Suomalaiset haluavat lisää katutaidetta – "Meillä on niin paljon harmaata seinää"

Suomalaiset haluavat lisää taidetta asuinympäristöönsä 2:01

Valtaosa suomalaisista haluaisi lisää julkista taidetta asuinympäristöönsä. Kaupunkien toivotaan edistävän katutaiteen kuten seinämaalausten ja graffitien maalaamista. Tällä kannalla on lähes 70 prosenttia suomalaisista. Tiedot käyvät ilmi Suomen taiteilijaseuran tänään julkistetusta kyselystä.

Helsingin Roihuvuoressa asuintalon päätyyn maalataan tällä viikolla seinämaalausta eli muraalia. Katutaiteen arvostus näyttäisi olevan nousussa niin Helsingissä kuin muuallakin maassa.

– Meillä on niin paljon harmaata seinää täällä jo valmiiksi ja katutaide on jotenkin semmoinen helppo ja vaivaton tapa elävöittää sitä ympäristöä. Iso muraali kiinnittää ihmisten huomion ja piristää ympäristöä. Se voi nousta paikalliseksi maamerkiksi ja puheenaiheeksi, perustelee Lisää katutaidetta Helsinkiin -projektin tuottaja Maria Luhtaniemi.

Muraali luo alueelle identiteetin

Suomen taiteilijaseuran tekemän kyselyn mukaan kolme neljästä suomalaisesta haluaisi lisää taidetta arkiseen ympäristöönsä. Lähes 70 prosenttia kyselyyn vastanneista haluaisi kaupunkien edistävän katutaidetta kuten seinämaalauksia tai graffiteja.

Myönteisimmin julkiseen taiteeseen asuinympäristössä suhtaudutaan Oulussa ja pääkaupunkiseudulla, kielteisimmin Kouvolassa. Tosin Kouvolassakin lähes kaksi kolmesta asukkaasta (65%) haluaa nähdä julkista taidetta.

– Minusta on hienoa, että alue saa identiteetin muraalin myötä. On hienoa, jos hyvää taidetta voi ihailla suoraan kadulta. Ei tarvitse mennä sisälle galleriaan, museoon tai jonkun kotiin, sanoo Roihuvuoren muraalia maalaava puolalainen taiteilija Otecki.

"Se sopii mainiosti tänne"

Otecki on tähän mennessä maalannut noin 50 muraalia.

– Olen maalannut vuodesta 2008. Teen noin 5-6 tällaista koko seinän kokoista maalausta vuodessa. Lisäksi maalaan myös pienempiä töitä.

Roihuvuoressa lapinpöllöstä innoituksensa saanut seinämaalaus toivotetaan tervetulleeksi.

– Minusta se sopii vallan mainiosti tänne tämmöisen luonnon keskelle. Se ei ammu ylitte ollenkaan, toteaa Roihuvuoressa asuva Pietu.

Byrokratia hidastaa katutaidetta

Tähän saakka muraalien yleistymistä on hidastanut kaupunkien byrokratia. Luparumban toivotaan helpottuvan, kun seinämaalauksia saadaan lisää.

– Tällaisia maalauksia varten pitää hakea lupa rakennusvalvontavirastosta ja siihen tarvitaan tosi paljon kaikenlaisia dokumentteja ja muita. Se on semmoinen aikaavievä prosessi. Me pyritään siihen, että se kevenisi se prosessi, kertoo Maria Luhtaniemi.

"Ensimmäiset 2-3 päivää vaikeita"

Taiteilijalle muraalin maalaaminen ei ole helppo työ.

– Ensimmäiset 2-3 päivää ovat vaikeita, koska tuolta ylhäältä ei näe kokonaisuutta. Vähän niin kuin piirtäisit paperiin, joka on painettu kasvoillesi. Siksi minun täytyy tehdä erilaisia mittauksia ja piirtää teoksen ääriviivat valmiiksi seinään, kuvailee Otecki muraalin maalaamista.

Roihuvuoren muraali ei maksa mitään talon asukkaille. Se ja kaksi muuta muraalia valittiin toteutettavaksi Lisää katutaidetta kulmillesi -kilpailun perusteella.

– Tämä ei maksa asukkaille mitään. Se toteutetaan Suomen kulttuurirahaston tuella. Toki taloyhtiö voi tilata muraalin itsekin. Se on verrattavissa kustannuksiltaan julkisivuremonttiin, mutta tulos on varmasti paljon kivempi kuin tavallisessa julkisivuremontissa, uskoo Luhtaniemi.

Muraalit eivät ole ikuisia. Niiden eliniäksi luvataan vähintään kymmenen vuotta.

Roihuvuoren muraali on valmis todennäköisesti lauantaina.

Lue myös:

    Uusimmat