Helvetilliset tulipalot Kaliforniassa: 31 kuollutta, kokonainen kaupunki tuhoutunut, yli 300 000 evakuoitu – Shawnin talosta jäi jäljellä vain kahvikuppi

1:29

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on julistanut Kaliforniaan hätätilan riehuvien tulipalojen vuoksi. Raivoavat palot leviävät sekä Etelä- että Pohjois-Kaliforniassa ja sääennusteet lupaavat puuskittaisten tuulten vain lisäävän polttoainetta liekkeihin.

– Kalifornian paloissa on jo 31 kuollutta, kymmeniätuhansia koteja on tuhoutunut, 5 palomiestä loukkaantunut ja 79 500 hehtaaria maastoa on palanut, kertovat viranomaiset. – Kalifornia on kokenut nyt tuhoisimmat tulipalot, joita sen historiassa on nähty, Kalifornian palopäällikkö Scott Jalbert kertoo.

Laajimmista tuhoista kärsi Paradisen kaupunki, joka tuhoutui kokonaan.

– Yli 300 000 ihmistä on evakuoitu palojen takia. Sata ihmistä on kadoksissa. Palojen odotetaan leviävän seuraavaksi Sacramenton ja San Josen kaupunkeihin Pohjois-Kaliforniassa.

– Valitettavasti ennusteet kertovat, että kuivuus, lämpö ja tuulet vain lisääntyvät. Tuuli voi puuskissa yltää jopa viiteenkymmeneen mailiin tunnissa Sacramenton laaksossa, kertoo palopäällikkö Jalbert.

Shawnin talosta jäi jäljellä vain kahvikuppi

Lauantaina Paradisen kaupungista paennut asukas Shawn Field ei tiennyt, vieläkö hänen talonsa on pystyssä. ABC:n uutistoimitus selvitti, että Fieldin talo oli täysin tuhoutunut. Ainut säilynyt esine oli vihreä kahvikuppi.

Field kertoi, että hänen perheensä muutti taloon vasta viime maaliskuussa. Hän kertoi, että hänen poikansa oli kotona, kun palo levisi torstaina lähelle taloa. Pojalla oli vain noin kymmenen minuuttia aikaa pakata joitain tavaroita mukaansa ja lähteä talosta, kun evakuointikäsky tuli.

– Hän sai pakata yhden repun ja se on kaikki, mitä meillä on jäljellä, kertoo Field, joka majoittuu nyt ystäviensä luona Chicon kaupungissa.

Menetyksestään huolimatta Field kertoo, että hän on saanut paljon tukea ystäviltä ja täysin vierailta ihmisiltä.

– On ihmeellistä, kuinka paljon tuntemattomat ihmiset haluavat auttaa meitä, hän kertoo.

– Tämä on tuulten ohjaama palo, Los Angelesin piirikunnan sheriffi John Benedict toteaa. – Ihmisten täytyy olla koko ajan valppaina ja pysyä pois alueilta, jotka on julistettu evakuointialueiksi.

Evakuointialue laajenee koko ajan, kertoo Benedict.

– Meillä on parhaat palomiehet vaikeimmissa kuviteltavissa olevissa olosuhteissa, mutta yhdessä me selviydymme tästä, palopäällikkö sanoo.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja