Sunnuntaisuomalainen: Eläinsuojelutarkastukset rajussa kasvussa – rusakon pennuilla pelattu sählyä, kissoilla puhjenneita silmiä

Epäilyyn perustuvat eläinsuojelutarkastukset ovat rajussa kasvussa sekä tuotantoeläintiloilla että lemmikkieläinkohteissa, kertoo Sunnuntaisuomalainen elintarviketurvallisuusvirasto Eviran lukuihin nojaten.

Lehden mukaan joka kolmas tarkastus johtaa toimenpiteisiin, joilla pyritään turvaamaan eläinten hyvinvointi.

Sunnuntaisuomalainen kysyi, millaisia tilanteita eläintensuojeluntyöntekijät ovat kohdanneet viime vuosina. Haastatellut henkilöt olivat valvontaeläinlääkäreitä ja Suomen eläinsuojeluyhdistyksen SEY:n eläinsuojeluneuvojia. He puhuivat nimettöminä, koska aihe on arka ja viranomaisia syytetään ja uhkaillaan.

Eläinsuojeluneuvoja kertoo jutussa tapauksesta, jossa yläkouluikäiset pojat olivat pelanneet sählyä rusakonpoikasilla. Ilmoituksen poikien touhusta oli tehnyt neljäsluokkalainen poika.

Tapaus ei eläinsuojeluneuvojan mukaan ole ainutkertainen ja että puolustuskyvyttömien eläinten kiusaamista tapahtuu jonkin verran. Monesti kohteina ovat linnut tai esimerkiksi siilit.

Toisinaan eläin on puhtaasti bisneksen väline. Viranomainen kertoo jutussa ratsanneensa talon, josta löytyi 26 kania, jotka kaikki olivat huostaan otettavassa kunnossa. Kanit olivat aliravittuja ja niillä oli paiseita.

Kasvattaja itse kertoi antaneensa kaneille heinää kerran viikossa. Kasvattaja kertoi, että hän oli yrittänyt tienata eläimillä mahdollisimman paljon rahaa.

Kolmannessa esimerkkitapauksessa tarkoitus oli alunperin hyvä, mutta tilanne riistäytyi käsistä.

Vanhempi pariskunta oli ottanut ensin muutaman kulkukissan hoidettavakseen. Vähän ajan kuluttua homma karkasi käsistä ja kissoja oli talossa kolmisen kymmentä. Eläinsuojeluyhdistyksen neuvojan tullessa paikalle, talosta löytyi kissoja, joiden silmät olivat puhjenneet herpesviruksesta. Kissojen hampaat olivat syöpyneet ja ikenet tulehtuneet. Osa eläimistä jouduttiin lopettamaan välittömästi.

– Se oli surullista. Ihmiset olivat hyväsydämisiä, eivätkä halunneet kissoille mitään pahaa. Samaan aikaan he häpesivät tilannettaan eivätkä uskaltaneet olla yhteydessä eläintensuojeluun, työntekijä sanoo.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja