Suomalainen Sami Hongkongia ravisuttavan taifuunin keskeltä – "Kukaan ole koskaan nähnyt tällaista"

Tuhoisa taifuuni rantautui Hongkongiin 0:22

Hongkongissa raivoava taifuuni Mangkhut ravistelee rakennuksia, ja paiskoo tavaraa tuulen mukana. Hongkongissa työskentelevä yrittäjä Sami Rahnasto kertoo, että ulos ei voi astua, eikä liian lähelle ikkunoita uskalla mennä.

Video: Taifuuni Mangkhut pyyhkäisi ensin Filippiinien yli aiheuttaen huomattavaa tuhoa.

– Yhdeltä kaverilta on mennyt ikkuna, ja kahdelta parvekkeen ovi, vettä tulvii sisään, hän kertoo.

Tuulet raivoavat hurjalla voimalla, eikä tuhoilta ole vältytty. Puita on kaatunut, ja ainakin yksi nosturi on tullut alas, samoin kuin osia jostain rakennuksista. Yhdestä toimistotalosta on Rahnaston arvion mukaan rikkoutunut parikymmentä ikkunaa, ja paperit lentävät tuulessa. Hän näki erään pöydänkin lentävän jonkin aikaa ilmassa.

Olosuhteita voi kuvailla erittäin vaarallisiksi, sillä vahvimmillaan tuuli voi estää ihmistä liikkumasta.

– Ei tuonne ulos voi mennä, siellä on kunnon myräkkä päällä, Rahnasto sanoo.

–En ole ollut koskaan näin isossa myrskyssä. Kaikenlaisia luonnonmullistuksia on nähty elämän aikana, mutta tämä on hurja, hän toteaa.

Viranomaiset kehottavat seuraamaan radiota

Viranomaisetkin ovat käskeneet asukkaiden hakeutumaan suojaan ja välttämään ulkona liikkumista.

Luonnollisesti erityisesti kaikenlaisista vesiaktiviteeteista tulisi pidättäytyä. Kaikki eivät ohjeita kuitenkaan ole noudattaneet, sillä Rahnastokin sai tuttavaltaan kuvan, jossa joku on surffaamassa trooppisen hirmumyrskyn nostattamilla aalloilla.

Ei ulos toisaalta välttämättä edes pääse. Eräs Rahnaston ystävä on jumissa kotonaan puiden kaaduttua oven eteen. Samalla paikallinen hätänumero on tukossa, ja asukkaiden toivotaan seuraavan viranomaistiedotteita radiosta ja televisiosta.

Oman henkisen kuormitustekijänsä tuo puhelimessakin Rahnaston puheen taustalla kuuluu tuulen vinkuna, joka on koetellut hermoja hänen mukaansa kahdeksasta asti aamulla.

Vastaavaa myrskyä ei muisteta

Kerrostalon 13. kerroksesta tilannetta seuraava Rahnasto kertoo, ettei vastaavaa myrskyä ole nähty miesmuistiin. Taifuunit ovat vuosittaisia, mutta nyt nähtävä myrsky on omaa luokkaansa.

– Vuosi sitten oli taifuuni Hato, joka oli myös niin sanottu korkeinta T10-taifuuniluokkaa. Eikä sekään ollut näin iso, hän kertoo.

– Kaikki sanovat samaa, ei kukaan ole koskaan nähnyt tällaista. Ihmiset, jotka asuneet täällä 30 vuotta eivät ole koskaan kokeneet tällaista taifuunia, Rahnasto kertoo.

Myrsky jatkuu vielä huomenna

Vedenpinta on noussut Rahnaston tietojen mukaan peräti kolme ja puoli metriä, ja nousu jatkuu vielä jotain tunteja. Myös satoja lentoja on peruttu.

– En tiedä millainen kaaos tuolla lentokentällä on.

Muutenkin liikenne on kaupungissa täysin pysähtynyt, eikä se välttämättä huomenna käynnisty kaikin osin.

Myrsky jatkuu hieman heikentyneenä. Rahnaston mukaan on mahdollista, että esimerkiksi koulut tai kaupungin pörssi eivät aukea huomenna. 

Filippiineillä massiivinen siivousurakka supertaifuunin jäljiltä 1:29

Lue myös:

    Uusimmat