Mainos

Suomalaisasiantuntija: USA ei ole kääntämässä selkäänsä muulle maailmalle

5:23

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on esiintynyt tänään voittajan elkein hurmioituneille kannattajilleen republikaanien CPAC-kokouksessa Marylandissa. Suomalaisasiantuntijan mielestä Trump ei halua kääntää selkää muulle maailmalle.

Donald Trump jatkoi konservatiivien kokouksessa pitämässään omakehua pursuilleessa puheessaan kampanjasta tutuilla teemoilla: paljon lupauksia ja vähän konkretiaa niiden toteuttamisesta. Paikoin Trump kumosi hetkeä aiemmin esittämänsä väitteet jo seuraavassa lauseessa.

Trump hyökkäsi puheessaan myös "epärehellistä" mediaa vastaan. Trump vaati lehtiä lopettamaan nimettömien lähteiden käytön. Hänen mukaansa näitä lähteitä ei ole olemassakaan ja media keksii uutisensa itse.

Trump myös painotti, ettei ole median vihollinen, vaan ainoastaan valemedian.

Suomen ulkoministeriön osastopäällikön Kimmo Lähdevirran mukaan Trump oli puheessaan tyylilleen uskollinen oma itsensä.

– Trump oli tässä selvästi omiensa joukossa ja tyylilleen uskollinen. Hänen piti osoittaa puheessaan ydinkannattajakunnalleen, että hän aikoo todella lunastaa vaalilupauksensa, Lähdevirta totesi Kymmenen uutisten haastattelussa.

Trump vakuutti puheessaan muun muassa rakentavansa muurin Meksikon vastaiselle rajalle jopa "paljon aikatauluaan edellä”.

Lähdevirta musitutti, että lupausten toteutuminen ei riipu kuitenkaan vain presidentistä itsestään vaan myös Yhdysvaltain kongressista.

– Edes republikaanipuolue ei ole yhtenäinen. Nyt on jo nähty myös se, että vallan kolmijako toimii Yhdysvalloissa, eli oikeuslaitos on tasapainottamassa toimintaa osaltaan.

Tärkeä kysymys Lähdevirran mukaan on se, mitä tapahtuu presidentti Barack Obaman vaalimalle terveydenhoitouudistukselle.

– Lyhyellä tähtäyksellä USA:han on tulossa uusi maahantuloa koskeva määräys mahdollisesti hyvinkin pian. Tällä viikolla on tehostettu laittomien siirtolaisten karkotuksia. Ja tietysti iso kysymys on, mitä aiotaan tehdä Obaman luomalle terveydenhoitojärjestelmälle. Ei ole mitenkään selvää, että se kumotaan sellaisenaan, koska se aiheuttaisi taas ison ongelman.

"Edustan Amerikkaa, en maailmaa"

Trumpin puheen kantava teema oli jälleen kerran Amerikka ensin.

– Edustan Amerikkaa, en maailmaa, Trump totesi.

Lähdevirran mukaan USA ei ole siitä huolimatta kääntämässä selkäänsä muulle maailmalle.

– Varapresidentti Mike Pencen ja puolustusministeri Jim Mattisin viestit Münchenin turvallisuuskokouksessa viime viikolla olivat selviä sen suhteen, että Yhdysvallat on edelleen sitoutunut Eurooppaan.

– Myös Trump itse on puhunut uutistoimisto Reuterin haastattelussa EU:sta varsin positiivisesti. Kun tiedetään vielä, että Atlantin yli käytävästä kaupasta riippuu yli 15 miljoonan ihmisen työpaikka kummallakin puolella merta, uskon että Trump arvostaa sitäkin, Lähdevirta arvioi. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.