Saksanpaimenkoiraliitto kiistää kiertävänsä Kennelliiton sääntöjä – taustalla videot väkivaltaisesta koulutuksesta

Saksanpaimenkoiraliitto (SPL) kiistää kiertävänsä Kennelliiton sääntöjä ja ohjeita epävirallisissa suojelukoiratapahtumissa.

SPL:n mukaan väkivaltaiset koulutusmenetelmät ja laittomat koirankoulutusvälineet eivät ole sallittuja sen alaisissa suojelukoirakoulutuksissa. Väärinkäytöksiin on SPL:n mukaan puututtava heti ja niistä on raportoitava eteenpäin.

– Saksanpaimenkoiraliiton verkkosivuilla on ilmoituskanava epäeettisen toiminnan ilmoituksia varten. Ilmoituksia ei ole tullut vuoden 2021 ilmi tulleiden tapahtumien jälkeen, kirjoittaa SPL vastineessaan.

Koirien koulutustavat nousivat Suomessa otsikoihin vuonna 2021. Oikeutta eläimille -yhdistys toi tuolloin julki videoita, joissa näkyi koirien väkivaltaista kohtelua.

Pitkäkestoisia sähköiskuja ja kuristamista: Salavideot näyttävät, kuinka koiria koulutetaan raa’alla väkivallalla Saksanpaimenkoiraliiton harjoituksissa 3:49
Oikeutta eläimille -yhdistyksen kuvaamilla videoilla koirat harjoittelevat koetta varten. Harjoitus alkaa sähköiskulla, jonka tarkoitus on herättää koiran puolustusvietti pelon ja kivun kautta.

'"Epävirallisen toiminnan valvomiseen ei työkaluja"

SPL kertoo suhtautuneensa koirien väkivaltaiseen kohteluun vakavasti alusta lähtien. Liiton mukaan sen jäsenistöä on valistettu ja koulutettu, minkä lisäksi toiminta on tilapäisesti kielletty.

SPL:n mukaan sillä tai sen alaosastoilla ei ole mahdollista suorittaa omavalvontaa muiden yhdistysten, eli esimerkiksi Kennelliiton, antamista sanktioista tai niiden noudattamisesta.

– Jäsenyhdistysten järjestämän epävirallisen toiminnan valvomiseen ei ole olemassa toistaiseksi työkaluja, liitto kirjoittaa.

SPL: "Rangaistus on riittävä"

Kennelliitto julkisti torstaina tiedotteen, jonka mukaan liitto selvittää, kiertääkö sen jäsenyhdistys Saksanpaimenkoiraliitto Kennelliiton sääntöjä ja ohjeita. Näin epäillään tapahtuneen epävirallisissa suojelukoiratapahtumissa.

Kennelliitto vaati Saksanpaimenkoiraliitolta toimia, joilla koirien väkivaltainen kohtelu "saadaan vihdoin loppumaan".

– Mitään konkreettista edistymistä ei torstain neuvotteluissa tapahtunut. Toistaiseksi ei Saksanpaimenkoiraliiton puolelta ole tullut mitään vastaantuloa, kertoi Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Esa Kukkonen puhelimitse perjantaina.

Kennelliiton tiedotetta edelsi Helsingin Sanomien keskiviikkoinen uutinen, jonka mukaan Saksanpaimenkoiraliiton alaiseen toimintaan osallistuneet yksittäiset henkilöt pystyvät kiertämään Kennelliiton antamia toimintakieltoja. Lehden mukaan Saksanpaimenkoiraliiton tapahtumiin osallistui ihmisiä, joille Kennelliitto oli määrännyt seuraamuksia.

Kennelliiton eettinen lautakunta määräsi maaliskuussa 12 henkilölle seuraamuksia suojelukoirien väkivaltaisesta kohtelusta. Rangaistukset vaihtelivat muutamasta vuodesta elinikäiseen toimintakieltoon.

Saksanpaimenkoiraliiton mukaan kahdeksan ihmistä oli SPL:ssä toimintakiellossa marraskuusta 2022 heinäkuuhun 2023. Toimintakielto SPL:ssä päättyi liiton päätöksellä kaikkien kahdeksan osalta heinäkuussa. Kuusi ihmistä sai toiminnastaan varoituksen.

– Jäsenelle täytyy kuitenkin SPL:n mielestä antaa mahdollisuus korjata omaa toimintansa ja oppia virheestä ja tästä syystä SPL katsoo, että rangaistus on riittävä, liitto kirjoittaa vastineessaan.

Lue myös:

    Uusimmat