Mainos

Suomalaisasiantuntija Italian maanjäristyksestä: Uhriluku nousee kymmeniin

Keski-Italiassa aamuyöllä tapahtuneen maanjäristyksen tuhot tulevat olemaan mittavia, arvioi tutkimusjohtaja Pekka Heikkinen Seismologian instituutista.

Järistys tuhosi pahoin ainakin Amatricen ja Pescara del Tronton kylät. Heikkinen muistuttaa, että järistysalueella on useita vastaavia pieniä kyliä, jotka ovat voineet tuhoutua pahoin järistyksessä. 

– Tällä alueella, jossa maan liike on ollut voimakkainta, asuu noin 10 000 ihmistä. Esimerkiksi Amatricen kaupungissa asuu 2000 - 3000 ihmistä. Siellä on muitakin vastaavan kokoisia kaupunkeja, joissa on voinut tapahtua samanlaisia tuhoja. Uskoisin, että kuolonuhrien määrä nousee useampaan kymmeneen. 

Tuhojen laajuus selviää pikkuhiljaa. 

– Järistysalue on vuoristoista, tiet ovat pikkuisia ja ne ovat helposti tuhoutuneet maanjäristyksessä. Voisin kuvitella, että jos pikkukaupungista menee ainoa telekommunikaatiomasto nurin, niin on vaikea saada yhteyttä. On hyvin tyypillistä, että järistysten yhteydessä tieto tulee hyvin tipoittain.

"130 vastaavaa järistystä vuodessa"

Keski-Italiaa vavisuttanut aamuöinen järistys oli voimakkuudeltaan 6,2 Magnitudia. Heikkisen mukaan vastaavan vahvuiset järistykset ovat melko yleisiä. Niitä sattuu noin joka kolmas päivä. 

– Tällaisia kuuden Magnitudin järistyksiä tapahtuu maailmassa vuodessa noin 130. Sinänsä tässä ei ole mitään poikkeuksellista. Mutta Keski-Italiassa, jossa on vanhaa asutusta, tällaiset matalat järistykset aiheuttavat aina myös tuhoja.

Tuhojen laajuuteen ja uhrimääriin vaikuttaa Heikkisen mukaan merkittävästi myös se, missä järistyksen keskus sijaitsee.

– Jos se on matalalla, niin kuin tämä oli alle 10 kilometrissä, ehkä 4-5 kilometrissä, ja se sattuu vielä kaupungin alle, tuhot voivat olla suuriakin. Jos järistyksen keskus sijaitsee Keski-Atlantin selänteellä, sitä ei edes kukaan huomaa. 

Heikkinen antaa esimerkin järistyksen voimakkuuden ja sijainnin merkityksestä tuhoihin.

– Muistan, että tällainen huonoin tuhosuhde oli Agadirissa 1960-luvulla. Pieni, 5,5 Magnitudin järistys sattui huonosti rakennetun kaupungin alle ja siellä kuoli suuri määrä ihmisiä. Toisaalta jos olemme katsoneet viimeaikaisia järistyksiä vaikkapa Chilessä, jossa järistys on voinut olla jopa 8 Magnitudia eli hirveän suuri, tuhot ovat olleet suhteellisen pieniä. Se johtuu taas siitä, että alue on luonteeltaan geologisesti sopiva ja yhteiskunta on varautunut järistyksiin esimerkiksi rakentamalla. 

Asiantuntija muistuttaa, että ihmisten varautuminen on kaiken a ja o tuhoilta välttymisessä. 

– Maanjäristyksen tuhot aiheutuvat pääosin siitä, miten hyvin rakennelmat sillä alueella on tehty. Eli ne ovat pitkälti ihmisten omien toimien seurauksia myöskin, sanoo tutkimusjohtaja Pekka Heikkinen seismologian instituutista. 


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.