Sunnuntai oli maailman mittaushistorian kuumin päivä Kaliforniassa – historiallinen lämpöaalto koettelee jopa Kuolemanlaaksoa

1:05
Lämpöaalto koettelee nyt Kaliforniaa ja muita Yhdysvaltain läntisiä osavaltioita.

Maailman mittaushistorian kuumin päivä oli viime sunnuntaina Kalifornian Kuolemanlaaksossa. Asiasta kertovat muun muassa Washington Post ja New York Times.

Koko päivän keskimääräinen lämpötila oli 47,9 celsiusastetta. Stovepipe Wellsin sääaseman virallisen mittauksen mukaan lämpömittari kävi korkeimmillaan 53,7 asteessa.

Se jäi kolme astetta korkeimmasta lämpötilasta, joka on koskaan mitattu. Vuonna 1913 Kuolemanlaaksossa mitattiin 56,7 astetta.

Keskimääräisesti viime sunnuntai oli kuitenkin mittaushistorian kuumin vuorokausi, eivätkä muidenkaan ennätysten rikkoutumiset ole kaukana.

Vaikka Kuolemanlaakso tunnetaan maapallon kuumimpana kolkkana, on sielläkin ollut tänä vuonna historiallisen kuuma. Perjantaina lämpömittari kohosi jopa 54 asteeseen.

Video: Palomiesten kauhunhetket tallentuivat kameraan Kalifornian metsäpalojen keskellä: "Se on tornado!"

2:08

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos on voimistanut lämpöaaltoja.

Pohjois-Amerikan länsirannikkoa koettelee tällä hetkellä lämpöaalto, joka on sytyttänyt laajoja metsäpaloja muun muassa Oregoniin, Kaliforniaan, Nevadaan ja Arizonaan.

Lisäksi lämpöaalto on koetellut myös Kanadaa, jossa metsäpalokausi on alkanut poikkeuksellisen aikaisin.

Lämpöaallon vuoksi on kuollut satoja ihmisiä, ja metsäpalojen vuoksi satojen ihmisten kodit ovat tuhoutuneet.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja