Mainos
Mainos

Suomalainen haluaa edelleen tehdä kotityönsä itse – älykodit tekevät vielä tuloaan: ”Kodin pitää tuntua turvalliselta ja hyvältä paikalta olla”

Suomalaiset ovat varovaisen kiinnostuneita kodin älylaitteista, kertoo tuore tutkimus. Palohälyttimet ja varkaista ilmoittavat sovellukset herättävät kiinnostusta kaikenikäisissä, mutta älykkään jääkaapin kotiuttaisi jo harvempi.

Kuvittele jääkaappi, joka muistuttaisi ostamaan maitopurkin loppuneen tilalle. Uuni, jonka voisi napsauttaa lämpenemään sohvan pohjalta älyluurin painalluksella. Tai imuri, joka pitää pölypallot kaukana asukkaan katseen alta ilman toistuvaa patistusta.

Tulevaisuuden älykoti voisi helpottaa arkea monin tavoin, mutta suomalaiset tykkäisivät silti tehdä taloustyönsä itse. Tämä käy ilmi puhelinoperaattori Moi Mobiilin teettämästä kyselytutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten kiinnostusta älylaitteiden hankintaan.

Älykkäiden kodinkoneiden sijaan suomalaiset ovat kuitenkin kiinnostuneita hankkimaan kotiinsa nettiin kytkettävän varas- tai palohälyttimen. Moi Mobiilin toimitusjohtaja Petri Lahtinen sanoo suomalaisten turvallisuudentunteen nousseen kyselyssä tärkeäksi asiaksi.

– Turvallisuudentunne on asia, jota ihmiset haluavat. Kodin pitää tuntua turvalliselta ja hyvältä paikalta olla, Laitinen toteaa.

Älykodin yhtenä suurimpana etuna onkin nähty turvallisuus, joka tekee myös arjesta huolettomampaa.

– Tulevaisuudessa toivotaan älylaitteita erityisesti paloturvallisuuteen, energian ja veden säästöön sekä murtoturvallisuuteen. Arjen askareisiin tarkoitetut robotti-imuri, pyykinpesukone, jääkaappi, tiskikone ja robotti-ruohonleikkuri herättivät vastaavasti vähemmän kiinnostusta, Lahtinen kertoo.

Laitisen mukaan erityisesti lapsiperheitä kiinnostavat älykodin laitteet, jotka tuovat ajallista tai rahallista säästöä.

Älykodin tietoturva huolettaa

Kaiken kaikkiaan monet eivät kuitenkaan ole kiinnostuneita hankkimaan kotiinsa älylaitetta. Joka kolmas vastaaja sanoi, ettei ole kiinnostunut mistään kodin älylaitteesta. Vähiten älylaitteet kiinnostavat iäkkäitä, maalla asuvia ja työttömiä.

Tässä yhteydessä älylaitteilla tarkoitetaan esimerkiksi internetiin kytkettävää varashälytintä tai sähkönkulutusta seuraavaa mittaria – ei älypuhelimia tai älytelevisioita.

Tosin eri ryhmien ja ikäluokkien välillä oli eroja: älylaitteista eniten tietoa halusivat saada lapsiperheet ja kotitöitä tekevistä älylaitteista olivat kiinnostuneimpia 30–39-vuotiaat.

Eniten kodin älylaitteissa huolettaa tietoturva. Vastaajista lähes 60 prosenttia ilmoitti mahdolliset tietoturvaongelmat huonoimmaksi puoleksi. Vastaajat sanoivat myös korkean hinnan ja älylaitteiden pieneksi koetun hyödyn olevan esteenä laitteiden hankkimiselle.

Turvalaitteiden ja älylukkojen lisäksi eniten kiinnostusta herättivät internetiin kytkettävät laitteet ja mittarit, joilla voidaan seurata ja säätää esimerkiksi sähkönkulutusta sekä lämpöä ja ilmastointia.

YouGov Finland haastatteli nettikyselyssä noin tuhatta suomalaista syyskuun alussa.

Älylaitteet kotona:

 • Internetiin kytkettävät älylaitteet ovat etäohjattavia puhelimeen tai tablettiin ladattavan älysovelluksen avulla.
 • Laitteet toimivat omalla mobiililiittymällä tai langattomassa kotiverkossa.
 • Laitteita voi säätää joko laitekohtaisilla sovelluksilla tai ne voi yhdistää yhteen laitteeseen, josta niiden käyttö voi olla vielä yksinkertaisempaa.
Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.