Kun Tulikettu alkoi vuotaa avomerellä, oli tehtävä ratkaisu – seurasi kuuden viikon epätietoisuus, kunnes kilpavene löytyi ajelehtimasta

Uponneeksi uskottu Tulikettu-vene löydettiin yllättäen Atlantilta – tiiminvetäjä kertoo, mitä oikein tapahtui 4:06
Näin Tuliketun suomalaiskippari Arto Linnervuo kertoo tapahtumista ja veneen löytymisestä MTV Uutiset Livelle.

Huhtikuussa vuodon vuoksi hylätty suomalainen Tulikettu-kilpapurjehdusvene on löydetty ja pelastettu Portugalin eteläpuolelta.

20. huhtikuuta ajelehtimaan jätetty Tulikettu kuuluu suomalaiselle Tulikettu Racing Team -purjehdustallille. Kansainvälisiin avomerikilpailuihin tarkoitettu vene oli palaamassa Portugalin Cascaisista tiimin tukikohtaan Englannin Gosportiin, kun vene osui tuntemattomaan kohteeseen. Törmäys aiheutti vuodon, ja nelihenkinen siirtomiehistö teki kaikkensa paikatakseen sen.

Viimeisen korjausyrityksen aikoihin paikalle tuli säiliöalus, ja miehistön piti tehdä vaikea ratkaisu ja pelastautua sille, kun tässä kohtaa ei ollut varmaa, pitäisikö korjaus veneen pinnalla, ja alueelta oli poistuttava myrskyn noustessa, kertoo Tulikettu Racingin tiimipäällikkö ja veneen kippari Arto Linnervuo, joka ei ollut vuodon sattuessa itse merellä. 

Kuukausi kateissa

Venettä ei heti löydetty viikon etsinnöistä huolimatta, ja Linnervuo alkoi uskoa sen uponneen. Kuukausi myöhemmin tiimi sai kuitenkin viestiä Portugalin rannikkoa seilanneelta venekunnalta.

– Tulikettu oli ajelehtinut venekuntaa vastaan. Kun saimme veneestä kuvat ja varmistimme, että kyseessä todella on Tulikettu, pelastusoperaatio käynnistettiin, Linnervuo kuvailee.

Sisällä vesivaurioita mutta yhtenä kappaleena

Viikkoa myöhemmin veneestä saatiin vielä toinen havainto, ja monen vastoinkäymisen ja onnekkaiden sattumien kautta Tulikettu saatiin pelastettua tiimin itsensä johtamassa operaatiossa Portugalin rannikon ja Gibraltarin välillä ennen kuin tuulet veivät sen tavoittamattomiin. Veneen kunto oli Linnervuon mukaan ulkoisesti hyvä.

Linnervuo kertoo MTV Uutisille, että miehistön toiminta pelasti paljon, vaikka vettä veneeseen pääsikin. 

– Sisältä veneessä oli paljon vettä, ja kaikki elektroniikka ja hydrauliikka oli kärsinyt. Mutta ulkoapäin vene näytti yllättävänkin hyvältä kuusi ja puoli viikkoa yksin Atlantilla ajelehtineeksi, Linnervuo naurahtaa.

Veneessä ei ollut esimerkiksi mastovaurioita, eikä se ollut törmännyt toisiin aluksiin, mitä Linnervuo oli pelännyt. Hän itse palasi Portugalista maanantaina, ja kertoi korjaustöiden vievän aikaa.

"Suuri merkitys"

Veneen löytyminen on korjaustöistä huolimatta tiimille merkittävää ja siksi suuri ilonaihe.

– Meillähän on tavoitteena voittaa kansainvälisiä avomerikilpailuja, ja veneen löytyminen tarkoittaa sitä, että emme joudu katsomaan itsellemme uutta vastaavaa venettä, vaan kyseessä on vain viive, jonka kesto selviää, kun alusta päästään tutkimaan, Linnervuo kertoo.

Hän uskoo, että Tuliketulla päästään purjehtimaan jälleen jo tämän vuoden puolella.

*Päivitys 14:38: Juttua tarkennettu veneen sijainnin ja veneeseen päässeen veden määrän osalta.
* Päivitys 14:49: Väliotsikko vaihdettu muotoon "Sisällä vesivaurioita"

Lue myös:

    Uusimmat