Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Suomalaisella sialla vakaa asema

1:39Kinkun asema joulupöydässä ei horju
Julkaistu 22.12.2015 19:29
Toimittajan kuva

Saara Rantanen

saara.rantanen@mtv.fi

Joulukinkun asema on alati horjumaton. Näin voi päätellä siitä, että tänäkin vuonna Suomessa myydään kuudesta seitsemään miljoonaa kiloa kinkkua.

MTK:n kotieläinasiamies Jukka Rantala sanoo, että kotimaisen kinkun kysyntä on vahva.

– 95 prosenttia kuluttajista haluaa kotimaisen kinkun, kertoo Rantala.

Halutuin on juhlakinkku, joka painaa 5-7 kiloa ja siinä on potka paikallaan. Yli kahdeksan puhumattakaan yli kymmenen kilon kinkuilla ei ole kysyntää kotitalouksissa ollenkaan samaan malliin kuin takavuosina.

Myös luomukinkun periaatteellinen kysyntä on vahva.

Sika, possu, sikala

– 28 prosenttia kuluttajista sanoo kysyttäessä haluavansa mieluiten luomukinkun jouluksi. Valitettavasti niitä ei ole tarjolla tätä määrää, sanoo Rantala.

Noin prosentti Suomen sikatiloista on luomutiloja, mutta tuotetusta sianlihasta alle puoli prosenttia on luomua.

– Tämä kertoo siitä, kuinka tiukat vaatimukset luomulle asetetaan. Esimerkiksi porsaiden pitää saada olla emakkonsa kanssa paljon pidempään kuin tavanomaisessa tuotannossa. Tämä taas hidastaa seuraavan kiiman tuloa ja edelleen uuden pahnueen syntymistä, selittää Rantala sianlihan luomutuotannon käytännön hankaluuksia.

Suomalaisen sianlihan kysyntä on vakiintunut. Kahden sesongin eli kesän grillikauden ja joulun sianlihan kysyntään ei tunnu vaikuttavan mikään. Tanskalaisesta tuontikinkusta puhuttiin taannoin paljonkin, mutta nyt se on jäänyt.

– Joutui antamaan periksi, toteaa Rantala.

Eivätkä myöskään salaa kuvatut videot, joilla näkyy kaltoin kohdeltuja eläimiä, ole vaikuttaneet kysyntään.

– Suomalaiset ostavat 6 000 000 - 7 000 000 kiloa kinkkua vuodessa niin kuin ovat ostaneet pitkään, sanoo Rantala.

Tuottajat ahtaalla

Sikatilallinen Rita Wegelius, Hattula

Vaikka suomalainen suosii kotimaista sianlihaa ja sille on löytynyt uusia suosikkireseptejä kuten nyhtöpossu, ovat tuottajat silti kovilla.

– Me olemme avoimilla markkinoilla ja meidän on pystyttävä olemaan yhtä tehokkaita kuin kaikista tehokkaimmat tanskalaiset, saksalaiset ja hollantilaiset tilat, muuten emme pärjää. Ja viimeinen suuri kolaus on ollut Venäjän maataloustuotteiden vientikielto, kertoo maanviljelijä Rita Wegelius Hattulasta.

Sianlihan tuotanto on Suomessakin tehostunut merkittävästi.

– Kun olin lapsi, meillä oli 30 emakkoja ja me olimme keskimääräistä isompi sikatila. Nyt olemme osakkaita emakkosikalassa, jossa on tuhat emakkoa, kertoo Wegelius eläinmäärän kasvamisesta.

Suomalaista kuluttajaa tuottaja ajattelee lämmöllä. Ja jouluna ajatus tulee mieleen helposti.

Sika, possu, sikala

– Meidän elinkeino on kotimaisen kysynnän varassa. Ja joulukinkku on sianlihatuotannon kruunu, tiivistää Wegelius.

Sikatilan rutiinit kulkevat omaa rataansa ympäri vuoden.
– Joka toinen viikko meille tulee emakkosikalasta uusia noin 30-kiloisia porsaita, jotka viipyvät meillä 110 päivää. Siinä ajassa ne kasvavat 120-kiloisiksi. Meiltä lähtee teuraalle sikoja joka viikko, sanoo Wegelius.

Pakastettuja joulukinkkuja aletaan kerätä teurastamon pakkaseen jo kesällä. Tuorekinkkuvarastoa kartutetaan marraskuusta alkaen.

Lisää aiheesta:

Naudan jauheliha katoaa kaupoista – kulutus yllätti koko alanSikatilallisten ahdinko kasvaa, eikä valoa näy – näin paljon jauhelihapaketista täytyisi maksaa lisää, jotta tilalliset pääsisivät pinnalleBroilerinlihan kulutus kasvaa Suomessa, mutta tilojen talous sakkaa – "Ei ole kannattavaa tällä hetkellä"Suosikkikinkkua tulossa kauppoihin aiempaa enemmän, mutta silti sitä ei riitä kaikille halukkaille – tässä on tavallisen ja luomukinkun todellinen eroJouluruoka, joka viedään käsistä ja myydään loppuun joka vuosi: Kannattaa toimia jo, jos haluat omasiKinkkupula uhkaa – kotimaista ei riitä kaikille: "Kannattaa varautua tilanteeseen ja varata joulukinkku mahdollisimman pian”
Kotimaa
Maanviljelijä Rita Wegelius


Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa
  • 11:00
    Sää

    Onko syksyn odotetuin luonnonilmiö uhattuna? Meteorologi Jenna Salminen: "Se voi jopa pahentaa tilannetta"

  • 11:00
    Sää

    Atlantin merivirta vaarassa romahtaa – Pekka Pouta kertoo hirvittävistä seurauksista

  • 10:44
    Varusmiehet

    Armeija pakollisiksi naisille? Valmiusjärjestön mielestä yksi iso keskustelu on käymättä

  • 09:50
    Aktia Pankki

    Carl Haglund vain piipahti Aktiassa – pankin hallitus arvioi, ettei hän täytä enää edellytyksiä

  • 08:54
    Terveydenhuolto

    Työsuojeluviranomainen: Joka neljäs kesätyöpaikka ei tarjonnut lainkaan työterveyshuoltoa