MTV Uutiset sai yhteyden Virossa merihätään joutuneisiin suomalaisiin – näin Jarmo kuvailee dramaattisia hetkiä: "Ei ole ohjausta, eikä peräsintä"

2:50
Merihätään joutunut Jarmo antoi haastattelun MTV Uutisille. Katso video!

Suomalainen purjevene joutui tänään merihätään Viron edustalla. MTV Uutiset tavoitti ystävänsä kanssa pulaan joutuneen Jarmo Lohikarin.

Lohikari on joillekin MTV:n lukijoille ja katsojille jo ennestään tuttu. MTV Uutiset Live kertoi viime vuonna miehen ja hänen perheensä suunnitelmasta lähteä kiertämään maailmaa purjehtien. Elämää mullistava suunnitelma toteutuikin.  

– Oli vähän positiivisemmat jutut silloin, mies toteaa nyt puhelimessa.

Lohikari kertoo olleensa tällä kertaa ystävänsä kanssa kahdestaan purjehtimassa Viron Pranglin saarella. Parivaljakon oli määrä lähteä jatkamaan matkaa saarelta tänään kello 11 aikaan, mutta kova tuuli toi mutkia matkaan.

– Ei ole mikään älytön keli meidän veneelle, mutta siellä on kovaa tuulta, noin 15 metriä sekunnissa, ja sataman suuaukolle puhalsi kovasti. Se muodosti aallokon. Normaalisti siinä on reilusti toista metriä vettä kölin alla, mutta tuuli muodosti niin kovat laineet, että jouduimme aallon pohjalle, Lohikari selittää onnettomuuden kulkua.

– Siellä oli aika paljon vähemmän vettä kuin normaalisti. Mentiin pohjaa pitkin ihan kunnolla ja ohjaus lähti pois. Se on aika kivikkoinen ja vaarallinen se satama-aukon suu, hän jatkaa.

Katso alta vuoden takainen uutisjuttu Lohikarin perheen suunnitelmista purjehtia ympäri maailmaa:

7:02

Meripelastus hinasi turvaan

Purjeveneen peräsin meni rytäkässä rikki.

– Jonkun aikaa teimme töitä ja pääsimme väljemmille vesille. Soitimme sitten meripelastusta Eestin puolelta avuksi.

– Monen kommelluksen jälkeen sieltä tulikin alus paikalle.

Nyt, noin kuusi tuntia tapahtuneen jälkeen Lohikari ystävineen on hinattu Tallinnan lähistöllä sijaitsevalle lahdelle, jossa tuuli on armollisempi. Hengenvaaraa ei enää ole, mutta nyt ilmassa on lievää epätietoisuutta.

– Nyt tutkitaan, mikä tilanne on. Meillä ei ole ohjausta eikä peräsintä ja veneessä oli aika reilusti vettä. Alamme katselemaan kuivia vaatteita päälle.

– Meillä ei ole välitöntä vaaraa, mutta ei ole tietoa, miten tästä eteenpäin. Ilmeisesti joku tulee hinaamaan meidät pois, Lohikari sanoo.

Lohikarin mukaan vaarallinen tilanne Pranglin edustalla sujui olosuhteisiin nähden rauhallisissa merkeissä.

– Meillä on aika monissa liemissä keitetty miehistö tällä kertaa. Kyllä siinä päälimmäisenä vain mietittiin, että miten saamme ensin itsemme ja sitten veneen turvaan. Onneksi molemmilla on aika paljon vuosia ja maileja takana, Lohikari toteaa.

– Täytyy kyllä kiittää ystävää. Molemmat pysyivät rauhallisena. Ei siinä auta kuin tehdä mitä on tehtävissä, mies kuittaa.

Suomalaisaluksen merihädästä uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja