Suolistosyöpään menehtynyt Bruno Ganz legendaarisesta roolistaan: "En voi väittää ymmärtäväni Hitleriä"

Bruno Ganz esitti Hitleriä raivokkaasti, mutta tosielämässä hän oli hyvin erilainen.

Sveitsiläinen näyttelijä Bruno Ganzkuoli perjantaina kotonaan Zürichissä. Hän menehtyi suolistosyöpään 77-vuotiaana.

Ganz tunnetaan parhaiten Adolf Hitlerin roolista Perikato-elokuvassa. Vuonna 2004 ilmestynyt elokuva kertoo toisen maailmansodan viimeisistä päivistä, joina Hitler piileskeli bunkkerissa.

Elokuvan ilmestymisen jälkeen Ganz kertoi haastattelussa valmistautuneensa rooliin neljän kuukauden ajan. Hän tutki historiallisia dokumentteja ja tarkkaili Parkinsonin tautia sairastavia ihmisiä, sillä uskoi Hitlerin sairastavan sitä.

– En voi väittää ymmärtäväni Hitleriä. Edes todistajat, jotka olivat bunkkerissa hänen kanssaan, eivät kyenneet kuvailemaan hänen ydintään, Ganz sanoi vuonna 2005.

– Hän ei tuntenut sääliä eikä myötätuntoa, eikä hän ymmärtänyt, miten sodan uhrit kärsivät.

Ganz näytteli Hiteriä raivokkaasti, mutta tosielämässä hän oli täysin erilainen. Varietyn kolumnisti Owen Gleibermanin mukaan hän oli ovela, mietteliäs ja veitikkamainen, mutta silti murheellinen. Hänen silmissään tuikki valo, joka saattoi henkiä mitä tahansa hilpeästä oveluudesta rajuimpaan olemassaolon tuskaan.

Gleiberman kirjoittaa, että Ganz onnistui vangitsemaan Hitlerin olemuksen paremmin kuin kukaan näyttelijä häntä ennen. Ganz esitti diktaattoria, joka sai voimaa omista harhaluuloistaan, jonka käsi vapisi selän takana, ja joka oli vakuuttunut siitä, että Saksan häviämässä oleva armeija rynnistäisi voittoon hetkenä minä hyvänsä.

Ganz tarjosi levottomuutta aiheuttavan kuvan Hitlerin sivistyneestä puolesta, mutta vajosi sitten hurjaan raivoon. Lopputuloksena oli aito tutkielma pahuudesta, kirjoittaa Gleiberman.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja