Virossa merihätään joutunut Jarmo muisteli yöllä 10 vuoden takaisia tapahtumia: "Ystäväni joutui kiville veneensä kanssa ja valitettavasti menehtyi"

7:38
Virossa merihätään joutunut suomalainen purjevene odottaa hinausapua – näin purjehtija kertoo aluksen tilanteesta.

Suomalainen purjevene joutui merihätään Viron edustalla. Nyt miehistö odottaa, että alus pääsee kotimatkalle Suomeen.

Eilen sunnuntaina merihätään joutuneessa purjeveneessä matkasivat Jarmo Lohikari ja hänen ystävänsä. Kaksikon ohjaama pursi oli joutunut aallon pohjalle, vene oli osunut pohjaan ja ohjaus oli hävinnyt. Rytäkässä peräsin meni rikki ja jumiutui.

Viron meripelastus hinasi veneen eilen rauhallisemmalle lahdelle Tallinnan lähistölle. Siellä kaksikko on viettänyt jo lähes vuorokauden.

Tänään tilanne on ollut rauhallinen.

– Tässä on tehty veneen huoltohommia ja kuivatteluhommia. Saimme jopa jumiutuneen peräsimenkin nytkähtämään suoraan asentoon. Se on hinauksen kannalta positiivista, Lohikari kertoo MTV Uutisille.

– Saattaa jopa olla, että pääsisimme ominkin voimin menemään, mutta odotellaan, että keli laantuu.

Kaksikon ystävä on Suomesta tulossa hinaamaan tai vähintään varmistamaan kotimatkaa.

– Lähdemme huomenna aamulla takaisin.

Peräsin aiotaan tarkastaa illalla

Lohikari kertoo, että veneen kunnostustyöt ovat menneet hyvin.

– Vene ja miehet ovat aika omavaraisia. Meillä on aika paljon työkaluja, öljyä, filttereitä ja tyhjennyskalustoa. Nyt on kaikennäköisiä vaurioituneita laitteita korjattu.

Tähän mennessä korjaukset on tehty sisäpuolelta, mutta illalla aiotaan käväistä myös veneen ulkopuolella tutkailemassa, mitä peräsimestä on jäljellä.

– Vielä ennen iltaa katsomme, mitä peräsimelle saadaan tehtyä. Vedet ovat sen verran kylmiä, ettei siellä kauan uiskennella. Peräsin on saatu liikkeelle, mutta kysymys on, mitä siellä liikkuu, Lohikari toteaa.

Peräsintä Lohikari on korjannut ennenkin. 

– Viimeksi oli peräsin vasemmalle jumissa keskellä Atlanttia, kun menimme kohti Venezuelaa. Sen saimme itse kuntoon. Nyt se on oikealle jumissa, vaihtelu virkistää, Lohikari naurahtaa.

Hätätilanteesta on kulunut reilu vuorokausi ja Lohikari kertoo miettineensä tapahtumaa yöllä. Hän kertoo, ettei häntä pelottanut itse tilanteessa. Muistot kuitenkin palasivat mieleen. 

– Kymmenen vuotta sitten ystävälleni kävi siinä kohdassa ikävä sattuma. Ystäväni joutui kiville veneensä kanssa ja valitettavasti menehtyi. Tällaiset asiat tulivat yöllä mieleen. Olin myös itse silloin paikalla, onhan siinä aina riskinsä, mutta nyt meillä ei ollut tällaista vaaraa, Lohikari kertoo. 

Näin merihätään joutunut Lohikari kommentoi tilannetta tuoreeltaan eilen. Katso video: 

2:50

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja