Suomalaisasiantuntijat kommentoivat Crocs-kohua: "Kiellettyjä jo joissain päiväkodeissa"

Suomalaistenkin suosimat Crocs-kengät ovat joutuneet syyniin maailmalla. Nyt kommentoivat suomalaiset jalkaterapeutit: ovatko nämä suomalaisten suosimat kengät todella aiheuttaneet vaaratilanteita?

Uutisoimme aiemmin asiantuntijoiden listaamista Crocsien vaaroista: niiden on kerrottu aiheuttavan erilaisia jalkaongelmia sekä vaaratilanteita. Kyseiset kengät ovat etenkin suomalaisten suosiossa vauvasta vaariin.

Jalkaterapeutti Emma Keurulainen Pikku-Huopalahdesta kertoo, ettei hän ole kohdannut asiakkaita, joilla olisi ollut jalkaongelmia Crocseista johtuen – mutta myöntää huomanneensa, että ihmiset tuntuvat sujauttavan jalkaansa tilanteeseen epäsoveltuvia kenkiä.

– Crocseissa on hyvää se, että ne ovat pehmeät, usein leveät ja varpaat mahtuvat niihin hyvin. Mutta materiaali ei ole parhaimmasta päästä: muovi hiostaa. Nahkakenkää pidetäänkin yleisesti parhaana vaihtoehtona, Keurulainen kertoo.

Keurulainen komppaa, että Crocsit sopivat parhaiten ulos ja sisään -hetkeksi: saunamatkalle tai vaikkapa matkalla postilaatikolle. Koko päiväksi hän ei niitä suosittele.

– Jalkine tulee aina valita käytön mukaan, hän vielä painottaa.

Jalkaterapeutti Riikka Koivumaa  Fysiopiste Taukokankaalta Oulaisista puolestaan kertoo kohdanneensa asiakaskunnassaan juurikin Crocseihin tai niiden muovikopioihin liittyviä ongelmia.

Koivumaa kertoo, että kyseiset kengät ovat monilla käytössä: kenkiä suosivat sekä aikuiset että lapset, mutta myös vanhukset.

– Vanhemmilla saattaa olla niin turvonneet jalat, ettei heidän jalkaansa mene muuta kenkää, Koivumaa kertoo.

– Muovikengät aiheuttavat muun muassa hankaumia ja ihomuutoksia, sillä jalat hautuvat niissä. Koska kengät ovat niin leveät, niitä pidetään varpailla ikään kuin kiinni kävellessä. Varpaita pitää koukistaa varsinkin silloin, jos ei käytä kenkien takaremmiä. Ne aiheuttavat niin sanottuja vasara- tai koukkuvarpaita.

Koivumaa kertoo myös kuulleensa, että kyseiset muovikengät ovat aiheuttaneet vaaratilanteita esimerkiksi päiväkodeissa ja kiipeilytelineissä.

– Kengät eivät pysy lapsen jalassa kunnolla ilman kantaremmiä, sillä kengät ovat sen verran leveät ja lapsilla on kapea jalan rakenne. Lisäksi kengät ovat liukkaat. Joissain päiväkodeissa Crocsien tai niiden kopioiden käyttö on kielletty.

Kengät ovat myös erityisen liukkaat, mikä aiheuttaa kaatumisvaaroja. Esimerkiksi kostealla nurmikolla tai kivetyksellä kengät liukuvat herkästi, jolloin vaarana ovat nilkannyrjähdykset.

Koivumaa ei suosittelekaan käyttämään Crocs-tyyppisiä kenkiä ammattikäytössä. Erityisesti hän kieltäisi käytön sairaaloissa. Reiällisissä kengissä piilee infektioriski, jos esimerkiksi terävä esine putoaa jaloille.                            

– Kaiken kaikkiaan Crocsit ovat huono ja epäterveellinen jalkine sekä aikuisille että lapsille: niitä ei suositella käytettäväksi pitkäaikaisiin kävelyihin tai jatkuvaan käyttöön. Ne ovat sopivat saunakengät – ainoastaan lyhyille matkoille.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja