”Suomeen kohdistuva vakoilu jatkuu aktiivisena” – Supo: Hybridivaikuttaminen on entistä suurempi uhka turvallisuudelle

2:02

Suojelupoliisi arvioi vieraiden valtioiden vakoilun jatkuvan lähivuodet aktiivisena. Samalla laittoman tiedustelun torjunta muuttuu yhä vaikeammaksi teknisen kehityksen takia.

Supo julkisti maanantaina julkisen version kansallisen turvallisuuden katsauksesta. Salainen versio on tarkoitettu valtiojohdolle.

– Useat ulkomaiset tiedustelupalvelut toimivat aktiivisesti Suomen maaperällä, supon päällikkö Antti Pelttari toteaa tiedotteessa. Supon mukaan Suomessa on useita kymmeniä ulkovaltojen tiedustelupalveluiden henkilökuntaa.

– Kun yhteiskunta digitalisoituu, niin paljon tietoa on saatavissa kybertiedustelulla, apulaispäällikkö Seppo Ruotsalainen sanoi. - Kyber ja -henkilötiedustelu tukevat toisiaan.

Ruotsalaisen mukaan kybervakoilussa pyritään nyt suoraan valtiollisen toimijan tai yrityksen kylkeen tälle palveluja tarjoavan yrityksen kautta.

Terrorismin uhka "kohonnut"

Terrorismin uhka ei ole muuttunut. Se on edelleen tasolla kaksi eli kohonnut. Supo pitää todennäköisenä, että Suomessa toimivat terrorismia tukevat verkostot yrittävät radikalisoida ja värvätä lisää ihmisiä.

Terrorismin torjunnan kohdehenkilöiden määrä on nyt 370. Supossa on huolestettu näiden laadusta. Monet ovat entisiä vierastaistelijoita tai saaneet muuta koulutusta.

Suomesta vierastaistelijoita lähti noin 80. Parikymmentä on palannut ja parikymmentä on kuollut.

Hybridivaikuttaminen aktiivista

Supon mukaan Suomeen kohdistuva hybridivaikuttaminen on aktiivista.

Hybridivaikuttamista harjoittavat erityisesti suurvallat, jotka haluavat edistää omia etujaan ja aiheuttaa vahinkoa vaikuttamisen kohdemaalle.

Katsauksessa todetaan myös, että kotimaiset ääriliikkeet eivät ole uhka kansalliselle turvallisuudelle.

Supon mukaan Suomeen kohdistuvia vaikuttamiskeinoja ovat tai saattaisivat olla esimerkiksi informaatiokampanjat, poliittinen painostus sekä rajavakauden horjuttaminen.

– Hybridivaikuttaminen ei ole uusi ilmiö, mutta sen voimakkuus ja monimuotoistuminen tekevät siitä aiempaa suuremman turvallisuusuhan, katsauksessa sanotaan.

Jatkossa supo aikoo julkaista keväisin vuosikatsauksen ja syksyisin turvallisuuskatsauksen. Supo aikoo lisätä julkaisujaan.

Tiedotustilaisuus julkistamistilaisuudesta alkoi 9.30.

36:01

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja