Mainos

Suomalainen liikemies auttoi köyhää afrikkalaiskylää – savimajassa kasvanut Salutary valmistui nyt yliopistosta: "Halusin tehdä asiat eri tavalla"

1:55

Tansanialainen Salutary Amos on ensimmäinen kotikylänsä asukkaista, joka on saavuttanut yliopistotutkinnon. Motivaationa toimi tavoite opiskella jotain, josta olisi apua omalle yhteisölle.

Video: Katso kuvat Sinituotteen kouluhankkeesta, jonka avulla köyhä Salutary-poika ponnisti yliopisto-opintoihin.

Salutary Amos varttui maalattiaisessa savimajassa vanhempiensa ja sisarustensa kanssa Pohjois-Tansanian köyhällä syrjäseudulla Gendabissa. Opintie alkoi kahdeksanvuotiaana. Amos sisäisti helposti uusia asioita, sillä oli tiedonjanoinen ja rakasti opiskelua.

Suomalainen Sinituote puolestaan samoihin aikoihin aloitti läheisessä Harghushayn kylässä koulunrakentamisprojektin, kun yhtiön markkinointipäällikkö Johanna Hamro-Drotz tutustui kylään yhdessä miehensä Dennis Hamro-Drotzin kanssa.

Amos siirtyi käymään kyseistä koulua ja menestyi hyvin opinnoissaan.

– Tieto avartaa ja antaa itseluottamusta. Se antaa myös kyvyn ratkaista ongelmia monilla uusilla tavoilla totuttujen toimintatapojen sijaan, Amos sanoo.

"Halusin tehdä erilaisia asioita kuin muut kyläläiset"

Amos pääsi opiskelemaan toisen asteen yksityiskoulussa sekä lukiossa Sinituotteen stipendiohjelman kautta. Stipendiohjelmaan valitaan vuosittain 10 peruskoulussa hyvin menestynyttä oppilasta.

Myöhemmin stipendiohjelmaa laajennettiin käsittämään myös korkeakouluopintoja. Näin Amos pääsi toteuttamaan unelmansa yliopistotutkinnosta. 

Nykyisin Sinituote ei enää jaa uusia stipendejä ala-asteen oppilaille jatko-opintoihin, vaan tukee pelkästään yliopisto-opintoja.

– Halusin tehdä erilaisia asioita kuin muut kyläläiset, sillä olin nähnyt, kuinka yliopiston käyneet pärjäsivät paremmin elämässä, Amos kertoo.

Amos päätti valita kauppatieteiden opinnot, koska halusi ammatin, jota voisi harjoittaa kotikylässä. Tärkeänä kriteerinä oli opiskella jotain, mistä olisi aidosti apua omalle yhteisölle. Hän valmistui Dar es Salaamin yliopistosta vuonna 2017.

Yhden miehen esimerkki on alkanut vaikuttaa

Nyt Amos toivoo toimivansa innostavana esimerkkinä yhteisölleen. Hän haluaa motivoida myös muita kyläläisiä pohtimaan uusi tapoja tehdä työtä sekä ansaita enemmän.

– Toivon, että muutkin kyläläiset rohkaistuvat esimerkkini kautta huomaamaan, että lapsen lähettäminen kouluun kannattaa. Haluan istuttaa heidän mieliinsä ajatuksen siitä, että koulutus on tärkeää, Amos sanoo.

Amos kertoo, että kylän ajatusilmapiiri onkin jo alkanut muuttua. Hänen jalanjälkiään seuraa tällä hetkellä kuusi yliopisto-opiskelijaa, joiden Amos toivoo vaikuttavan kyläläisten asenteisiin entisestään.

Amos tavoittelee uraa yrittäjänä 

– Salutary on tehnyt maagisen loikan savimajasta yliopistotutkinnon saajaksi. Tansaniassa kotiolosuhteet määrittävät edelleen hyvin pitkälti tulevaisuuden. Salitaryn kautta voimme nyt osoittaa, että tämäkin on mahdollista. Hän toimii tietysti mahtavana esimerkkinä muille kylän koululaisille, Hamro-Drotz toteaa.

Tällä hetkellä Amos työskentelee Dar es Salamissa rakennusliikkeen kirjanpitäjänä. Hän kuitenkin käy joka kuukausi kotikylässään Harghushayssä, sillä hän on myös Sinituotteen kouluhankkeen paikallinen koordinaattori.

Tulevaisuudessa Amos haluaa ryhtyä yrittäjäksi. Hän aikoo myös jatkaa opiskelua saavuttaakseen yhä korkeamman koulutuksen tason.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.