Suomalainen Israelissa: Mielikuvat kaukana todellisuudesta

Kun Israel mainitaan, monen suomalaisen ensimmäinen mielleyhtymä on Israelin ja Palestiinan konflikti. Israelissa asuva suomalainen kertoo kuitenkin, ettei se juuri näy arkipäivässä – ainakaan Tel Avivissa.

– En ole ikinä tuntenut oloani turvattomaksi. Olin juuri suomalaisen kaverini kanssa kahvilla ja naureskeltiin, että mielikuva, joka ihmisillä on elämästä täällä, poikkeaa aika paljon todellisuudesta, kertoo Tel Aviviin kotiutunut Annika Luoma. Luoma muutti pieneen kaupunkiin Tel Avivin lähellä viisi vuotta sitten au pairiksi ja jäi sille tielleen.

– Joillekin alueille Israelissa ei kannata mennä, mutta Tel Avivissa ei ole sellaista. Esimerkiksi Jaffa on arabien asuttama alue, mutta sielläkin käyvät kaikki, Luoma kommentoi Tel Avivin yhteydessä olevan kaupungin turvallisuutta.

Yhden poikkeuksen suomalaisiin turvallisuuskäytäntöihin Luoma pystyy Tel Avivistakin nimeämään:

– Joka puolella maata ostoskeskuksiin mennessä tarkistetaan laukut.

Konfliktista ei puhuta

Luoman mukaan Israelin ja Palestiinan konflikti ei jaa ihmisiä Tel Avivissa. Syy lienee ainakin osittain se, ettei muiden ihmisten kantaa asiaan tiedetä. Konfliktia ei Luoman mukaan pidetä soveliaana keskustelunaiheena.

– Se, ottavatko ihmiset konfliktiin kantaa, riippuu siitä, kenen kanssa puhuu. Jos ei tietoisesti hakeudu tiettyyn seuraan, asiasta keskustelu ei kuulu arkipäivään. Itse olen valinnut, että pidän oman mielipiteeni itselläni, hän toteaa.

– Jerusalem on tietysti ihan eri maailma. Siellä on paljon sekä ortodoksijuutalaisia että arabeja.

Turvallisuusvinkkejä ei Luoman mukaan Tel Aviviin matkatessa tarvita.

– Maalaisjärjellä pärjää.

Arki meluisaa ja monipuolista

Luoma kertoo, että muuttaessa vaivasivat aluksi ne perinteiset: kielitaidottomuus ja kulttuurishokki, kun hiljaisina ja sisäänpäin kääntyneinä pidetyt suomalaiset vaihtuivat puheliaisiin israelilaisiin.

– Ihmiset ovat erilaisia: äänekkäämpiä ja avoimempia, Luoma kertoo ja toteaa huomanneensa myös eroja elämänrytmissä.

– Elämä on kiireistä, töitä tehdään ja aikataulujen kanssa mennään, mutta täällä on jotenkin vapaampaa ja avoimempaa kuin Suomessa.

Nykyään Luoma onkin jo tykästynyt uuteen kotikaupunkiinsa eikä koti-ikävä vaivaa.

– Tämä on todella monipuolinen paikka ja asuinalueellani on paljon opiskelijoita ympärillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja