Suomalaisella sialla vakaa asema

Kinkun asema joulupöydässä ei horju 1:39

Joulukinkun asema on alati horjumaton. Näin voi päätellä siitä, että tänäkin vuonna Suomessa myydään kuudesta seitsemään miljoonaa kiloa kinkkua.


MTK:n kotieläinasiamies Jukka Rantala sanoo, että kotimaisen kinkun kysyntä on vahva.

– 95 prosenttia kuluttajista haluaa kotimaisen kinkun, kertoo Rantala.

Halutuin on juhlakinkku, joka painaa 5-7 kiloa ja siinä on potka paikallaan. Yli kahdeksan puhumattakaan yli kymmenen kilon kinkuilla ei ole kysyntää kotitalouksissa ollenkaan samaan malliin kuin takavuosina.

Myös luomukinkun periaatteellinen kysyntä on vahva.

– 28 prosenttia kuluttajista sanoo kysyttäessä haluavansa mieluiten luomukinkun jouluksi. Valitettavasti niitä ei ole tarjolla tätä määrää, sanoo Rantala.

Noin prosentti Suomen sikatiloista on luomutiloja, mutta tuotetusta sianlihasta alle puoli prosenttia on luomua.

– Tämä kertoo siitä, kuinka tiukat vaatimukset luomulle asetetaan. Esimerkiksi porsaiden pitää saada olla emakkonsa kanssa paljon pidempään kuin tavanomaisessa tuotannossa. Tämä taas hidastaa seuraavan kiiman tuloa ja edelleen uuden pahnueen syntymistä, selittää Rantala sianlihan luomutuotannon käytännön hankaluuksia.

Suomalaisen sianlihan kysyntä on vakiintunut. Kahden sesongin eli kesän grillikauden ja joulun sianlihan kysyntään ei tunnu vaikuttavan mikään. Tanskalaisesta tuontikinkusta puhuttiin taannoin paljonkin, mutta nyt se on jäänyt.

– Joutui antamaan periksi, toteaa Rantala.

Eivätkä myöskään salaa kuvatut videot, joilla näkyy kaltoin kohdeltuja eläimiä, ole vaikuttaneet kysyntään.

– Suomalaiset ostavat 6 000 000 - 7 000 000 kiloa kinkkua vuodessa niin kuin ovat ostaneet pitkään, sanoo Rantala.

Tuottajat ahtaalla

Vaikka suomalainen suosii kotimaista sianlihaa ja sille on löytynyt uusia suosikkireseptejä kuten nyhtöpossu, ovat tuottajat silti kovilla.

– Me olemme avoimilla markkinoilla ja meidän on pystyttävä olemaan yhtä tehokkaita kuin kaikista tehokkaimmat tanskalaiset, saksalaiset ja hollantilaiset tilat, muuten emme pärjää. Ja viimeinen suuri kolaus on ollut Venäjän maataloustuotteiden vientikielto, kertoo maanviljelijä Rita Wegelius Hattulasta.

Sianlihan tuotanto on Suomessakin tehostunut merkittävästi.

– Kun olin lapsi, meillä oli 30 emakkoja ja me olimme keskimääräistä isompi sikatila. Nyt olemme osakkaita emakkosikalassa, jossa on tuhat emakkoa, kertoo Wegelius eläinmäärän kasvamisesta.

Suomalaista kuluttajaa tuottaja ajattelee lämmöllä. Ja jouluna ajatus tulee mieleen helposti.

– Meidän elinkeino on kotimaisen kysynnän varassa. Ja joulukinkku on sianlihatuotannon kruunu, tiivistää Wegelius.

Sikatilan rutiinit kulkevat omaa rataansa ympäri vuoden.
– Joka toinen viikko meille tulee emakkosikalasta uusia noin 30-kiloisia porsaita, jotka viipyvät meillä 110 päivää. Siinä ajassa ne kasvavat 120-kiloisiksi. Meiltä lähtee teuraalle sikoja joka viikko, sanoo Wegelius.

Pakastettuja joulukinkkuja aletaan kerätä teurastamon pakkaseen jo kesällä. Tuorekinkkuvarastoa kartutetaan marraskuusta alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat