappaleina.  

– Jos Vantaan eteläiseltä luiskalta tulisi raketteja Helsinkiin ja helsinkiläiset joutuisivat juoksemaan turvapaikkoihin, totta kai siihen pitäisi reagoida. 

Hamas on sijoittanut sotilaallisesti merkittäviä toimintoja koulujen, moskeijoiden ja kotien lähettyville, AP kertoo. Tätä on puolustettu sillä, että konflikti sijoittuu pitkälti asutuille alueille.

Satoja uhreja

Tanuksen mukaan Israelin ja Palestiinan välisestä väkivallasta uutisoidaan "yksipuolisesti ja virheellisesti". 

– Gazasta on ammuttu lähemmäs 4000 rakettia. Niistä noin 1000 on tippunut Gazan alueelle. Kuinka paljon (palestiinalaisista) uhreista on seurausta Hamasin omista raketeista? 

Kontulan mukaan palestiinalaiset siviiliuhrit eivät ole seurausta Hamasin raketeista.

– Tämä on konflikti, josta on kaikkien suurien ihmisoikeusjärjestöjen, mukaan lukien YK:n, dokumentit. Näiden lähteiden valossa oletus siitä, että Hamasin raketit olisivat syy (palestiinalaisiin) uhreihin ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa.  

Israel kertoo Hamasin ampuneen yhteensä noin 4000 rakettia, BBC uutisoi. Israelin ohjuspuolustusjärjestelmä on tiputtanut merkittävän osan näistä raketeista. Israelin arvion mukaan lukuisat Hamasin ampumat raketit ovat myös tippuneet omia aikojaan, kertoo brittilehti Spectator. Hamasin ampumiin raketteihin oli muutama päivä sitten kuollut Israelin mukaan yhteensä noin 20 palestiinalaista. 

Palestiinan terveysministeriön mukaan Gazassa on viimeisen kahden viikon aikana kuollut kriisin seurauksena 228 siviiliä, joista yli 100 naisia ja lapsia. Israelin mukaan Gazassa kuolleista ainakin 150 on Hamasin taistelijoita. Samaan aikaan Israelissa on menehtynyt 12 siviiliä, Reuters kirjoittaa

Lue myös:

    Uusimmat