Mainos

Suomalaisen some-keskustelun varjopuoli: "Enteriä painetaan ja sitten vasta ajatellaan"

SuomiAreena-tapahtumat avanneet eduskuntaryhmäjohtajat, keskustan Matti Vanhanen ja Sdp:n Antti Lindtman sanovat suomalaisten osaavan yhteiskunnallista keskustelua aiempaa paremmin.

– En usko että Suomessa hirveästi on sellaisia tabuja, joista ei voitaisi keskustella. Esimerkiksi tällaiset SuomiAreenan kaltaiset tapahtumat ovat osoittautuneet hyviksi paikoiksi tehdä erilaisia keskusteluavauksia.  Minun mielestäni suomalainen keskustelukulttuuri on harpponut lujaa eteenpäin, Lindtman sanoo.

Vanhanenkaan ei kiellettyjä aiheita ole havainnut mutta vaikenemista kylläkin.

– On asioita, joista omaa mielipidettä ei kerrota. Työmarkkina-asioista ei meillä kovin paljon julkisuudessa käydä keskustelua vaan ne jätetään pienemmälle piirille. Sama se on politiikan puolella; mitä herkemmästä asiasta on kysymys, siinä yleensä julkisuus ei auta. Työmarkkinapuolella on pitkä perinne siinä, että asioista ei keskustella julkisesti ennen kuin on syntynyt valmista.

– Nyt olisi tärkeä tuoda esimerkiksi yhteiskuntasopimukseen liittyvät asiat rohkeasti esille ja keskustella niistä avoimesti. Ne koskettavat kaikkia suomalaisia.

Paljon julkisuudessa ollutta vihapuhetta Vanhanen ja Lindtman eivät pidä uutena ilmiönä.

– Välillä on vaikea erottaa sitä, mikä on kritiikkiä ja mikä vihapuhetta. Kritiikkiä on tullut minun urani aikana aina, ja se kuuluu ammattiin. Olisiko niin, että vihapuhe ei ole enää kahdenvälistä vaan julkista, sosiaalisen median kautta aggression lietsontaa. Sisältö sinällään on samanlaista mitä ennen vanhaan olivat nimettömät kirjeet. Moni käyttää sosiaalista mediaa hyväkseen ja yllyttää omalla vihapuheellaan muita, Vanhanen arvioi.

– Kritiikki kuuluu poliitikon elämään, mutta nykypäivän välineet ja sosiaalinen media tekevät asiattomasta palautteesta helpompaa. Moni painaa Enteriä kun pitäisi vielä hetki miettiä. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.