Meksikon-muurin rakentamiselle tuli stoppi: Bidenin ensimmäinen kuukausi presidenttinä on mennyt Trumpin jälkiä siivotessa

9:19
Maailmanselittäjät: Bidenin ensimmäinen kuukausi presidenttinä

Joe Biden on toiminut Yhdysvaltain presidenttinä reilun kuukauden. Sinä aikana hän on muun muassa tuonut USA:n takaisin Pariisin ilmastosopimukseen ja muuttanut maan maahanmuuttopolitiikkaa, listaavat MTV:n Uutisaamun Maailmanselittäjät.

Meksikon vastainen muuri oli yksi Yhdysvaltain edellisen presidentin Donald Trumpin kuningashankkeita, jonka jatkamisen uusi presidentti Joe Biden tyssäsi heti ensitöikseen.

– Sille tuli stoppi nyt. Projekti on päättynyt, Nordic West Officen johtaja Kristiina Helenius kertoo MTV:n Uutisaamun Maailmanselittäjissä.

Muuria ehdittiin rakentaa kaikkiaan noin 650 kilometriä. 

Pöydän siivous tyypillistä uudelle presidentille

Edellisen presidentin aikana aloitettujen, mutta uudelle johtajalle epämieluisten, hankkeiden torppaaminen on Yhdysvaltain presidenteille tyypillinen tapa käynnistää oma virkakausi.

– Lakeja uusi presidentti ei pysty saamaan läpi näin nopeasti, mutta tällä tavalla hän voi tehdä ensimmäiset pintapuoliset siivoukset ja lähettää ulospäin signaaleja, että näin tässä tullaan etenemään, Helenius toteaa.

USA tuli takaisin maailmanpolitiikkaan

Milttonin varatoimitusjohtaja Katri Makkonen toteaa, että Biden on osoittanut ensimmäisen virkakuukautensa aikana USA:lle ja maailmalle sen, mikä on tärkeää hänen arvomaailmassaan verrattuna hänen edeltäjäänsä.

Biden on muun muassa ottanut takaisin USA:n aseman maailman terveysjärjestössä WHO:ssa ja Pariisin ilmastosopimuksessa.

– WHO:sta hän on tosin sanonut, että isoja muutoksia täytyy tehdä, ettei se kulkisi entiseen tapaan Kiinan talutusnuorassa, Makkonen toteaa.

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Kalle-Ville Lahtinen pitää Bidenin esiintymistä viime perjantaina Munchenin turvallisuuskokouksessa mielenkiintoisena.

– Hän otti siellä kaikki ne askeleet, joita häneltä odotettiin. Yhdysvallat palaa esimerkiksi yhteistyöhön Euroopan kanssa. Kaiken kaikkiaan Biden teki selväksi sen, että neljä vuotta Trumpin epävarmaa Eurooppa-politiikkaa on nyt jäänyt taakse, Lahtinen arvioi.

Makkonen korostaa sitä, että Biden ei ole vielä sanonut varsinaisesti mitään uutta.

– Me odotimme sitä, mitä hän sitten sanoikin. Verrattuna Trumpiin Biden ei ole näyttänyt kauheasti miltään. Hän on ollut hyvin erilainen toimija kuin edeltäjänsä. Niin kuin joku sanoi, hän ei tee enää pelkkää mediaa vaan hän tekee politiikkaa. Se on ollut aika kivaa.

– On menty iskulausepolitiikasta konkreettisten askelten politiikkaan, mikä on juuri sitä tylsyyttä ja tavallisuutta, mitä Biden lupasi, Lahtinenkin linjaa.

Helenius arvioi, että se on esimerkiksi eurooppalaisille lähes hoitavaa puhetta.

– Balsamia haavoihin.

Näin Biden pyrkii yhdistämään kansaa

Yhdysvallat oli Trumpin presidenttikauden jälkeen jakaantunut vahvasti kahteen eri leiriin. Siihen Biden lupasi omalla kaudellaan puuttua.

Toisaalta Biden esimerkiksi on välttänyt sanomasta Trumpin nimeä ääneen puhuessaan edeltäjästään. Miten se sopii yhteen lupauksen kanssa?

– Eikös juuri se olisi ärsyttävää, jos koko ajan viitattaisiin Trumpiin, joka oli juuri se kansaa jakava tekijä, Helenius pohtii.

– Se että tulehtunut puhe jätetään pois, on hyvä asia, Makkonenkin toteaa.

Makkonen tähdentää vielä, että Biden on sanonut muistavansa kaikissa tekemisissään kansan ja äänestäjät.

– Hän on sanonut, että kaikessa pitää ottaa huomioon se, miten mikäkin päätös vaikuttaa tavalliseen veronmaksajaan ja keskiluokkaiseen amerikkalaiseen perheeseen. Ainakin puheen tasolla hän siis ottaa huomioon Yhdysvaltain jakaantumisen.

9:37
MTV:n Uutisaamun Maailmanselittäjät pohtivat tänä aamuna myös sitä, miten Joe Biden on edennyt koronanvastaisessa työssä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja