Ruotsalainen Susanne halusi vaihtelua tavalliseen elämäänsä – muutti Tansaniaan ja meni naimisiin maasaiheimolaisen kanssa: "Rakkaus iskee, kun sitä vähiten odottaa"

Susanne Stridh Makwaya, 44, muutti Ruotsista Kungsbackasta Tansaniaan auttaakseen katulapsia ja köyhiä perheitä voittoa perustamansa tavoittelemattoman järjestön kautta.

Tapahtumat saivat kuitenkin käänteen, jota hän ei osannut odottaa. Hän löysi rakkauden ja meni naimisiin maasaiheimolaisen Daudi Makwayan kanssa. Susannen tarinan kertoo Expressen.

Vuosi sitten Susanne päätti irtaantua turvallisesta elämästään Kungsbackassa. Hän asui kahden lapsensa Biancan, 3, ja Oscarin, 10, kanssa.

Mutta sitä, että hänestä tulisi Tansanialainen maasaivaimo, hän ei osannut odottaa. Rakkaus kuitenkin iski.

Maasait eli masait ovat itäafrikkalainen paimentolaiskansa, joka elää pääosin Kenian ja Tansanian alueella. Heimo on yksi Afrikan tunnetuimmista etnisistä ryhmistä.

Työharjoittelu avasi silmät

Susanne kertoo Expressenille, että hän oli aina halunnut auttaa köyhiä perheitä Afrikassa.

Muutama vuosi sitten hän vieraili Tansaniassa ja tapasi katulapsia entisessä pääkaupungissa Dar es Salaamissa. Myöhemmin hän perusti avustusjärjestön kotonaan Ruotsissa. Hän keräsi rahaa, jotka hän lähetti kontaktihenkilölleen Tansaniaan.

Puoli vuotta sitten hän teki viiden viikon työharjoittelun Tansaniassa sairaanhoitajakoulutuksen kautta. Tuon ajan aikana hän ymmärsi, että hän haluaa kehittää organisaationsa toimintaa ja tehdä vielä enemmän vaikeissa oloissa elävien lasten hyväksi.

Hän vuokrasi talon ja perusti keskuksen, johon lapset pystyivät tulla leikkimään ja syömään muutaman kerran viikossa. 

Rakkaus syttyi nopeasti

Toukokuussa 2018 Susanne muutti Tansaniaan määrittelemättömäksi ajaksi ja hänen pienet lapset seurasivat mukana. Susannella on myös kaksi aikuista lasta, jotka asuvat Tukholmassa.

– Kun tulimme tänne, minusta tuntui, että tarvitsemme henkivartijan. En voinut asua kahden lapsen kanssa vaarallisessa kaupungissa Dar es Salaamissa ilman, että meitä katsottiin pitkään. Erään kontaktin kautta palkkasin maasaiheimolaisen kaupungin ulkopuolelta.

Mies, joka tuli työskentelemään hänelle, oli Daudi Makwaya. Muutaman viikon kuluessa he rakastuivat. Susannen mukaan Daudin kanssa tuntuu turvalliselta.

He menivät naimisiin joulukuussa 2018. He asuvat yhdesä kaupungissa, mutta käyvät tervehtimässä Makwayan maasai-perhettä kylässä säännöllisesti. 

"Valkoinen maasai"

Tansaniaan muutto vaati luonnollisesti sopeutumista Susannen lapsilta. Kymmenenvuotias Oscar on sopeutunut hyvin uuteen ympäristöön ja hänestä on tullut niin kutsuttu valkoinen maasai.  

Oscar kertoo, että hän vaihtaa koulupukunsa maasai-uniformuun heti, kun hän pääsee koulusta.

Puku koostuu kahdesta sarongista, jotka liitetään yhteen vyöllä. Asuun kuuluu myös puukko ja keppi karjan paimentamiseen.

Oscar sanoo viihtyvänsä todella hyvin ja hän pitää maasain stressittömästä elämästä.

– Ei tarvitse ajatella kaiken aikaa. Voi ottaa rennosti ja seurata kuuta ja aurinkoa. Kuntosalilla hikoilun sijasta maasait hyppivät ja tanssivat. Tulevaisuudessa aion olla maasai, hankkia karjaa ja elää maasai-kylässä.

Susanne korostaa, että tämä ei ollut hänen suunnitelmansa. Hän kuitenkin viihtyy Tansaniassa – maan taloudellisista vaikeuksista ja elinoloista huolimatta.

– Vaikka olosuhteet olisivat huonot, elämässä on silti niin paljon hyvää. Kaikesta löytyy iloa ja rakkautta.

Lue myös:

    Uusimmat