Suojelupoliisi istuu sisäministeriön polvelle

Pitkään odotetun suojelupoliisi-työryhmän anti jäi varsin laveaksi. Työryhmä pohti erilaisia vaihtoehtoja, mutta tyytyi raportissaan vain esittelemään niitä. Sen verran toki todettiin, että jamesbondmaista tiedustelupalvelua ei Suomeen tarvita.

Toki työryhmä mainitsi jossain määrin kryptisesti - ihan suoraanhan suojelupoliisista ei voi puhua - mahdollisesti tarvittavista uusista valtuuksista:

”Uudet tiedustelulliset toimivaltuudet koskisivat tietojen hankkimista tietolähteiltä valtakunnan turvallisuutta vaarantavien hankkeiden torjumiseksi, vaikka hankkeet eivät olisi edenneet estettävän, paljastettavan tai selvitettävän rikoksen asteelle. Tällaisessa tietolähdetoiminnassa tietoja tulisi voida hankkia myös ulkomailta.”

Tuollainen mahdollistaa tietysti minkälaisen toiminnan tahansa. Mutta varsinaisesti työryhmä ei ehdottanut tällaista, vaan tyytyi toteamaan siis että "saatetaan tarvita".

Supo siis saa jatkossakin porskuttaa kuten tähänkin saakka. Sen verran realismia raportissa oli, että vanha komealta kalskahtava sanapari ”parlamentaarinen valvonta” oli nyt korvattu maininnalla ”parlamentaarinen seuranta”. Ainakin muutamissa raportin kohdissa.

Todellista valvontaa eduskunta ei ole supoon nähden harjoittanut. Ei ehkä supokaan eduskunnan suuntaan - ainakaan ihan viime vuosina.

Yllätys ei ollut sekään, että työryhmä ilmoitti pitävänsä suojelupoliisin laillisuusvalvontaa nykytilanteessa riittävänä.

Jotain uutista valtioneuvoston linnassa pidettyyn tiedotustilaisuuteen mahtui.

Sisäministeri Päivi Räsänen ilmoitti, että supo on syytä siirtää pois poliisihallituksen alta sisäministeriöön. Toiminnallisesti sillä ei ole merkitystä, mutta budjetissa kyllä. Supo pääsee pois ikuisissa rahavaikeuksissa painiskelevan poliisihallituksen alta ministeriön polvelle.

Erikoispoliisi saa erikoiskohtelun ja arvatenkin erikoisbudjetin. Tällä vuosituhannella suojelupoliisin henkilöstömäärä on kasvanut 33 prosenttia. Lisää ihmisiä varmaankin tarvitaan.

Tiedotustilaisuudessa puhuttiin myös poliittisesta ohjauksesta, mutta mistään paluusta 1970-luvun poliittiseen poliisiin ei ole kyse. Enemmän kyse on siitä, että ministeri voi keskustella supon kanssa strategisista linjauksista.

Supon valtuuksiin palataan talvella, kun toinen olennainen työryhmä saa raporttinsa valmiiksi. Tämä työryhmä miettii miten ja millä ehdoin viranomaiset pääsevät urkkimaan Suomen verkkoliikennettä.

Kun viranomaiset eivät voi käyttää sanaa urkinta, niin puolustusministeriön työryhmän nimi on: "Kansallisen lainsäädännön kehittämistä turvallisuusviranomaisten tiedonhankintakyvyn parantamiseksi kybertoimintaympäristön uhkista valmisteleva työryhmä".

Toivottavasti raportti on hieman selkeämpää tekstiä.

Lue myös:

    Uusimmat