Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Pienellä ruokavaliomuutoksella merkittävä vaikutus terveyteen – 12 viikon suomalaiskoe paljasti tulokset: "Voisi suositella aikuisille laajemminkin"

1:25Hellapoliisin maukas ja helppo tempecurryVideolla Hellapoliisi Kati Jaakosen ohje helppoon kasviscurryyn.
Julkaistu 15.04.2020 10:15

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalaisessa ruokavaliossa eläinproteiinin osittainenkin korvaaminen kasviproteiinilla vaikuttaa terveyteen, todetaan Helsingin yliopiston tekemässä tutkimuksessa.

Eläinproteiinin korvaaminen edes osaksi kasviproteiinilla parantaa ruokavalion rasvahappokoostumusta ja lisää kuidun saantia, todetaan Helsingin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa.

Yliopisto toteutti 12 viikon mittaisen kokeen, jossa 136 suomalaista aikuista noudatti yhtä kolmesta ruokavaliosta:

Ensimmäinen ruokavalio vastasi keskimääräistä suomalaista ruokavaliota, jossa noin 70 prosenttia proteiineista saadaan eläinkunnan tuotteista ja 30 prosenttia kasvikunnasta. Tässä ruokavaliossa suurin osa kasviproteiinista oli peräisin viljatuotteista.

Toisessa ruokavaliossa puolet proteiineista tuli kasvi- ja puolet eläinkunnan tuotteista.

Kolmannessa ruokavaliossa eläinproteiinin osuus oli 30 prosenttia ja kasviproteiinin 70 prosenttia.

Kokeessa punaista ja vaaleaa lihaa sekä maitotuotteita korvattiin lisäämällä ruokavalioihin palkokasveja monessa eri muodossa. Niiden lisäksi syötiin pähkinöitä, siemeniä ja viljatuotteita. Kaikki ruokavaliot sisälsivät yhtä paljon kalaa ja kananmunia.

"Pienensi merkitsevästi sekä kokonaiskolesterolin että LDL-kolesterolin pitoisuutta"

Helsingin Yliopiston mukaan ruokavalioista, joissa eläinproteiinia oli korvattu kasviproteiinilla, saatiin vähemmän tyydyttyneitä ja enemmän monityydyttymättömiä rasvahappoja kuin keskimääräistä suomalaista ruokavaliota edustavasta tutkimusruokavaliosta.

Tämä selittyy tyydyttyneitä rasvoja sisältävien eläinproteiinin lähteiden vähenemisellä ja sillä, että varsinkin pähkinät ja siemenet tuovat ruokavalioon runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja.

– Kun verrattiin eläinproteiinipainotteista ja kaikkein kasviproteiinipainotteisinta ruokavaliota, muutos rasvan laadussa oli niin suuri, että se pienensi merkitsevästi sekä kokonaiskolesterolin että LDL-kolesterolin pitoisuutta. Eläinproteiinin lähteiden korvaaminen kasviproteiinin lähteillä voi siis osaltaan edistää sydän- ja verisuoniterveyttä, sanoo tutkimuksen johtaja Anne-Maria Pajari Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta.

Tutkija suosittelee ruokavaliota aikuisille laajemminkin

Eläinproteiinipainotteiseen tutkimusruokavalioon verrattuna kahdesta muusta ruokavaliosta saatiin myös enemmän kuitua, vaikka tutkittavien keskimääräinen kuidun saanti noudatti jo tutkimuksen alussa suomalaisia ravitsemussuosituksia. Kasviproteiinin lähteet ovat siis usein myös hyviä kuidun lähteitä. Runsaan kuidun saannin on osoitettu pienentävän paksusuolisyövän riskiä, joten eläinproteiinin korvaaminen kasviproteiinilla voi edistää myös suoliston terveyttä.

Koehenkilöt myös kokivat, että etenkin puolet kasvi- ja puolet eläinproteiinia sisältävän ruokavalion noudattaminen oli vaivatonta.

– Tällainen ruokavalio toteutuu varsin hyvin jo siten, että päivän kahdesta pääateriasta yhdellä syödään kasvisruokaa ja toisella esimerkiksi lihaa, kalaa tai siipikarjaa. Koska myönteiset vaikutukset ruokavalion rasvan laatuun ja kuidun saantiin saavutettiin jo tällaisella ruokavaliolla, sitä voisi suositella suomalaisille aikuisille laajemminkin, Anne-Maria Pajari toteaa.

Lue myös: Perheenäiti jakoi ohjeen helppoihin "köyhän miehen hampurilaispihveihin" – halpisateriasta hitti: Maksoi alle kympin viiden hengen perheelle

Lähde: Helsingin Yliopisto

Lisää aiheesta:

Helsingissä eletään "vegekuplassa" – suomalaisista vegaanilapsista selvisi uutta tietoaTutkimus suitsuttaa planetaarista ruokavaliota: Pidentää elinikää ja on ympäristöystävällinenNämä ruokavaliot pienentävät syöpä- ja sydänsairausriskiäTutkimus selvitti, kannattaako lihapihvi korvata kasvisversiollaSuomalaiset ahmivat proteiineja, mutta yhdellä muutoksella voisi olla huimat terveysvaikutukset: Elinikä pitenee, sydänriskit pienenevätParhaimmillaan proteiinidieetti laihduttaa ilman nälkää, pahimmillaan johtaa sairauksiin – tiedä tämä hehkutetusta ruokavaliosta
RuokaTutkimustuloksetRavintoTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 07:55
    Ruokalähettipalvelut

    Jesse odotti Foodoran ruokatilausta lähes kaksi tuntia – taustalta paljastui erikoinen toimintatapa: "Kusevat ravintoloiden muroihin"

  • Eilen17:22
    Kasvikset

    Edullinen sesonkiherkku säilyy jääkaapissa jopa kuukausia: "Jos nyt ostaa, niin voi syödä jouluna"

  • Eilen08:34
    Kananmuna

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • ke17:21
    Kasvikset

    Kaiverra halloween-kurpitsa helposti – yksi kikka auttaa huomattavasti!

  • ke14:24
    Ilmiöt

    Käsittämätön joulukalenteri myynnissä: "Peppuun sattunut viikon"