Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Suomalainen kasvihuonevihannes kamppailee luomutunnuksestaan

2:09Luomuvihannesten kysyntä ylittää tarjonnan
Julkaistu 06.05.2018 03:04

MTV UUTISET – STT

Eurolehti-merkkiä ei enää näillä näkymin myönnetä kasvihuonevihannekselle, jos sen juuret eivät ole olleet maassa. Suomessa luomuasetus tarkoittaa sitä, että kasvualustoilla viljeltävät luomutuotteet menettävät EU-luomumerkin kymmenen vuoden siirtymäajan jälkeen.

Miten EU-luomuasetus vaikuttaa suomalaisiin viljelijöihin?

  • Luomumerkkiä ei enää saa luomutuotteille, jotka on viljelty kasvihuoneessa rajoitetuilla kasvatusalustoilla. Kasvin juurten pitää ulottua maahan.
  • Suomelle, Ruotsille ja Tanskalle on myönnetty poikkeus käyttää kasvualustoja vielä kymmenen vuotta asetuksen voimaantulon jälkeen eli vuoteen 2030 saakka.
  • Poikkeus koskee vain jo luomusertifikaatin saaneita ja vain jo viljelyssä olevaa pinta-alaa.
  • Suurin vaikutus on tomaatin, kurkun ja paprikan viljelyyn.
  • Vaatimus ei koske ruukuissaan myytäviä yrttejä.
  • Se, koskeeko vaatimus ruukussa myytävää salaattia, on vielä epäselvää.
  • Suomessa kasvihuoneviljelyä on noin 200 hehtaaria. Siitä luomua on kahdeksan hehtaaria.

Luomuliiton mukaan EU-sääntöjen muuttuessa ei myöskään suomalaista leppäkerttumerkkiä voida käyttää kasvualustoilla kasvatetun luomun merkitsemiseen. EU:n säännöt kun ovat niin sanottu minimistandardi, jonka kaikkien luomutuotteiden täytyy täyttää.

Luomuala pyrkii löytämään ratkaisun, joka sallisi luomun viljelemisen kasvihuoneissa jatkossakin. Pohdinnassa on esimerkiksi se, riittäisikö sorakerros maapohjassa EU:lle. Se voisi eristää riittävästi lämpöä.

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen korostaa, että kyse on siitä, onko ratkaisu yrittäjille kannattava.

–  Tämän hetken käsityksen mukaan sadon määrä putoaa merkittävästi. Meillä on hiukan erilainen talvi kuin muissa maissa, joissa luomuna kurkkua ja tomaattia kasvatetaan. Tanskakin on jo aivan eri tarina, se on tuhat kilometriä etelämpänä, Jalkanen sanoo.

Pientä helpotusta tilanteeseen tuo se, että Suomi ei ole puutarhatuotteiden vientimaa. Suomalainen luomutuotanto ei siis kilpaile eteläisempien maiden luomun kanssa.

0:39Luomun suosio kasvaa

"Suomalaisuus tärkeintä"

Muun muassa europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) on ottanut esille vaihtoehdon, että kasvatusalustoilla luonnonmukaisesti viljellyille tuotteille kehitettäisiin oma laatumerkki.

Eviran luonnonmukaisen tuotannon jaostopäällikkö Beata Meinander katsoo, että idea voisi olla toimiva.

–  Uuden merkin ympärille pitäisi vain saada rakennettua niin hyvä kampanja, että kuluttaja ymmärtäisi, mitä ostaa, Meinander sanoo.

Kauppapuutarhaliiton Jalkanen ei kuitenkaan näe uuden merkin luomista ratkaisuna.

–  Vaikka mainostoimisto onnistuisikin luomaan ja lanseeraamaan uuden merkin, siihen, että se tunnetaan, menee aikaa ja rahaa. Puhtaasti kotimaista -merkkiin on investoitu sekä valtion että viljelijöiden rahaa yli 30 miljoonaa euroa 30 vuoden aikana, hän sanoo.

Kasvihuoneluomua voisikin hänen mielestään jatkossa myydä sirkkalehtimerkin eli puhtaasti kotimaista -merkin alla.

–  Suomalaisessa luomussa alkuperä eli suomalaisuus on tärkeintä. 98 prosenttia suomalaisista tunnistaa puhtaasti kotimaista -merkin ja liittää siihen puhtauden ja turvallisuuden arvoina. Olisi outoa lähteä rakentelemaan jotain muuta, kuulostaa keinotekoiselta.

Epäselvä tilanne

Niin kauan kuin asetuksen merkitys ja tulkinta ovat epäselviä, luomuyrittäjät eivät uskalla laajentaa toimintaansa eikä alalle tule uusia yrittäjiä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja luomuala lähtevät yhdessä tulkitsemaan uutta EU-asetusta, kunhan asetuksen lopullinen muoto on komission mahdollisten täydennysten jälkeen selvillä.

Lisätäydennykset voivat tarkoittaa tiukempia raameja, joissa kansallisella tasolla on vähemmän liikkumavaraa tehdä tulkintoja.

Lisää aiheesta:

EU: Kasvismakkara ei saa enää olla makkara eikä kasvispihvi pihviSaako kasvismakkarasta puhua enää makkarana? EU-parlamentti äänestää asiastaViininkasvattajat: Essayah tuntuu panttaavan Suomen listautumista EU:n viinintuottajamaaksi170 lehmän isäntä Pekka pettyi EU-politiikkaanMaataloudella elantonsa ansaitsevien suomalaisten määrä romahtanut – luomun kysyntä laskenutKauhavalaispellolla tallusteli joukko eurooppalaisia sisäänostajia hiilinegatiivisen herkun perässä – Michelin-kokki kertoo uudesta ruokatrendistä
Kotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa
  • 13:58
    Janakkala

    Lähes viikon kestänyt räjähdysvaara ohi Janakkalassa

  • 13:42
    Liikenneonnettomuudet

    Aurinko häikäisi kuljettajan – auto katolleen moottoritiellä

  • 12:56
    Poliisi

    Poliisin reservihanke etenee

  • 11:53
    Sijoittaminen

    Suomalaiset innostuivat sijoittamaan syyskuussa

  • 11:51
    Sää

    Uutta tietoa talvikaaoksesta, lunta eteläänkin: "Saa varpaillaan olla"