Uuden-Seelannin joukkoampumisessa kuollut lähes 50 ihmistä, yhtä ampujaa vastaan nostettu syyte – video: näin yksi epäillyistä pidätettiin

1:47
Video: Näin yksi epäillyistä pidätettiin.

Uuden-Seelannin moskeija-ampumisissa on kuollut jopa 49 ihmistä kahdessa moskeijassa, kertoo Uuden-Seelannin poliisi Reutersin mukaan.

Poliisin mukaan 41 ihmistä kuoli yhdessä moskeijassa ja seitsemän toisessa. Yksi henkilö menehtyi sairaalassa.

Reutersin mukaan ainakin 48 henkilöä on sairaalahoidossa iskun seurauksena. Maan pääministerin mukaan tapausta voidaan pitää terrori-iskuna.

Uudessa-Seelannissa tehtiin isku perjantaina kahteen moskeijaan Christchurchin kaupungissa maan Eteläsaarella.

Reutersin mukaan poliisi on pidättänyt neljä ihmistä ampumisesta epäiltynä. Pidätetyistä kolme on miehiä ja yksi nainen.

STT:n mukaan yhtä henkilöä vastaan on nostettu syyte joukkoampusesta. Kyseessä on vajaa kolmekymppinen mies. Hänet on tarkoitus tuoda oikeuteen huomenna.

Yksi pidätetyistä on australian kansalainen. Uuden-Seelannin pääministeri kuvailee häntä äärioikeistolaiseksi ja väkivaltaiseksi terroristiksi.

Poliisin mukaan iskussa käytetyistä autoista löytyi kotitekoisia räjähteitä.

Epäiltyjä ei etsitä enää lisää

STT kertoo, että poliisi ei enää aktiivisesti etsi lisää epäiltyjä. Hälytystila maassa on nostettu korkeimmaksi mahdolliseksi.

Uuden-Seelannin armeija kertoo myös räjäyttäneensä varotoimena kaksi epäilyttävää laukkua lähellä Aucklandin rautatieasemaa. Poliisin mukaan laukuissa oli rakennustelineiden kokoamiseen tarvittavia välineitä.

Ihmisiä kehotettu pysymään sisällä

Radio New Zealandin mukaan moskeijassa oli iltapäivällä 300 ihmistä rukoilemassa, kun silminnäkijän mukaan sisälle moskeijaan kävellyt mies avasi tulen automaattiaseella.

STT:n mukaan poliisi on kehottanut alueen ihmisiä pysymään sisätiloissa ja pois moskeijoista koko maassa. Poliisi on hälytetty valtakunnallisesti apuun maan turvallisuuden takaamiseksi.

Kaikki kaupungin koulut suljettiin väliaikaisesti ampumatapauksen takia, mutta ne avattiin pidätysten jälkeen.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt video, jonka väitetään olevan yhden iskun tekijän kuvaama. Paikallinen poliisi on pyytänyt, ettei videota levitettäisi.

Pääministeri: Yksi maan synkimmistä päivistä

Pääministeri Jacinda Ardern kuvasi tiedotustilaisuudessa tekoa "ennennäkemättömäksi väkivallaksi", jolle ei ole maassa sijaa.

– En voi antaa tässä vaiheessa vahvistusta kuolonuhreista ja loukkaantuneista, mutta on selvää, että tämä on yksi Uuden-Seelannin synkimmistä päivistä, hän sanoi.

– Monet niistä, joita iskut koskettavat, saattavat olla maahanmuuttajia. He ovat valinneet tehdä Uudesta-Seelannista kotinsa, ja tämä on heidän kotinsa. Iskun tekijöillä ei ole paikkaa Uudessa-Seelannissa, Ardern jatkoi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja