Suomalaiset kertovat: Tällaista on uskottomuus parisuhteessamme

Studio55.fin suureen seksuaalisuuskyselyyn vastanneista hieman alle puolet on kohdannut parisuhteessaan uskottomuutta.

Vastaajista 56 prosenttia sen sijaan kertoo, ettei heidän suhteessaan ole esiintynyt pettämistä.

Seitsemän prosenttia lukijoista on tullut kumppaninsa pettämäksi. Kuusi prosenttia vastaajista ei ole kuullut kumppaniltaan uskottomuudesta tai saanut muuten vahvistusta asialle, mutta uskoo sitä tapahtuneen.

11 prosenttia vastaajista kertoo pettäneensä, mutta ei ole kertonut siitä kumppanilleen, kun puolestaan yhdeksän prosenttia vastanneista kertoo kumppaninsa tietävän syrjähypystään.

53 prosenttia syrjähyppyjä harrastaneista on sortunut niihin muutamia kertoja ja 24 prosenttia lukuisia kertoja. 7 prosenttia vastanneista kertoo, että vakituisen suhteen toisella osapuolella on jatkuvasti toinenkin kumppani hänen lisäkseen.

Kyselyyn vastasi yhteensä 1000 Studio55.fin lukijaa.

Näin pääsimme tapahtuneesta yli

84 prosenttia pettämisen kokeneista kertoo kuitenkin, että he ovat pariskuntana selvinneet uskottomuudesta. Puhuminen, huutaminen ja riitely ovat olleet keinoja päästä yli kumppanin seksiseikkailuista.

Moni myös kokee uskottomuuden luonnolliseksi osaksi pitkää parisuhdetta.

– Jos lähtee siitä, että voi olla vain yksi kumppani, niin kyse on omistamisesta. Ei toista ihmistä – ruumista ja sielua – voi eikä saa omistaa, toteaa Studio55.fin kyselyn naisvastaaja.

– Olen selvinnyt ymmärtämällä, että olemme kumpikin aikuisia ihmisiä. Emme voi valvoa toisiamme ja aidata suhdettamme, kertoo kyselyyn vastannut mies.

– Yhtä hyvin niitä kumppaneita voi olla molemmilla, eikä sen tarvitse olla mikään ongelma, vaikka siitä ei puhuttaisikaan, kommentoi toinen naisvastaaja.

– Uskollisuus on sitä, että huolehtii velvollisuuksistaan – seksillä ja uskollisuudella ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. On turha kuvitella, että kymmenien yhdessäolovuosien jälkeen olisi vähääkään seksuaalisesti kiinnostunut toisistaan, painottaa toinen miesvastaaja.

Miksi seksiä pitäisi säästää?

Toiset ovat valmiita kertomaan kaiken uskottomuudestaan ja jättämään vanhan elämän taakseen.

– Olin valmis lopettamaan avioliittomme ja menemään uuteen suhteeseen. Puolisoni kuitenkin käyttäytyi hienosti ymmärtäen pettämistäni. Pitkien keskustelujen jälkeen jäin kotiin hänen luokseen. Nostin hattua puolisolleni, sillä tällaista ei varmaan tapahdu juuri koskaan, varsinkin jos uskoton puoliso on nainen, kertoo naisvastaaja.

– Eihän ikään liittyville vaivoille voi mitään. Täytyy muistaa, että me elämme täällä vain kerran, kenelle me itseämme säästäisimme? Itse elän tarpeideni mukaan ja olen tehnyt sitä koko elämäni kunnioittaen kuitenkin toista osapuolta.

– Uskottomuus on luonnollista. Mieheni on sairas, joten makuuhuoneessa ei tapahdu mitään, eikä ole vuosiin tapahtunut. Silti suhteemme on ok. En tiedä, onko se uskottomuutta, sillä olen todella nuorekas vauhtimimmi, ikä ei paina. Seksielämä kuuluu ihmisen normaaliin elämään. Ellei sitä ole, olet "harmaantunut".

Rakkaus on tahtomista

Osa vastaajista kertoo saaneensa kylmäksi käyneen suhteen lämmitettyä uudestaan. Joskus suhteen ulkopuolinen rakkaus on täydentänyt omaa parisuhdetta.

– Minulla oli kymmenen vuotta kestänyt on–off-suhde työtoverini kanssa. Kumpikaan ei halunnut erota ja rikkoa perheitään, joten suhteemme on kaunis muisto. Mies on elämäni rakkaus, hän auttoi minua jaksamaan elämän ruuhkavuosissa, löytämään itseni, naisellisuuteni ja ihanan seksuaalisuuteni. Olen päättänyt sitoutua avioliittooni ja lapsiini ja nyt myös lapsenlapsiini.

– Rakkaus on tahtomista, kuten yli 30 vuotta sitten alttarilla lupasimme. Mieheni ehkä aavistaa, mutta hän on antanut minulle vapautta ja tilaa. Viimeiset kymmenen vuotta olemme olleet onnellisia yhdessä, onnellisimpia kuin koskaan ennen, kertoo naisvastaaja.

Kaikki eivät edes alun alkaenkaan anna puolisoilleen tyhjiä lupauksia.

– En tietenkään kertonut kumppanille ulkopuolisesta suhteesta. Jos ulkopuolisia suhteita tulee jatkossa, en kertoisi niistäkään. En ole luvannut kumppanilleni ikinä uskollisuutta, enkä aio luvatakaan, kertoo naisvastaaja.

Apua seksittömään suhteeseen

Seksittömään suhteeseen haetaan usein apua muualta.

– Olen selvinnyt pettämisestä nukkumalla yön yli. Meillä on niin erilaisia tarpeita, ja kun koskemattomana mennään avioon, niin ei tiedä mitä saa. Miehillä yhdyntä loppuu, koska he eivät voi käyttää viagraa tai vastaavia sydänlääkkeiden takia. Pitäisikö naisen jäädä katselemaan sivulle? Miksi ei voisi elää täyttä elämää kuitenkin kunnioittaen toista.

– Katson, että minulla on oikeus uskottomuuteen, koska miestäni ei seksi enää kiinnosta.

– Meillä ei ole yhteistä seksielämää, joten ei voi vaatia uskollisuutta. Kai se on hiljaista hyväksymistä pettämiseen, kun toista ei halua. Saa olla rauhassa, ei tarvitse iltaisin ajatella, että voi kauheaa, jos se yrittää seksiä vongata.

Kun asiasta ei pääsekään yli...

Toisinaan uskottomuuden unohtaminen ja siitä yli pääseminen voi kestää vuosikausia.

– Kesti monta vuotta, ettei enää jokainen asia herättänyt epäluuloa. Anteeksi on annettu, mutta unohtaa ei voi ikinä. Jossain tilanteissa vieläkin yli kymmenen vuoden jälkeen mieleen tulee kovin katkeria ajatuksia. Itsetunto ja luottamus katosivat maan alle, eivätkä ne vieläkään ole täysin palautuneet, vaikka yli kymmenen vuoden ajan ei ole ollut tai tullut ilmi yhtäkään syrjähyppyä.

– Ummistin silmäni ja yritin unohtaa, vaikka sydämeen jäi pysyvä arpi. Luottamus toiseen katosi moneksi vuodeksi, mutta lasten takia oli jatkettava. Pettämisestä on jo niin kauan, että se on unohtunut kokonaan.

Loukatut tunteet voivat parantua myös seksillä.

– Mies ei puhu, ei myönnä, häpesi häntä koipien välissä, piti asiaa merkityksettömänä. Olen jatkanut vain säilyttääkseni seksisuhteen.

Sisu auttaa jaksamaan

Osa kyselyyn vastanneista kertookin voivansa antaa anteeksi, muttei unohtaa. Totuuden kertominen ja pettämisen lopettaminen ovat olleet miesvastaajille avaimia eteenpäin. Toiset käyvät vieraissa luvan kanssa.

– Ei kaikkia tekemisiään pidä koko ajan muistella, sen paremmin hyviä kuin huonojakaan. Vielä vähemmän niistä kannattaa kertoa kenellekään, ei osallisille, tutuille kuin vieraillekaan. Aina menee herne nenään jollakulla.

Miesvastaajat kertovat selvinneensä suomalaisella sisulla, terapialla sekä alkoholin käytön lopettamisella.

– Olen selvinnyt keskustelemalla asiasta useaankin otteeseen kumppanini kanssa ja lopettamalla liiton ulkopuoliset suhteet.

– Mitä korva ei kuule ja silmä näe, sitä sydän ei sure, kommentoi miesvastaaja.

– Minut pelastivat avioero ja uskoontulo. Pysyimme kyllä yhdessä.

"Kadun joka päivä"

– Sana uskottomuus on jo naurettava nykyisessä merkityksessään. Ihminen voi olla uskoton vain itselleen, ei taloudessaan asuvalle toiselle ihmiselle. Jos ihminen kieltää itseltään kaikki mahdollisuudet siksi, että on nuoruuden hölmöydessään sitoutunut johonkin, niin hän varmasti aiheuttaa itselleen epätyydyttävän elämän, jopa sairastuu, toteaa miesvastaaja.

Toisaalta, nuoruudesta voi myös kasvaa yli.

– Olimme nuoria, kun menimme naimisiin, ja lapsellisuuteni vei minut monasti väärille raiteille. Lopetin nuoruuden hölmöilyni 36 vuotta sitten, enkä ole rikkonut lupauksiani. Tekosiani olen katunut nämä vuodet joka päivä.

Lisää seksikyselyn tuloksia

Kuvat: Colourbox

Kyselyyn osallistui Studio55.fi-sivustolla 6.−12.4.2011 yhteensä 1000 yli 50-vuotiasta vastaajaa.

61 prosenttia heistä oli naisia ja 39 prosenttia miehiä. 53 prosenttia vastaajista oli 55−64-vuotiaita, 28 prosenttia alle 55-vuotiaita, 17 prosenttia 65−74-vuotiaita ja 2 prosenttia yli 75-vuotiaita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja