Suomalainen Suvi pelastettiin Kalifornian palosta: "Olimme viimeiset, jotka pääsivät turvaan – tämä on maanpäällinen helvetti"

Helvetilliset tulipalot Kaliforniassa: 31 kuollutta, kokonainen kaupunki tuhoutunut 1:29

Suomalainen Suvi Kainulainen on asunut Yhdysvalloissa Kalifornian Thousand Oaksissa seitsemän vuotta. Torstaiyönä kolmelta hän sai viranomaisilta kotinsa evakuointikäskyn ja kuvailee Kalifornian tilannetta maanpäälliseksi helvetiksi.

– On vaikea pysyä rauhallisena, kun joka paikassa oman kodin ympärillä on tulipaloja, Kainulainen kertoo.

– Moottoriteitä ja katuja on suljettu liikenteeltä, asuinalueita on evakuoitu ja kulkemista on rajoitettu.

– Jouduimme torstaiyönä lähtemään kodistamme evakkoon. Ympärillä paloi, ja olimme viimeiset, jotka pääsivät turvaan. Meidän jälkeemme moottoritie suljettiin.

– Viranomaiset antavat lähinnä rajoitukset, jotka saa selville yhdeltä nettisivulta, mutta eivät kerro mitään muuta. Perustiedotus ei ole kunnossa. Olemme olleet tuttavien puheluiden ja tekstiviestien varassa sekä google-karttojen ja muun median armoilla. Jenkkimediaan on vaikea luottaa.

– Samaan aikaan eurooppalaiset ja australialaiset kaverit ja perhe pommittavat viesteillä, kysymyksillä ja tiedoilla, jotka he ovat saaneet oman maan mediasta ja panikoivat meidän puolesta. Monista paikoista sähköt ja netti ovat myös poikki.

Luonnonkatastrofeihin varauduttu huonosti

Kainulainen kertoo aina tiedostaneensa asuvansa maanjäristys-, tuho- ja tulipaloalueella. Joka kerta nainen kuitenkin yllättyy, miten huonosti paikalliset ovat varautuneet luonnonkatastrofeihin.

– Tuntuu, etteivät resurssit vain riitä tällaiseen tuhoon. Eikä kukaan ole varautunut lähtemään evakkoon.

Kainulainen kertoo maksaneensa 400 dollaria yhdestä hotelliyöstä.

– Hotellit ovat täynnä ja nostavat hintojaan, kun ihmiset yrittävät päästä turvaan yöksi. Olimme onnekkaita, että edes saimme huoneen.

– Tiedän ihmisiä, jotka ovat nukkuneet autoissaan, koska eivät ole löytäneet turvaa.

Kainulainen kuvaa kokemusta erittäin pelottavaksi.

– Turvallisuuden tunnetta ei ole, koti ei ole turvallinen ja vaikka lähtee evakkoon, missä tahansa voi syttyä uusia paloja koska tahansa, koska tuulet ovat todella voimakkaita ja levittävät kipinöitä.

Taivaalta satoi tuhkaa

Kainulaisen suurimpana pelkona oli jäädä liekkien keskelle ilman ulospääsyä.

– Ajoimme torstaiyönä evakkoon moottoritietä, jonka molemmin puolin roihusi, taivaalta satoi tuhkaa eikä savun takia nähnyt eteensä. Sitten tie yhtäkkiä suljettiin, poliisi pysäytti liikenteen ja sanoi, että meidän täytyisikin ajaa toista kautta. Ihmiset panikoivat ja sattui kolareita. Sai aikalailla psyykata ja tsempata itseään ajon aikana.

Kainulaisen mukaan monet paikalliset, jotka ovat asuneet alueella koko ikänsä, ovat aivan paniikissa ja helposti lietsovat myös muita.

– Varsinkin liikenteessä ihmiset eivät noudata sääntöjä, vaan paniikissa ajavat aivan mihin sattuu. Ihmiset sanovat, että tilanne on täysin ennennäkemätön ja siksi kaikki tuntuvat olevan hukassa, miten pitää toimia.

– Ihmettelen, ettei teknologiaa, kuten kännykkään lähetettäviä hätäviestejä, käytetä Kalifornian paloista tiedotettaessa. Tekstailemme vain toisillemme, mutta viranomaistiedotus ontuu, sanoo Kainulainen.

Kainulaisten perhe oli onnekasja pääsi palaamaan evakosta kotiinsa perjantai-iltana. Varuillaan on silti yhä oltava.

– Oli ihanaa tulla kotiin, kun talo ei ollut palanut ja kaikki oli kunnossa. En ole silti purkanut vielä tavaroita, sillä palot leviävät käsittämätöntä vauhtia. Uusia paloja syttyy koko ajan, Kainulainen muistuttaa.

 

Lue myös:

    Uusimmat