Mainos

Suomalaiset luottavat talouden vahvistumiseen

Suomalaiset uskovat edelleen talouden myönteiseen kehitykseen. Lokakuussa kuluttajien luottamusindikaattori oli 15, 4 eli korkeampi kuin syyskuussa ja vuosi sitten. Luottamus omaan ja Suomen talouteen on kasvanut. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, johon haastateltiin lokakuun loppupuolella 1660 Suomessa asuvaa henkilöä.

Yli kolmannes kuluttajista uskoi lokakuussa, että Suomen taloustilanne paranee yhä seuraavan vuoden aikana. Oman taloutensa kohentumiseen luotti neljännes kuluttajista. Vain kymmenesosa kuluttajista arveli maan talouden huononevan. Vielä pienempi osuus odotti oman taloutensa heikkenevän. Selvästi yli puolet kuluttajista uskoi, että työttömyys vähenee edelleen.

Kuluttajista 46 prosenttia piti lokakuussa erilaisten kestotavaroiden ostamista kannattavana. Kodinelektroniikan hankintaa seuraavan puolen vuoden aikana suunnitteli 31 prosenttia kotitalouksista. Auton ostamista harkitsi 8 prosenttia kotitalouksista ja asunnon ostamista seuraavan vuoden aikana pohti 6 prosenttia kotitalouksista. Ulkomaan talvilomalle oli lähdössä 37 prosenttia kotitalouksista. Kuluttajat arvioivat, että inflaatio olisi ensi vuoden lokakuussa 1,9 prosenttia. Kotitalouksien rahatilanne oli lokakuussa edelleen vakaa. Lainan ottamista edullisena piti 74 prosenttia kotitalouksista, ja 15 prosenttia aikoi ottaa lainaa seuraavan vuoden aikana. Säästämistä piti kannattavana 51 prosenttia kuluttajista.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten näkemykset taloudesta ovat kansainvälisesti verrattuna myönteisiä. Syyskuussa EU-maista vain Alankomaissa ja Irlannissa talouden kehitykseen suhtauduttiin luottavaisemmin kuin Suomessa. EU:n kausitasoitettu luottamusindikaattori oli Alankomaissa 23, Irlannissa 21 ja Suomessa 14. EU-maiden keskimääräinen luottamusindikaattori oli syyskuussa edelleen negatiivinen, -3.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.