Mainos

Vihreiden Antero Vartia: Toimimme sosiaalisessa mediassa kuin psykopaatit

Peter Nyman -ohjelmassa kysytään, uhkaako populismi demokratiaamme. Ohjelmassa vieraana oleva vihreiden kansanedustaja Antero Vartia myöntää, että nyt on meneillään kilpajuoksu demokratian ja populismin välillä.

– Olosuhteet jotka ovat rauhalliset, saattavat muuttua epävarmoiksi ihan muutaman vuoden sisällä, Antero Vartia pelkää.

Vartian mukaan demokratiassa pitäisi pyrkiä siihen, että otetaan mahdollisimman tarkasti huomioon ihmisten eri näkemykset ja tehdään siltä pohjalta päätöksiä. Nyt tilanne on hänen mukaansa kuitenkin aivan erilainen kuin vielä jokin aika sitten.

– Nyt on niin paljon erilaisia tietokanavia, että asiat tuppaavat tapahtumaan nopeasti. Tämänhetkisessä populismin nousussa äänenpainot kärjistyvät ja ruvetaan puhumaan yksittäisistä asioista ja keskustelu polarisoituu. Eri palasten yhteensovittaminen on vaikeaa.

Some muuttanut puhetavan

Erityisesti sosiaalinen media on muuttanut Vartian mukaan koko poliittisen puhetavan.

– Sosiaalisen median vaikutus täytyy tunnistaa. On ehkä kärjistettyä sanoa mutta me toimimme kuin psykopaatit sosiaalisessa mediassa. Sieltä uupuu kokonaan tunnepuolen viestintä, joka on ihmisten välillä hyvin tärkeää. Tällainen tapa keskustella voi näkyä sitten siinä, miten me ihmiset kohtaamme toisemme. Erityisesti vaikuttajien ja päätöksentekijöiden tulisi tunnistaa ongelma ja toimia niin, että kunnioitamme toistemme mielipiteitä vaikka olisimmekin eri mieltä.

Vartian mielestä myös perinteisen median pitäisi ottaa tämä huomioon.

– Perinteisellä medialla on valtavan suuri vastuu mutta median ansaintalogiikka on muuttunut. Nyt perinteisessäkin mediassa seurataan, mitä uutista klikataan ja mitä raflaavampi otsikko, niin sitä todennäköisemmin keskustelussa mennään siihen suuntaan. Myös tämä kärjistää keskustelua.

Poliitikot eivät puhu keskenään

Vartian mukaan poliitikot tavoittavat oman äänestäjäkuntansa sosiaalisessa mediassa aiempaa helpommin. Tämä on johtanut hänen mukaansa siihen, että poliitikot keskustelevat enemmän omien kannattajiensa kuin toisten poliitikkojen kanssa.

– Kannattajia on helpompi innostaa puhumalla kärjekkäästi ja löytämällä syyllisiä muista. Politiikan yksi ongelma nykyisin on juuri se, että olemme taipuvaisia sanomaan ihmisille sen mitä he haluavat kuulla kuin että oltaisiin vastuullisia ja sanottaisiin ihmisille se, mitä heille oikeasti täytyisi sanoa.

Vartia kritisoi paljon nykyistä poliittista toimintaa, koska se ei enää ole dialogia erilaisten poliittisten aatesuuntien välillä. Vartia korostaakin dialogia ja toisten ymmärtämistä, jotta politiikassa päästäisiin eteenpäin.

– Perimmäinen syy ongelmiin on se, että ei ole saatu tehtyä rakenteellisia muutoksia tavalla, jolla oltaisiin saatu pidettyä ihmiset mukana muutoksen vauhdissa. Samalla politiikka on etääntynyt ja muuttunut hyvin tekniseksi ja vaikeaselkoiseksi. Ihmisten on vaikea ymmärtää, mitä politiikassa on käynnissä. Korostaisin politiikan tekijöiden vastuuta siitä, miten me käymme keskustelua.

"Koemme toisemme vihollisina"

– Saattaa olla, että näemme toisemme enemmänkin vastustajina ja vihollisina sen sijaan, että kävisimme dialogia ja yrittäisimme ymmärtää toisiamme. Tämä voi johtaa siihen, että ihmisten on helpompi ryhtyä näkemään vihollisia ympärillä, Vartia sanoo.

Vartia sanoo sopeutuneensa hyvin Vihreään puolueeseen vaikka ei omien sanojensa mukaan olekaan kaikesta samaa mieltä. Hänestä politiikassa keskeistä on kansantalouden ymmärtäminen, koska taloudelliset asiat vaikuttavat niin moneen asiaan.

Islantilaisen äidin poika pitää saarivaltiosta, koska Vartian mukaan siellä tartutaan rohkeasti toimeen.

– Liittyyhän siihen se ongelma, että aina ei riittävästi mietitä, mikä saattaa mennä pieleen kuten Islannin suhteellisen suuri romahdus osoittaa. Huonostikin voi siis käydä mutta toisaalta kun uskaltaa tarttua toimeen, niin talous saadaan nopeasti korjattua. Nyt siellä tehdään hyvää musiikkia ja jalkapallossakin on ollut hyvää menestystä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.