Suomalaisen henkilötunnus muodostuu laskukaavalla, jonka kehitti sodanaikainen koodinmurtaja 60-luvulla – tämä kaikki tunnuksesta selviää nykyisin

Suomessa käytössä oleva henkilötunnusjärjestelmä on herättänyt runsasta keskustelua, sillä järjestelmän uudistamista on vaadittu monelta eri taholta. Se, mitä nykyiseen henkilötunnukseen on kirjattu, on pitkälti sodanaikaisen koodinmurtajan, matemaatikko Erkki Palen käsialaa.

Henkilötunnus on Suomessa kymmenmerkkinen koodi, jonka alkuosa kertoo henkilön syntymäajan.

Tunnuksen loppuosan kolme ensimmäistä merkkiä ovat yksilönumeroita. Miesten yksilönumerot päättyvät parittomaan lukuun ja naisten parilliseen.

Tunnuksen viimeinen kirjain on tarkistusmerkki, joka perustuu jakojäännökseen. Se saadaan tunnuksen syntymä- ja yksilöluvuista, jotka jaetaan luvulla 31.

Nimenomaan tarkistusnumeroa on pidetty merkittävänä tekijänä virheettömyyden takaamisessa.

Työntekijät piti yksilöidä eläkkeitä varten

Nykyisen henkilötunnusjärjestelmän on kehittänyt matemaatikko Erkki Pale 1960-luvun alussa, kun eläkejärjestelmää varten tarvittiin kansalaisille yksilöivä tunnus.

Pale oli pitkään työskennellyt eläkevakuutusyhtiöissä, ja oli tunnettu matemaattisista taidoistaan koodien kehittämisessä.

Pale oli toisen maailmansodan aikaan radiotiedustelija, joka niitti mainetta koodinmurtajana ja kehitti Suomen radiotiedustelua aikansa huipulle. Pale oli muun muassa keskeisesti mukana kuuluisassa Stella Polaris -operaatiossa.

1960-luvulla eläkeyhtiö Ilmarisessa työskennellyt Pale kehitti Suomen ensimmäistä tietokonejärjestelmää, ja loi työssä myös sosiaaliturvatunnuksen.

Aluksi sen nimi oli työeläketunnus, mutta se vaihdettiin myöhemmin sosiaaliturvatunnukseksi, ja sitten henkilötunnukseksi.

Tunnuksen tarkkuus on myös sen heikkous

Alun perin Palen kehittämän tunnuksen hienous oli juurikin sen tarkka yksilöinti. Nykyistä järjestelmää halutaan kuitenkin muuttaa, koska se on liiankin paljastava.

Pale menehtyi vuonna 2003 Helsingissä, joten hän ei voi siinä enää tarjota apuaan.

Nykyään muun muassa iän ja sukupuolen paljastaminen ei välttämättä olekaan niin hyvä idea tietoturvan tai identiteettivarkauksien varalta.

Lisäksi järjestelmän on katsottu asettavan esimerkiksi muunsukupuoliset epätasa-arvoiseen asemaan, koska nykyisessä on mahdollisuus kirjata vain kahta eri sukupuolta.

Valtiovarainministeriön muodostama työryhmä on esittänyt uuden henkilötunnuksen käyttöönottoa vuodesta 2027 eteenpäin, mutta siitä minkälainen uusi tunnus olisi, emme vielä tiedä. 

Lue myös:

    Uusimmat