Mainos

Suojelupoliisi: Terrori-iskujen uhka on kohonnut

0:49

Yksittäisten radikaali-islamistien tekemän väkivallan uhka Suomessa ja Euroopassa on kohonnut, sanoo suojelupoliisi (supo).

Terrorismintorjunnan kohdehenkilöiden määrä kasvoi viime vuonna. Supo julkisti aamupäivällä vuoden 2016 vuosikirjansa.

Supon loppuvuonna 2015 antama terrorismin uhka-arvio on silti edelleen voimassa.

Suomi ei suojelupoliisin mukaan edelleenkään ole terrorijärjestöjen ensisijainen kohde. Toisaalta Suomi ei ole erillinen saareke Euroopan tilanteen kehityksestä.

Viime vuoden alussa suppeat turvallisuusselvitykset siirtyivät paikallispoliisilta suojelupoliisille, minkä vuoksi supo teki ennätysmäärän turvallisuusselvityksiä. Niitä tehtiin yhteensä 62000, joista valtaosa oli suppeita selvityksiä.

Tiedustelutoiminta aggressiivista

Suojelupoliisi kertoo, että vieraiden valtioiden kiinnostus Suomen päätöksentekoon ja elinkeinoelämään on pysynyt aktiivisena ja aggressiivisena. Etenkin havainnot verkkovakoilusta lisääntyivät viime vuonna.

– Erilaiset vaikuttamis- ja hybridioperaatiot, informaatiovaikuttaminen ja vakoilu tietoverkoissa ovat avanneet aivan uuden ulottuvuuden, missä ennalta-arvattavaa on yhä vähemmän, sanoo suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Yhteyksiä on supon mukaan viime vuosina pyritty luomaan nuoriin vaikuttajiin, jotka voisivat vuosien päästä olla merkittävissä asemissa.

Pelttari sanoo, että vieraiden valtioiden tiedustelupalvelut etsivät jatkuvasti ihmisiä, jotka voisivat toimittaa salassa pidettäviä tietoja kiinnostavista aiheista.

– Ihmisten olisi lisäksi hyvä tiedostaa, minkälaista tietoa he julkaisevat esimerkiksi somessa. Työnantaja tai viranomaiset eivät pysty suojaamaan työntekijöitä tässä asiassa.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.