Suomalainen, käytä mustaa harkiten!

BC-värikonsultti Eija-Liisa Larsen on harmissaan kaduilla vaeltavasta mustasta massasta. Valtaosalle suomalaisista väri ei sovi, mutta silti kaupan hyllyt notkuvat tummanpuhuvaa päälle pantavaa.

Tamperelainen Eija-Liisa Larsen on toiminut värikonsulttina vuodesta 1989. Hän on tutustunut työnsä kautta suomalaisten, erityisesti naisten, kompastuskiviin pukeutumisen suhteen.

Monen luottoväri musta on yksi niistä.

− Musta on turvallinen väri. Kaikki muutkin käyttävät sitä, sitä on helppo ostaa, eikä mustassa erotu joukosta liikaa, Larsen tietää.

Mustan värin ongelma on se, että se sopii vain harvalle.

− Pahimmillaan musta vie kasvojen piirteitä alaspäin, harmaannuttaa silmät ja korostaa ryppyjä ja tummia silmänalusia. Kyseinen väri ei myöskään tuo kantajansa elinvoimaisuutta esiin.

Poikkeuksena on upea talvityyppi, jolle musta sopii lähelle kasvoja todella hyvin ja jokaiseen tilanteeseen. Talvityyppejä on Suomessa vain noin 10 prosenttia, vaikka maailmassa tummaihoisia talvia on eniten.

Mustan ohella suomalaiset kuorrutetaan violettiin ja lilaan.

− Kun vaaleapiirteinen ihminen pukeutuu mustan tai violetin yhdistelmään, syntyy herkästi liian kova ja jyrkkä vaikutelma. Vastakohtaisesti vaaleanpunainen ja -sininen näyttävät keltapohjaisella iholla todella valjuilta.

Muutos syntyy helposti

Luoja on luonut käyttöömme kokonaisen väriskaalan, miksi emme nauttisi siitä, Larsen haastaa pohtimaan.

− Me suomalaiset olemme värien suhteen aika jännä kansa. Esimerkiksi Serbiassa panin merkille, että paikalliset pukeutuivat värikkäisiin kesävaatteisiin. Suomeen palatessa kone laskeutui harmaan ja mustan väen sekaan. Saisimme ottaa enemmän esimerkkiä eurooppalaisten iloisen värisestä kesäpukeutumisesta, Larsen kertoo huomioistaan.

Mustaan turvautuminen selittynee osittain sillä, että moni on epävarma siitä, mitkä värit hänelle sopivat. Kaikki myyjät eivät osaa neuvoa, mitä värejä kunkin asiakkaan kannattaisi käyttää. Edes värianalyysi ei takaa sitä, että oikeat vaatteet löytyvät siitä eteenpäin helposti.

− Kartan värisävyjä voi olla vaikea tunnistaa vaatteissa. Siksi olen toisinaan lähtenyt asiakkaan kanssa kiertelemään vaatekauppoja ja näyttänyt hänelle, miten sävykarttaa voidaan hyödyntää käytännön tasolla. Omilla värisävyillä saa aikaan upeita asukokonaisuuksia, sillä ne sointuvat niin hyvin toinen toisiinsa.

Larsen korostaa, että jokaisesta saadaan upea pienillä muutoksilla. Kevyt ehostus ja oikeat värisävyt tekevät ihmeitä.

− Sanon monelle naisasiakkaalleni työn päätteeksi, että katso, miten kaunis olet. Oikeat värisävyt saavat sinut säteilemään. Jokainen ansaitsee kuulla sen. Olen myös huomannut, että miehiä kiinnostaa kuulla oma värimaailmansa.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja