Suomalainen perheenäiti Dubaissa: Olen oppinut, että asiat järjestyvät

Kun Urrilan perhe muutti kymmenen vuotta sitten Suomesta Tanskaan, se oli melkoinen shokki. Kuinka maantieteellisesti niin lähellä sijaitseva maa voi olla kulttuurillisesti niin kaukana? Uuden kielen opetteleminen ja sillä jokapäiväisessä elämässä selviäminen, oli eräs suurimmista haasteista. Tänä päivänä, perheen asuessa Arabian niemimaalla Dubaissa, Tanskassa vietetyt vuodet kuitenkin näkyvät ja kuuluvat perheen jokapäiväisessä elämässä.

– Joka kerta maasta toiseen muuttaessa kokee pienen kulttuurishokin. Kuitenkin muuttomme Suomesta Tanskaan oli suurempi muutos kuin muutto Tanskasta Dubaihin kolmisen vuotta sitten, kertoo Katriina Urrila, miehensä työn takia ulkomailla asuva nelilapsisen perheen äiti.

Asuttuaan Tanskassa seitsemän vuotta, Urrilat saivat mahdollisuuden muuttaa Dubaihin. Ajatus lämpimästä, eksoottisesta maasta houkutti ja perhe otti tarjouksen vastaan.

– Emme siis missään vaiheessa ole olleet niin sanotulla "työkomennuksella", vaan olemme aina itse tehneet päätöksen lähteä. Maana Dubai kiinnosti, eikä esimerkiksi tiukka uskonnollisuus pelottanut, vaikka aluksi hieman vieraalta tuntuikin. Koin kuitenkin kulttuurin kunnioittamisen olevan todella tärkeää. Nykyään se on jo arkipäiväistä, väärinkäsityksiä tai kiusallisia tilanteita sattuu enää vain harvoin.

Maailma on pienentynyt

Perheeseen kuuluu Katriinan lentokapteenina työskentelevä aviomies Markku sekä heidän 20-, 18-, 16- ja 6-vuotiaat lapsensa. Vaikka vanhin lapsista onkin jo lentänyt pesästä, työtä kodin seinien sisällä riittää edelleen. Tästä syystä Katriina onkin toiminut kotiäitinä koko ulkomailla vietetyn ajan, eikä ole kokenut minkäänlaista pakonomaista halua tai tarvetta muuttaa järjestelyä, ainakaan vielä. Katriinan mukaan kotiäidiksi jääminen oli helppo ratkaisu eikä ole missään vaiheessa katunut päätöstään. Leijonaemon rooli onkin juurtunut syvälle.

– Vanhin lapsistamme opiskelee Tanskassa yliopistossa, ja tietenkin huoli on välillä suuri. Esimerkiksi onnettomuuden tai vastaavan sattuessa emme pääsisi paikalle niin nopeasti kuin haluaisimme. On kuitenkin jaksettava uskoa siihen, että aikuinen ihminen pärjää kyllä. Ja matkapuhelimet ja internet on onneksi keksitty!

Perhe on yhteydessä kuopukseen parisen kertaa viikossa, tavalla tai toisella. Ulkomailla asumisesta on Urrilan mukaan ollut lapsille selkeästi hyötyä, he ovat oppineet pärjäämään itsenäisesti vieraalla kielellä. Urrila uskoo, että lapsilla on myös valmiudet suoriutua tilanteesta kuin tilanteesta loistavasti.

– Maailma on näiden vuosien aikana omalla tavallaan pienentynyt huomattavasti. Voimme sopia "treffit" Dubain tai Tanskan sijasta vaikkapa Roomaan! Ajatus siitä, kuinka helppoa nykyään on matkustaa maailman laidalta toiselle lyhyessä ajassa, tuo lohtua pahimpaan ikävään. Samalla tietysti tulee matkusteltuakin paljon, nähtyä uusia paikkoja ja ihmisiä.

– Olen aina pitänyt matkustelua tärkeänä, yhtenä ulkomailla asumisen suurimmista plussapuolista. Lasten on hyvä oppia, että elämää on omien ympyröiden ja maan rajojen ulkopuolellakin, Urrila jatkaa.

Urrilan perhe kokee olevansa puhtaasti suomalainen perhe, vaikka ulkomailla asuminen onkin jättänyt jälkensä. Perheen kolme vanhinta lasta puhuvat keskenään tanskaa, vaikka vanhemmat puhuvatkin heille suomea. Tämä onkin yksi syy vanhimman lapsen valinnalle aloittaa opiskelut entisessä kotimaassa Tanskassa.

Kotikielenä Katriina sanoo lasten käyttävän eräänlaista sekoitusta suomesta, tanskasta ja englannista. Kun sanoja ei yhdellä kielellä löydy, on kaksi muuta vaihtoehtoa saada äänensä varmasti kuuluviin. Tähän ovat osaltaan vaikuttaneet lasten ystävät, jotka puhuvat englantia vieraillessaan Urriloiden luona.

– Olen oppinut, että asiat järjestyvät kyllä. Tavalla tai toisella, oli kieli mikä tahansa.

Tulevaisuus on hämärän peitossa

Katriina Urrila pitää tärkeänä vaalia suomalaisuuttaan sekä suomalaisen kulttuurin ja tapojen siirtämistä lapsilleen; perhe käy Suomessa lomailemassa kesäisin, nauttimassa valoisista öistä. Talvisin kuusihenkinen perhe kutsuu sukulaiset mieluummin luokseen Dubaihin, jossa talvetkin ovat lähes 25 asteisia. Kun samaan vuodenaikaan Suomessa pimeä, kylmä ja märkä masentavat mieliä, on Katriinan mukaan mukavaa kutsua sukulaiset ja ystävät viettämään "kesää talven keskelle". Tulevaisuuden talvet ovat kuitenkin vielä tässä vaiheessa täysin auki.

– En tiedä, tulemmeko tulevaisuudessa asumaan Suomessa vai ulkomailla, ajatukset eivät yllä niin pitkän ajan päähän. Olemme viihtyneet sekä Tanskassa että Dubaissa loistavasti, vaikka onhan Suomella tietenkin aina erityispaikka sydämissämme.

– Kun mieheni eläkeikä lähestyy, joudumme miettimään asiat uudelleen. Lapsetkin ovat siinä vaiheessa kaikki jo niin isoja, että voimme rauhassa ajatella vain itseämme ja sitä, missä haluamme vanhuuspäivämme viettää, Katriina lopettaa nauraen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja