Suomalaiset söivät Tshernobylin räjähdyksen jälkeen satoja kiloja saastunutta hirven ja poron lihaa salailun takia – näin asiasta uutisoitiin aikanaan, mutta mitä siitä lopulta seurasi?

Suomalaiset söivät Tshernobylin räjähdyksen jälkeen saastunutta hirven ja poron lihaa – näin mtv:n uutiset kertoi aiheesta 3:21

Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus tapahtui 26. huhtikuuta vuonna 1986. Neuvostoliitto ei aluksi myöntänyt onnettomuutta, mutta Pohjoismaissa sen vaikutukset alkoivat näkyä pian kohonneina säteilyarvoina. 

Pari päivää räjähdyksen jälkeen Neuvostoliitto myönsi tapahtuneen. Suomessakin säteilyarvoja alettiin seurata tarkoin ja Ilmatieteen laitos vahti tuulen suuntaa.

Elokuun viidentenä päivänä vuonna 1986 MTV:n Kymmenen uutiset kertoi jäkälien radioaktiivisuudesta. Etelä-Pohjanmaalta löydettiin jäkälää, jonka säteilyarvot olivat koholla, noin 9 000 bekkerellissä. Pohjois-Suomen uskottiin säästyneen säteilyltä tuulen vuoksi. 

Jäkälän säteily vahvisti tuolloin sen, että Suomessa Vaasan lääni oli Ruotsin keskiosan ja Norjan lisäksi pahimpia laskeuma-alueita. Ruotsissa jo tähän aikaan poronlihasta löytyi 15 kertaa korkeampia säteilyarvoja, mitä elintarvikelihassa olisi saanut olla. 

Ensin jäkälä, sitten hirvet ja porot

Kaksi päivää myöhemmin, 7. päivä elokuuta, Kymmenen uutiset kertoi hirven lihan kohonneista cesiumarvoista. Pohjanmaalla arvoksi mitattiin yli tuhat bekkerelliä, kun normaaliarvo olisi ollut noin 30 bekkerelliä. Vuoden 1986 syksyllä suuri osa pyydetyistä hirvistä oli ihmisravinnoksi kelpaamatonta. Hirviä kuitenkin pyydettiin normaalisti, jotta kanta pysyisi kurissa. 

Lähes neljä vuotta myöhemmin, tammikuun 29. päivänä 1990 MTV uutisoi, että viranomaiset myönsivät salailleensa poronlihan säteilyarvoja. 

– Suomalaiset söivät Tshernobylin onnettomuuden jälkeen tietämättään ja viranomaisten siunauksella poronlihaa, jonka cesiumarvot olivat nelinkertaisia verrattuna naudanlihan enimmäisarvoihin, luki MTV:n tuolloinen uutisankkuri Pirkko Arstila. 

Viranomaiset laskivat markkinoille kaikessa hiljaisuudessa poronlihaa, jonka bekkerelliarvot olivat 2 000 – 4 000 välillä. 

Katso jutun alussa olevalta videolta, miten MTV uutisoi saastuneesta lihasta ja mitä viranomaiset tuolloin kommentoivat. 

MTV Uutiset juhlii tänä vuonna 40-vuotista taivaltaan. Missä olit kun? -ohjelmasarja kerää yhteen isoimmat uutistapahtumat näiden vuosien varrelta. Jaksot ovat katsottavissa mtv-palvelussa 25. huhtikuuta lähtien sekä mtv3-kanavalla sunnuntaisin kello 19.30 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat