Suomalainen meikkitaiteilija murtaa myytit meikkaajista – tiesitkö näitä faktoja?

Meikkaajan ammatti tai meikkaaminen ei ole niin helppoa kuin voisi äkkiseltään luulla. Tässä yleisimmät myytit meikkajan työhön liittyen!

Kevät ja kesä ovat juhlasesongin kulta-aikaa. Monen suomalaisen kalenterit täyttyvät ylioppilas- ja valmistujajuhlista, häistä ja muista kissanristiäisistä.

Etenkin naiset haluavat panostaa ulkonäköönsä, ja siksi käyttää kampaajan ja meikkaajan palveluita kestävän ja häikäisevän juhlatyylin aikaansaamiseksi.

Meikkaajiin ja heidän tekemään työhön liittyy kuitenkin monenlaisia olettamuksia ja uskomuksia. MTV Uutiset keskusteli Aarni Mikkolan kanssa meikkitaiteilijan työstä. Keskustelun lomassa esiin nousi myyttejä, joista jokaisen meikkituoliin istahtavan olisi hyvä olla tietoinen.

Myytti: ”Miesmeikkaajat ovat naismeikkaajia huonompia”

On totta, että kauneus- ja meikkiala on naispainotteinen taiteenlaji. Siitä huolimatta miesmeikkaajia on ollut alalla jo kauan – he eivät vain ole olleet niin näkyvästi esillä kuin naiset. Miehet ovat aiemmin tehneet töitä meikkaaja-maskeeraajana enimmäkseen TV- ja elokutuotannoissa, mutta nykyisin miesten määrä on lisääntynyt kaikenlaisten meikkitöiden parissa.

Meikkialan suurimmat tähdet ja tienraivaajat ovat nykyään itse asiassa miehiä. Esimerkiksi Jeffree Star ja James Charles ovat tämän hetken seuratuimpia brändejä ja meikkiguruja. Myös Kim Kardashian suosii miesmeikkaajia.

Maailmankuulun naisen upeista edustusmeikeistä vastaa hänen luottomeikkaajansa Mario Dedivanovic, joka on historian ensimmäisiä kuuluisia miesmeikkaajia.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Myytti: ”Meikkaajat osaavat tehdä kaikenlaisia meikkejä”

Erilaiset meikit vaativat erilaista tietotaitoa. Teatteri- ja kauneusmeikit ovat keskenään hyvin erilaisia. Teatterimeikit ovat vahvoja, paksuja ja kestäviä, sillä meikin täytyy näkyä aina taaimmaiseen penkkiriviin asti ja kestää spottivalojen aikaansaaman hikoilun.

Kauneusmeikeissä, esimerkiksi mainoskuvauksissa, meikin tulee olla pikkutarkkaa, sillä 4K-kameroilla saadaan nykypäivänä kuvatuksi hämmästyttävän tarkkaa jälkeä.

– Ammattimeikkaajilla on eri aloilla omat niksinsä, ja tekniikat ovat hyvin erilaisia. Teatterimeikkejä ei voisi missään tapauksessa tehdä TV-esiintymistä varten, meikkitaiteilija Aarni Mikkola huomauttaa.

Myytti: ”Meikkaajat ovat niin yliarvostettuja”

Tilanne on itse asiassa päinvastainen. Vaikka meikkaajien työtä ei arvostetakaan siinä määrin kuin sitä kuuluisi, meikkaajan puuttuminen tai maskeeraajan tekemät virheet huomataan heti.

– Etenkin teatteripiireissä puhutaan siitä, että meikkaajien arvostusta ei saada tuoduksi julkiselle tasolle, Aarni tietää kertoa.

– Meikkaajia ei edelleenkään mainita Hollywood-elokuvien lopputekstien alkuosassa, kuten esimerkiksi puvustajat tai näyttelijät mainitaan. Meikkaaja tulee vastaan lopputeksteissä vasta vihoviimeisten joukossa, hän jatkaa.

Myytti: ”Tee vain joku nopea ja helppo meikki”

Meikkaamiseen menevä aika riippuu paljon ihmisestä ja siitä, millaisena meikin asiakas haluaa. Ei kuitenkaan ole olemassa helppoa ja nopeaa meikkiä, jolla voisi edustaa esimerkiksi lehden kansikuvassa.

– Jos haluan tehdä oikein hyvän lopputuloksen, haluan käyttää naisen meikkiin 45 minuuttia, Aarni toivoo.

– Moni sanoo haluavansa pikameikin silmiin, vaikka eihän kukaan halua hätäisen näköistä meikkiä. He vain olettavat saavansa halvemmalla rahalla hyvän silmämeikin.

Myytti: ”Ai se maksaakin niin paljon?!”

Moni saattaa virheellisesti olettaa, että meikkaajan tekemä meikki olisi halpaa lystiä, sillä asiakashan saa istahtaa meikkituoliin ilman sen suurempia ponnisteluja. Siinä se ydin onkin: meikkaaja käyttää tavallisesti omia meikkejään ja siveltimiään, jotka maksavat paljon.

Meikin hintaan vaikuttavat myös esimerkiksi meikkaamiseen käytetty aika sekä meikkaajan ammattitaito ja kokemus. Moni asiakas saattaakin säikähtää meikin hintaa ja haluaa tinkiä sitä alemmas.

– Usein me ammattimeikkaajiksi kouluttautuneet ehdotamme tällaisille asiakkaille kosmetologien palveluja – vähättelemättä kosmetologien työtä millään tasolla, sillä toiset kosmetologit ovat kouluttautuneet myös meikkaaja-maskeeraajiksi. 

– Me meikkitaiteilijat olemme kuitenkin kouluttaneet itseämme tuhansilla euroilla, Aarni perustelee.

Tiesitkö?

Monien Instagram-kuvien kuvateksteissä vilahtaa sana MUAH, jolla annetaan krediittiä kuvassa näkyvän meikin ja hiusten tekijälle.

Kyseessä on lyhenne, joka tulee sanoista make up and hair.

Myytti: ”Meikkaaja vain meikkaa – helppoa!”

Meikkaajan työ ei ole ainoastaan meikkaamista.

– Se, että varsinaisesti meikataan, on oikeastaan vasta lopputulos, suosittu meikkitaiteilija Aarni Mikkola aloittaa.

Hänen mukaansa meikkaajan työnkuvaan vaikuttaa se, millaisissa ympäristöissä ja millä tittelillä meikkaaja tekee työtään. Meikkitaiteilija antaa esimerkin siitä, miten artistin kanssa tehdyt kuvaukset voivat mennä, jos meikkaaja tekee töitä freelancerina.

– Sinun pitää ensinnäkin osata promota itseäsi, jotta saat meikkikeikan.

– Kun saat keikan, artistin kanssa istutaan alas palaverin tai parin verran ja mietitään, millainen meikki tehdään. Sitten puvustajan kanssa suunnitellaan meikkiin sopiva asukokonaisuus.

– Jos projektissa on mukana mahdollisia sponsoreita, heidän kanssaan käydään yhteistyö läpi. Sitten käydään läpi kuvausaikataulu, joka täytyy sovittaa muun aikataulun kanssa.

Pitkällisten suunnitelmien ja monien keskustelujen jälkeen päästään vasta itse kuvauspaikalle. Mikkolan mukaan meikkaaja on se, joka saapuu kuvauspaikalle ensimmäisenä ja poistuu viimeisenä.

Freelancer-meikkaaja vie tarvittavat meikit ja siveltimet paikan päälle itse – puhdistettuina tietenkin. Tämän jälkeen meikkaaja järjestää työtilan sellaiseksi, että artistille suunniteltu meikki on mahdollista toteuttaa.

– Sitten tulee itse h-hetki, meikkaaminen, johon on varattu x määrä aikaa. Joskus siihen on vähemmän aikaa, joskus taas meikkiin on varattu ihanan paljon aikaa, Aarni kertoo.

Työ ei kuitenkaan pääty meikkaamiseen, vaan meikkaajan tulee olla paikalla koko kuvauksien ajan. Hän korjailee niin meikkiä kuin hiuksiakin, sillä meikkaajat usein vastaavat myös hiustenlaitosta kuvauksien aikana.

Kuvausten päätyttyä meikkaaja siivoa työpisteensä ja pesee meikkisiveltimensä. Tämän jälkeen meikkitaiteilija laskuttaa keikasta, vastaa työsähköposteihin ja valmistelee jo seuraavan päivän ohjelmaa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat