"Nykyiset kolmekymppiset ovat jo valmiita" – asumisen mullistuminen tekee älykkäistä kodeista tavallisia

Älykkäiden ratkaisujen ennustetaan yleistyvän suomalaisissa kodeissa vauhdilla seuraavan vuosikymmenen aikana. Puheohjauksen yleistyttyä kotona voidaan tulevaisuudessa ohjata äänellä muun muassa valaistusta, lämpötilaa ja ikkunaverhoja.

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Asuntomessut

Vaikka puhe älykkäistä kodeista suuntautuukin usein tulevaisuuteen, on älykkäitä koteja rakennettu Suomessakin jo 1990-luvulta saakka.

Yksi vanhimmista kodin älykkäiden ratkaisujen tarjoajista on teknologiakonserni ABB. ABB:lla puhutaan kotiautomaatioista, jotka tekevät kodin perustoiminnoista, kuten lämmityksestä, ilmanvaihdosta ja valaistuksesta älykkäitä. Älykkään kodin asukas voi luoda kotiinsa erilaisia ”tilanteita”, jotka määrittävät kulloiseen tilanteeseen tai hetkeen sopivat talotekniset ominaisuudet.

Esimerkiksi illanistujaisia varten voidaan älylaitteelle ladatun sovelluksen kautta tallentaa tilanne, jossa valaistus on tunnelmallinen, ilmanvaihto tehostettu ja lämpötila laskettu vieraita varten miellyttävämmälle tasolle.

Älykodin ideana on tuoda arkeen helppoutta ja viihtyisyyttä – kukapa ei sitä kaipaisi omaan arkeen?

– Kuluttajien kiinnostus älykkäisiin ratkaisuihin onkin kasvanut viimeisen parin vuoden aikana selvästi, toteaa ABB:n rakennusteollisuuden myyntijohtaja Harri Liukku.

Tutustu ”automaattiseen arkeen” Mikkelissä!

Asuntomessut Mikkelissä esittelee tänä kesänä useita upeita kohteita, joissa on hyödynnetty arkea helpottavia kotiautomaatioratkaisuja.

Kotiautomaatioon pääsee tutustumaan ainakin kohteissa Talo Wave, Casa Wellikulho ja Talo Vahvaselkä.

Mikkelin Asuntomessut järjestetään 14.7.-13.8.2017.

Pitkälti älyratkaisujen hankkiminen on kuitenkin jäänyt kuluttajan oman kiinnostuksen varaan. Laitteita, palveluita ja tarjoajia on markkinoilla hurjasti. Älykotia suunnitteleva saattaa helposti hämmentyä valinnan vaikeuden iskiessä tarjonnan keskellä. Valmiita älykotipaketteja tarjotaan vielä melkoisen vähän.

– Tämä on haastava paikka. Nuorempi sukupolvi, nykyiset kolmekymppiset, ovat jo valmiita älykoteihin ja ajattelevat, että asumisen pitääkin olla älykästä. Esimerkiksi talotehtaat kuitenkin toimivat vielä pääosin perinteisellä tavalla. Talotehtailla alkaakin olla jo paine tarjota kotiautomaatioratkaisuja, Liukku sanoo.

Älykkään kodin hinta tippuu

Yleisin tapa tehdä omasta kodista ”älykäs” on huomioida älykkäät ratkaisut jo uutta kotia suunnitellessa. Tällä periaatteella suurin osta nykyisistä älykodeista rakennetaan Suomessa.

Tutkimusyhtiö Gartner on arvioinut, että yksittäisten älykkäiden laitteiden hinnat tulevat tippumaan muutaman vuoden sisällä entisestään. Brittiläinen tutkimusjohtaja Jessica Ekholm arvioi vuosi sitten, että hintojen tippumisen myötä myös suomalaiskodista voisi löytyä noin 40 erilaista älylaitetta vuoteen 2018 mennessä.

Nopeimmin yleistyviä laitteita ovat kodin älykkäät turvajärjestelmät, joihin voidaan liittää esimerkiksi murtohälyttimiä ja kameravalvontaa.

Paljonko älykodin rakentaminen sitten maksaa? Esimerkiksi uuden, 150-neliöisen omakotitalon automatisoiminen voisi maksaa kokonaisuudessaan noin 7000–10000 euroa. Kerrostalokaksion automatisointi voisi maksaa noin puolet vähemmän.

Luonnollisesti hintaan vaikuttaa merkittävästi myös se, mitä kaikkea kotona halutaan automatisoida. Halutaanko kotiin automatisoitu valaistus, lämmitys tai vaikkapa etäyhteydellä toimiva ovipuhelin?

”Vanha” koti vaatii jo suuremman remontin, joka käsittäisi käytännössä ainakin kodin sähkökeskuksen uusimisen sekä älykkäiden laitteiden asentamisen kotiin. Tosin nykyisin moni laite voidaan tuoda kotiin langattomasti. Esimerkiksi perinteisen, 1960–1980-luvulla rakennetun kodin saneeraus olisi mahdollista toteuttaa esimerkiksi lämmitysjärjestelmän uusinnan tai taloyhtiöiden osalta putkiremontin yhteydessä.

Älykodin asukas astuu uuteen rooliin kuluttajana

Älykkäistä kodeista puhuttaessa myös tietoturva ja yksityisyys puhututtavat: mitä älykäs koti osaa asukkaistaan kertoa ja kenelle se voi tietojaan välittää?

– Enemmän olisin huolissani siitä, kuka datan omistaa. Esimerkiksi energiayhtiöt ovat kiinnostuneita siitä, miten kodeissa käytetään energiaa, Liukku arvioi.

Sähköyhtiöiden kilpailutus astunee myös uuteen aikaan lähitulevaisuudessa. Kun kotien energiankäyttö muuttuu muun muassa sähköautojen, aurinkoenergian ja älykkäiden ratkaisujen myötä, vaaditaan myös sähköyhtiöiltä uudenlaisia tarpeita.

Asukas astuu tulevaisuuden älykodin myötä täten mielenkiintoiseen rooliin kuluttajana.

– Asukas voisi tulevaisuudessa tarjota älykästä kotiaan kysyntäjoustomarkkinoille. Markkinoille kerätään riittävän suuri ohjattavissa oleva kuorma, jolla on mahdollisuus toimia energiamarkkinoilla, Liukku sanoo.

Malli voisi olla helpommin ymmärrettävissä osakekaupasta: kuluttaja antaa osakkeensa esimerkiksi pankkinsa sijoitusneuvojalle, joka huolehtii osakkeille parhaan tuoton markkinoilla saatavista tuotteista.

Toinen älykkäisiin koteihin liittyvä huoli liittyy teknologian vanhenemiseen: kun uusia laitteita syötetään jatkuvasti markkinoille, teknologia vanhenee nopeasti. Pienten startup-yritysten ratkaisut herättävät kiinnostusta, mutta jo parin vuoden kuluttua yritys ei välttämättä ole enää edes pystyssä.

Älykkäitä ratkaisuja tarjoavien tahojen paineena onkin luoda  niin sanottuja tulevaisuusturvallisia ratkaisuja, jotka kestävät teknologian nopeatempoista kehitystä.

Lue myös:

    Uusimmat